Θέατρο

«Άλφα εις την Ν, όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν»

«Άλφα εις την Ν, όταν η ψυχή συναντάει το σύμπαν»

Με επιτυχία συνεχίζεται, στο ιστορικό θέατρο «Μαίρη Αρώνη» και νυν «ΣΤΑΘΜΟΣ», η θεατρική  παράσταση, «Άλφα εις την ν (αν), Όταν η Ψυχή συναντάει το Σύμπαν» της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη, η οποία αναδεικνύει την ουσιαστική σύνδεση της τέχνης με την επιστήμη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η καλλιτεχνική ομάδα Μεταμόρφωση σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, έχει αναλάβει την παραγωγή του θεατρικού έργου. Μέγας υποστηριχτής είναι η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Η επίσημη πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 20 Μαΐου 2017, στις 18:15 και θα προηγηθούν 20  λεπτά ομιλίες.  Διάρκεια της επίσημης εκδήλωσης: 90 λεπτά.

Η παράσταση έχει διπλό στόχο: Πρώτον ο θεατής να μάθει πράγματα για τη Φυσική και την Αστρονομία που θα παρουσιαστούν με τη μέθοδο επαυξημένης πραγματικότητας (AR – Augmented Reality), Projection Mapping (χαρτογραφημένη προβολή) και χρήση προηγμένων γραφικών κινηματογραφικής ποιότητας. Δεύτερον, ο θεατής να κατανοήσει τη σύνδεση του ανθρώπου με όλο το σύμπαν και να αισθανθεί ότι αποτελεί μέρος του μεγάλου θαύματος της ζωής. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει γίνει η σκηνοθεσία της Μαρίας Τσαρούχα (με τη νέα θεωρία και μέθοδο Perceptual Acting and Directing) και της Κωνσταντίνας Γιαμπουράνη προσφέροντας σε όλους μια μοναδική εμπειρία και ένα ταξίδι στον έξω πλανήτη Αρπαγή που βρίσκεται στον γειτονικό μας γαλαξία της Ανδρομέδας.

Με αφορμή το έργο, πριν από την έναρξη της κάθε παράστασης, διακεκριμένοι επιστήμονες κάνουν μικρές, ουσιαστικές εισαγωγές με θέμα την απαραίτητη σύνδεση της Επιστήμης με την Τέχνη για την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Μέσα στο ίδιο πλαίσιο της σύνδεσης του αρχαίου κόσμου με τον  σύγχρονο, η ομάδα Μεταμόρφωση θεωρεί τη χορηγία ύψιστη και απαραίτητη προσφορά στην κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι ο θεσμός της χορηγίας ξεκίνησε στην χρυσή περίοδο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και ότι οι χορηγοί θεωρούνταν πρόσωπα ιερά. Γι’ αυτό και η καλλιτεχνική ομάδα ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ τιμά ιδιαίτερα τον Μέγα Χορηγό της παράστασης που είναι η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κιάτου Ν. Κορινθίας (ΕΑΣ) χωρίς να παραλείψει  όλους τους  υπόλοιπους χορηγούς και υποστηρικτές που αγκάλιασαν αυτό το όραμα: την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, τα διαγνωστικά κέντρα Αffidea, την εταιρεία Eurobrokers Μεσίτες Ασφαλίσεων ΑΕ, Video Mapping Specialists VMS44, τη Λεόντειο Σχολή Πατησίων, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ασφαλιστικών Σπουδών (EIAS), το Δικηγορικό Γραφείο Κατερίνα Γιαμπουράνη και Συνεργάτες, τη Γιώτα Βενιέρη Boutique, τα V&I Doxopoulos Coiffures, τα καταστήματα La fenetre και E- cig, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μουλκίου, και την Εταιρεία Δημιουργίας Τέχνης Pitaso που είχε την ιδέα να ενσωματωθεί η τεχνολογία Projection Mapping στην παράσταση.

O Άγγελος, η Eιρήνη, η Αγάπη και ο Πάρης είναι τέσσερις οντότητες με εξωγήινη νοημοσύνη που έρχονται στη Γη για να μας αποκαλύψουν αλήθειες που κρύβει η καρδιά του σύμπαντος και έχουν να κάνουν με τη δύναμη της ψυχής που εξυψώνει τον άνθρωπο πάνω από τις δυσκολίες και τις υποχρεώσεις που τον εμποδίζουν να εκφράσει την πραγματική του φύση. Tο σκηνικό στήνεται σε ένα λογιστικό γραφείο στον εξωπλανήτη Άρπα Γη στον γαλαξία της Ανδρομέδας. Οι κυβερνήτες του πλανήτη ήταν επιστήμονες που οραματίζονταν ένα φωτεινό μέλλον και αποτελούσαν την ενθ-ουσία και όχι την εξ-ουσία. Όλα όμως θα ανατραπούν όταν φτάσουν κάποια όντα από τη Σελήνη και θα πάρουν το νόμο της φυσικής Ε=mc2 για να τον εφαρμόσουν στην πολιτική.

Το έργο γράφτηκε το 1992 και είναι  αφιερωμένο στο λογιστικό γραφείο του κ. Σπούλου Σπύρου στο Κιάτο Κορινθίας όπου εργαζόταν η συγγραφέας του έργου Κων/να  Γιαμπουράνη και  εκεί εμπνεύστηκε το έργο.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη

Σύμβουλος Δραματουργίας: Βίκυ Λιακοπούλου

Σκηνοθεσία: Μαρία Τσαρούχα, Κωνσταντίνα Γιαμπουράνη

Παίζουν (με σειρά εμφάνισης) Νίκος Τουλιάτος, James Konstantinidis, Κατερίνα Μπουζάνη, Γιάννης Χαντέλης, Σωτηρία Χρυσικοπούλου

Ηχογραφημένες Φωνές:  Μαρία Μπούρα, Ελένη Μπόκου, Λίζα Ανανγωστοπούλου, Αντρέας Ζυγογιάννης

Για τα βίντεο χρησιμοποιήθηκε υλικό από τα  sites European Space Agency (ESA) και Διαστημικού Τηλεσκοπίου http://www.spacetelescope.org

Για το ΑΦΜ μοιρολόι μελετήθηκε το βιβλίο Μοιρολόγια της Γορτυνίας του Απόστολου Γιαννόπουλου

Φωνές Ηχητικού Spot Ελένη Μεσσήνη – Γιώργος Δημητρόπουλος

Επιστημονικοί Συνεργάτες-Υλικό Βίντεο  Στράτος Θεοδοσίου, Διονύσης Σιμόπουλος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Θεατρικού Έργου Μανώλης Μαραγκάκης

Το έγχορδο όργανο (Διονυσιακή) Βάρβιτος είναι φιλική προσφορά του Δημήτρη Νόση.

Κατασκευαστής, Μαρμαρογλύπτης, Ερευνητής, Κατασκευαστής Αρχαιοελληνικών και Μεσαιωνικών Μουσικών οργάνων

Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων Κάθε Σάββατο, 18:15 έως 3 Ιουνίου

Για σχολεία τις καθημερινές πρωί

Διάρκεια Παράστασης 90  λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων: 12€ (γενική είσοδος), 8€ παιδικό

Θέατρο Σταθμός, Βίκτωρος Ουγκώ 55, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 40 36 322

Σχόλια

Θέατρο

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews