Ενδιαφέροντα

5 λόγοι για τους οποίους η γιόγκα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!

5 λόγοι για τους οποίους η γιόγκα μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή!

της Σοφίας Φώτεινα, δασκάλας Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition

Κάτι, οτιδήποτε, αλλάζει μόνο όταν (το) αγαπάμε. Θυμάμαι πάντα τον μύθο του Πυγμαλίωνα, που ήταν γλύπτης και σμίλευε μια γυναίκα στο μάρμαρο. Η γυναίκα ήταν τόσο όμορφη που την ερωτεύτηκε, και το μάρμαρο ζωντάνεψε. Αν μπορεί το μάρμαρο να ζωντανεύει από αγάπη, σκεφτείτε τί δύναμη έχει η αγάπη…

Επειδή ο στόχος της Γιόγκα-και εννοώ τη Γιόγκα της παράδοσης των Ιμαλαΐων, γιατί αυτήν γνωρίζω,-ο στόχος είναι λοιπόν να είμαστε ευτυχισμένοι στη ζωή μας, αγαπώ αυτήν τη ζωή, αγαπώ τη γιόγκα που η φιλοσοφία της έχει σαν βάση την αγάπη, για τον Εαυτό, για τον συνάνθρωπο, για τη ζωή. Κι έτσι ακολουθώντας αυτό το μονοπάτι, που πρεσβεύει, «γίνε ο εαυτός σου, οι εξωτερικοί δάσκαλοι είναι μόνο για να σου θυμίζουν τον εσωτερικό σου δάσκαλο, την εσωτερική σοφία που έχουμε όλοι εν ύπνω μέσα μας.», γίνονται τεράστιες αλλαγές. Μέσα του και γύρω του.

Κι ας πάρουμε μια βασική αρχή της γιόγκα, γιατί η γιόγκα είναι ένα φιλοσοφικό σύστημα, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό αγνοούμε στην Δύση. Εφαρμόζοντας μόνο μια αρχή της γιόγκα, τη βασική αρχή της μη-βίας, αποκαλύπτονται παραπάνω από 5 λόγοι που η γιόγκα μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας. Βία δεν σημαίνει μόνο να μην χτυπήσω κάποιον. Βία είναι όταν τον προσβάλω με τα λόγια. Βία είναι όταν προσπαθώ να του επιβάλω τις δικές μου απόψεις, και πιστεύω ότι η δική μου άποψη είναι η σωστή και η δική του λάθος. Βία είναι όταν πιέζω το σώμα μου να υπερβώ την αντοχή του κάνοντας μια άσκηση. Βία είναι όταν αγνοώ τις ανάγκες μου, βία είναι να μην μου αρέσει η μύτη που μου έδωσε ο Θεός (η φύση, όπως θέλουμε ονομάζουμε αυτήν την υπέρτατη δύναμη) και να επεμβαίνω χειρουργικά. Να μην μου αρέσει το στήθος μου και πάλι χειρουργικά να το κάνω μικρότερο ή μεγαλύτερο για να ταιριάζει με τις προσταγές κάποιας μόδας. Βία είναι όταν υπερβάλω στη χρήση νεκρών ζώων για φαγητό, γιατί η μονοσήμαντη προτίμησή μου αυτή. οδηγεί στο να σκοτώνονται περισσότερα ζώα. Και όχι μόνο να σκοτώνονται, αλλά να ταΐζονται με ορμόνες για να «αυγαταίνουν» μήπως και χορτάσουμε αυτήν την ψεύτικη πείνα. Βία είναι όταν ο διπλανός έχει ανάγκη από βοήθεια και εγώ ασχολούμαι μόνο με τις δικές μου ανάγκες. Βία είναι όταν δεν σέβομαι τη φύση και καταστρέφω τα δάση, όταν πετώ πλαστικά εκεί που κυκλοφορούν ζώα και πεθαίνουν γεμίζοντας το στομάχι τους με αυτά. Βία είναι όταν θεωρώ ότι η δική μου πατρίδα είναι η καλύτερη, η δική μου θρησκεία είναι η καλύτερη, το δικό μου κόμμα είναι το καλύτερο, η δική μου ποδοσφαιρική ομάδα είναι η καλύτερη, γιατί αυτός ο τρόπος σκέψης με χωρίζει από τους άλλους, με βάζει απέναντί τους και όχι μαζί. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα να προτιμώ κάτι. Όχι μόνο έχω δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να προτιμώ και να είμαι πιστή/ός στα πιστεύω μου.

Όταν δεν συγκρούεται τίποτα μέσα μου, παύουν και οι εξωτερικές συγκρούσεις. Και τότε είμαι ευτυχισμένος άνθρωπος. Τότε μόνο θα υπάρχει συνεχής ανάπτυξη χωρίς να είμαι εναντίον κανενός, αντίθετα, δίνοντας συμπαράσταση, κατανόηση, συντροφικότητα και αγάπη σε όλα τα δημιουργήματα. Γιατί η αγάπη γεννά αγάπη.

Σοφία Φώτεινα, δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance και νηπιαγωγός ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολείου για οικογένειες. Περισσότερες πληροφορίες για την ίδια και το Καφέ Σχολειό θα βρείτε εδώ: www.cafecole.gr.

Σχόλια

Ενδιαφέροντα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ενδιαφέροντα

Copyright © 2015-2016 Clevernews