Εκδηλώσεις

Χρυσοί Σκούφοι 2018 από το Αθηνόραμα- τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Χρυσοί Σκούφοι 2018 από το Αθηνόραμα- τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με την οποία κορυφώθηκε το φετινό  σαφάρι των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων αναδεικνύοντας θριαμβευτή για το 2018 το κερκυραϊκό «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι.

Κερκυραϊκό χρώμα έχει πλέον η κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων μιας και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκε πρώτο στο γαστρονομικό σαφάρι των Χρυσών Σκούφων ανεβαίνοντας μάλιστα βαθμολογικά σε σχέση με πέρυσι. Το «Etrusco» βαθμολογήθηκε φέτος με 17 στα 20 και δυο Χρυσούς Σκούφους πιστοποιώντας πως ο Έκτορας Μποτρίνι βρίσκεται στην καλύτερή του φόρμα, και ανέβασε τη γαστρονομική του πρόταση στο πιο ψηλό μέχρι σήμερα σημείο. Ανασκάπτει τις προσωπικές του γευστικές μνήμες από την Κέρκυρα, τα Επτάνησα και την Ιταλία και κεντάει εξαιρετικές δημιουργίες. με ευρηματικούς συνδυασμούς και υψηλή τεχνική. Δεύτερο ελληνικό εστιατόριο αναδείχθηκε το αθηναϊκό «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη.

Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, η οποία διένυσε πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας σχεδόν 6.500 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες όλης της χώρας, βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφo 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα. Δύο από αυτά βραβεύονται για πρώτη φορά ενώ δυο από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν τους Χρυσούς Σκούφους τους. Πέντε από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ αξίζει να σημειωθεί πως 15 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.

Τέλος, το βραβείο κοινού απονεμήθηκε στο «Varoulko Seaside» του Λευτέρη Λαζάρου.

Η τελετή των 25ων Χρυσών Σκούφων, την οποία παρουσίασαν με χιούμορ η Ναταλία Δραγούμη και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος,  ήταν αφιερωμένη στη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή της υψηλής γαστρονομίας, από την οποία άλλωστε προέρχονται και οι πέντε Έλληνες σεφ που, αφού άφησαν για λίγο τα τριάστερα εστιατόρια στα οποία εργάζονται, ήρθαν στην Ελλάδα ειδικά για να δημιουργήσουν το diner de gala της βραδιά: O Θάνος Φέσκος και ο Γιώργος Κατάρας ήρθαν από το τριάστερο

«Geranium» της Κοπεγχάγης όπου εργάζονται σε υψηλές θέσεις δίπλα στον σπουδαίο σεφ Rasmus Kofoed. Ο Φίλιππος Χρονόπουλος ήρθε από το Παρίσι, όπου αφού δούλεψε δίπλα στους διάσημους σεφ  Alain Passard και Joel Robuchon, συγκέντρωσε πάνω του τους προβολείς, κερδίζοντας το 2015 το πρώτο του αστέρι Michelin για το «Restaurant du Palais Royal». Από το Παρίσι ήρθε και ο Μιχάλης Παπαφίλης, καθώς εργάζεται δίπλα στον Eric Frechon στο τριάστερο «ιEpicure». Τέλος, ο Γιώργος Παπαζαχαρίας ήρθε από το Όσλο» και την ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης του τριάστερου «Maaemo αφού πριν πέρασε από κουζίνες κορυφαίων εστιατορίων και σεφ του κόσμου («Fat Duck», «Quique Dacosta», «LAir du Temps»). Οι πέντε σεφ παρουσίασαν ένα εξαιρετικό  μενού βασισμένο σε ελληνικές γεύσεις έτσι όπως τις «μετέφρασαν» μέσα από το φίλτρο των δικών τους διεθνών εμπειριών. Όπως ήταν αναμενόμενο, στο τέλος της βραδιάς οι πέντε δημιουργοί καταχειροκροτήθηκαν από ένα ενθουσιασμένο κοινό 280 περίπου προσκεκλημένων. Μαζί τους χειροκροτήθηκε και όλη η ομάδα των σεφ της «Μεγάλης Βρετανίας» με επικεφαλής τον executive chefΑστέριο Κουστούδη.

Τα συμπεράσματα και οι διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας, έτσι όπως εξήχθησαν στο γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, είναι όπως πάντα άφθονα και χρήσιμα. Παρά την κρίση, τα εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στη χώρα μας καλά κρατούν, άλλα διατηρώντας και άλλα εξελίσσοντας το επίπεδο τους.  Η δε ελληνική κουζίνα και τα εστιατόριά της που θα έχουν από φέτος τα δικά τους αυτόνομη, ξεχωριστή τελετή βράβευσης, εκσυγχρονίζει  τις κλασικές γευστικές αξίες φλερτάροντας σε πολλές περιπτώσεις και αυτή με την υψηλή γαστρονομία.

Την απονομή στο κορυφαίο εστιατόριο της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη η Αντιδήμαρχος Αθηναίων  Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, ο διακεκριμένος Βρετανός δημοσιογράφος (BBCGood FoodChannelNational Geographic Traveler,  κ.ά)  Jonathan Phango Spirit Marketing Manager της Coca Cola 3 Eψιλον (εκπροσωπώντας το sdinglemalt whiskey Macallan) κος Φώτης Σιαδήμας, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της Nespresso Professional Ελένη Μιχοπούλου, ο Business  Executive Officer της Nestlle WatersHellas  Δημήτρης Χανιόγλου και ο εκδότης του Αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος. Το Βραβείο Κοινού απένειμε – εκπροσωπώντας την μπίρα Kaiser –  ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος.

Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες.  Ανάμεσα τους η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Πολεοδομίας του Δήμου της Αθήνας Εύα Κοντοσταθάκου, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, o Πρόεδρος του ΕΟΤ Χαράλαμπος Καρίμαλης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Τσέγας, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Ευριδίκη Κουρνέτα, η βουλευτής Όλγα Κεφαλογιάννη, ο βουλευτής Νίκος Ξυδάκης, ο βουλευτής Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, ο επικεφαλής της διοργάνωσης «Αθήνα – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018» Γιάννης Τροχόπουλος, η Κατερίνα Κοσκινά του ΕΜΣΤ, ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου δρ. Κωνσταντίνος Φίλης, ο  δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο πρόεδρος του ομίλου 24Media Δημήτρης Μάρης, ο εκδότης της εφημερίδας «Δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Γιάννης

Γραμματικός, ο Επικεφαλής Merchant Acquiring & EPayments της Τράπεζας Πειραιώς Νίκος Πετράκης, o Επικεφαλής Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου & Διεθνών Δραστηριοτήτων της Eurobank Ανδρέας Μαρνέρης, η Γενική Διευθύντρια της Συνέργεια Α.Ε. (αποκλειστική αντιπρόσωπος στην Ελλάδα της NespressoProfessional) Ελένη Μιχοπούλου, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Νίκος Μιχαλόπουλος, ο Business Executive Officer της Nestle Waters Hellas Δημήτρης Χανιόγλου, ο Γενικός Διευθυντής Ελλάδος & Κύπρου CocaCola 3Ε Γιάννης Παπαχρήστου, η γενική διευθύντρια της Diageo Hellas Πηνελόπη Κούρκαφα, ο Marketing Manager της Volvo CarsHellas Αλέξανδρος Κωστήρογλου, η εκδότρια του περιοδικού «Glow» Νανώ Κουγιουμτζόγλου, ο εκδότης του Parallaxi Magazine Γιώργος Τούλας, ο διακεκριμένος βρετανός δημοσιογράφος γαστρονομίας  και ταξιδιού Jonathan Phang, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου του Νέου Κόσμου Μίλτος Σωτηριάδης, ο θεατρικός επιχειρηματίας Γιώργος Λυκιαρδόπουλος, η διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων του ξεν. «Μεγάλη Βρετανία» Χριστίνα Παπαθανασίου, ο διευθύνων σύμβουλος της Metro AEBE Αριστοτέλης Παντελιάδης, ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης, ο ιδιοκτήτης του ξεν. Vedema Αντώνης Ηλιόπουλος, ο ιδιοκτήτης των Elounda Hotels & Resorts Ηλίας Κοκοτός, ο οινοποιός και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γιώργος Σκούρας, ο πρόεδρος της Ποτοποιίας «Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου» Νίκος Καλογιάννης, ο ιδιοκτήτης της «Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος ΑΕ» Αργύρης Σώκος, η οινοποιός Ελένη Κεχρή του «Κτήματος Στέλιος Κεχρής», ο Λάμπης Ταγματάρχης, , ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο Χρήστος Χωμενίδης, ο Τάσος Μπουλμέτης, ο Ηλίας Μαμαλάκης, ο Σωκράτης Τσιχλιάς, ο Παύλος Τσίμας, η Κάτια Δανδουλάκη, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, η Κατερίνα Λέχου, ο Φώτης Σεργουλόπουλος, ο Στέλιος Μάινας, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, η Νάντια Κοντογεώργη, η Λένα Παπαληγούρα, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και πολλοί άλλοι.

Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2018:  Acqua Panna – S.Pellegrino, Kaiser Pilsner, Nespresso Professional, The Macallan

Υποστηρικτές: Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος, Κτήμα Στέλιου Κεχρή

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσοί Σκούφοι 2018

· Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι

· Funky Gourmet, Αθήνα, 16,5/20 και δύο σκούφοι

· Botrinis, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

· Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

· Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος

· Fresco, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Ocean Restaurant, Κρήτη, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Squirrel, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Treehouse, Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Tudor Hall, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος

· Alfredos Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος

· Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος

· CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

· GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

· Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

· Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

· Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

· Noble Gourmet Restaurant, Ρόδος, 15/20 και ένας σκούφος

· Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

· Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

· Premiere, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος

· Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος

· Water Restaurant, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος

Βραβείο  κοινού

· Varoulko Seaside, Αθήνα

ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ DÎNER DE GALA ΤΗΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΧΡΥΣΩΝ ΣΚΟΥΦΩΝ 2018

Καρπάτσιο γαρίδας με περγαμόντο, λεμονοθύμαρο, λεβάντα, χαμομήλι του  Γιώργου  Παπαζαχαρία – «Maaemo» Όσλο

Μαλαγουζιά 2017,  Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος

«Σπανακόπιτα »  με κάστανα, μορχέλες και vinjaune του Φίλιππου Χρονόπουλου – «Restaurantdu Palais Royal», Παρίσι

Kaiser Pilsner

Μπακαλιάρος σε τρεις υφές, λαχανίδες, σάλτσα από λάχανο σε ζύμωση του Θάνου Φέσκου – «Geranium», Κοπεγχάγη

Armyra 2016( Chardonnay– Μαλαγουζιά), Κτήμα Σκούρα

Σφυρίδα ψητή με χταπόδι και βολβούς, «ανθός» καλαμαριού, σάλτσα σαφράν του  Μιχάλη Παπαφίλη – «Epicure», Παρίσι

«Δάκρυ του Πεύκου» 2017(Ρετσίνα – Ασύρτικο), Κτήμα Στέλιου Κεχρή

Επιδόρπιο με γιαούρτι, ελαιόλαδο,  παντζάρι,  δάφνη του Γιώργου Κατάρα – «Geranium», Κοπεγχάγη

«Το Δεκαράκι»(Τσίπουρο Μονοποικιλιακό Μοσχάτο)

Τρούφα με σοκολάτα Μαδαγασκάρης, Μπον-μπον λευκής σοκολάτας με λάιμ, Macaron καραμέλας, όλα αρωματισμένα με whisky Macallan

Macallan Perfect Serve

Nespresso Exclusive Selection Nepal Lamjung

Nespresso Exclusive Selection Kilimanjaro Peaberry

Τα πιάτα του δείπνου συνοδεύτηκαν από το ελαφρώς ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino και το μη ανθρακούχο φυσικό μεταλλικό νερό Αcqua Panna. 

Συνέπραξε ο executive chef της «Μεγάλης Βρεταννίας» Αστέριος Κουστούδης με την μπριγάδα του.

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews