Κινηματογράφος

«1968»

«1968»

25 Ιανουαρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

4 Απριλίου 1968. Το φωταγωγημένο Καλλιμάρμαρο βουίζει με χιλιάδες κόσμο και η περιγραφή του Βασίλη Γεωργίου αναμεταδίδεται μέσα από εκατομμύρια τρανζιστοράκια. Ο αγώνας ΑΕΚ-Σλάβια Πράγας αρχίζει. Μία ερωτευμένη κοπέλα κάνει πρόβα νυφικού μπροστά στον καθρέφτη της, ενώ ο μελλοντικός γαμπρός βρίσκεται σε απόγνωση κάθε φορά που η ελληνική ομάδα σκοράρει. Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων θυμάται την πατρίδα που άφησε πίσω.  Ένας νεαρός κομμουνιστής κρατούμενος πανηγυρίζει με κάθε πόντο και ένα πρακτορείο ΠΡΟΠΟ γίνεται εξομολογητήριο παλιών και πρόσφατων τραυμάτων. Χρόνια πριν από αυτή τη βραδιά, τρεις Πολίτες αποφάσισαν να ιδρύσουν ένα αθλητικό σωματείο για να πουν την ιστορία τους. Μέχρι το τέλος της βραδιάς, η ιστορία της Ελλάδας θα αλλάξει για πάντα. Μέχρι το τέλος του 1968, η ιστορία του κόσμου θα αλλάξει για πάντα.

Πριν δύο χρόνια περίπου, ο δημιουργός δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον πρόεδρο της AEK BC, κύριο Μάκη Αγγελόπουλο. Με αφορμή τα 50 χρόνια από τη βραδιά κατάκτησης του κυπέλλου που κλείνει η ΑΕΚ το 2018, έγινε πρόταση στον Τάσο Μπουλμέτη να γράψει και να σκηνοθετήσει μία ταινία επετειακή. Έτσι, ξεκίνησε μία καταγραφή υλικού, περίπου 25 ώρες αρχείου με συνεντεύξεις από παράγοντες και παλαίμαχους αθλητές της ΑΕΚ. Από τις συνεντεύξεις αυτές προέκυψε ένα σενάριο μυθοπλασίας με ιστορίες καθημερινών ανθρώπων που καταγράφουν τα ήθη της εποχής.

Η πρωτότυπη αυτή συνάντηση αλήθειας και μυθοπλασίας, οι αφηγήσεις που «πλέχτηκαν» με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις των θρυλικών προσώπων που πρωταγωνίστησαν εκείνη την ημέρα, ήταν και μια μεγάλη πρόκληση για τον σκηνοθέτη του 1968. «Αυτό είναι κάτι που με έκανε να ‘προχωρήσω’ δημιουργικά, να σκεφτώ νέους τρόπους για να συνδυαστούν όλα τα στοιχεία».

Ο Γιώργος Μητσικώστας εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ταινία και μάλιστα υποδύεται έναν χαρακτήρα που έπρεπε να χτίσει και όχι να μιμηθεί, όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι σήμερα. Για τις ανάγκες του ρόλου, ο σκηνοθέτης προμήθευσε τον διάσημο κωμικό με βιβλία υποκριτικής και τον καθοδήγησε να ενσαρκώσει έναν ιδιοκτήτη πρακτορείου ΠΡΟΠΟ της εποχής. Ο Μητσικώστας χρειάστηκε να ρίξει τους ρυθμούς της ομιλίας και της κίνησης του για να αναπαραστήσει πειστικά έναν χαρακτήρα του τότε, που οι μανιέρες ήταν διαφορετικές. Στα διαλείμματα ωστόσο επανερχόταν και έκανε τους πάντες να γελάνε με τη μιμητική και σατιρική του δεξιότητα, αφού από μικρός είχε αποστηθίσει την αναμετάδοση του Βασίλη Γεωργίου λέξη προς λέξη.

Οι ηθοποιοί που υποδύονται τα μέλη της ομάδας είχαν την τιμή να γνωρίσουν  τους παλαίμαχους παίχτες της ΑΕΚ και να μάθουν πολλά για τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Οι παίχτες της δεκαετίας του ’60 έπαιζαν σχεδόν αποκλειστικά σε ανοιχτά γήπεδα, προπονούνταν στο τσιμέντο με πάνινα παπούτσια, φορούσαν ρούχα που έλιωναν σε κάθε αγώνα και είχαν μάθει να αθλούνται σε συνθήκες στέρησης και φτώχειας. Το ίδιο το άθλημα δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο σήμερα, γεγονός που φαίνεται από την επεξηγηματική αναμετάδοση του Βασίλη Γεωργίου, ο οποίος με κάθε ευκαιρία ανέφερε τους κανόνες του αθλήματος, τι είναι καλάθι ή τι είναι φάουλ, κατά τη διάρκεια του αγώνα για να μπορεί να παρακολουθεί το κοινό.

Παίζουν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιώργος Μητσικώστας, Στέλιος Μάινας, Μανώλης Μαυροματάκης, Βασιλική Τρουφάκου, Γιάννης Βούρος, Ορφέας Αυγουστίδης, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, Αντώνης Αντωνίου, Ερρίκος Λίτσης, Θοδωρής Κατσαφάδος, Γιώργος Σουξές, Αλέξανδρος Αμερικάνος, Αλέξανδρος Μούκανος, Μαρία Αντουλινάκη, Γιώργος Βουρδαμής

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Τάσος Μπουλμέτης

Μουσική: Ευανθία Ρεμπούτσικα

Παραγωγή: AEK BC & Μάκης Αγγελόπουλος σε συμπαραγωγή με την:  Όνιον Φιλμς E.E.

Εκτέλεση Παραγωγής: Viewmaster Films

Μεγάλος Χορηγός: ΟΠΑΠ

Με την υποστήριξη των: Ορίζων Ασφαλιστική, Σμυρναίικος Καφές (της οικογένειας Δρακούλη από το 1925)

Διάρκεια: 94′

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews