Κινηματογράφος

Cinema: «300 – Η Άνοδος της αυτοκρατορίας» (Πήραμε φόρα και ξεφύγαμε…)

Cinema: «300 – Η Άνοδος της αυτοκρατορίας» (Πήραμε φόρα και ξεφύγαμε…)

      Καλημέρα κινηματογραφόφιλοι φιλμολάγνοι και πανταχού παρόντες αναγνώστες μας. Πήγα σινεμά. Αμέεε… Και είδα την άνοδο της αυτοκρατορίας του Ξέρξη. Ξεκινώντας να σας πω ότι πέρασα πάρα πολύ ωραία γιατί είχα καιρό να πάω σινεμά μιας και η οικονομική κρίση έμεινε λίγο καιρό σπίτι μου και φιλοξενούμενή μου. Αγαπημένο σπορ ο κινηματόγραφος. Οπότε ύστερα από καιρό αποφάσισα να πάω να δω τη συνέχεια του επικού και καταπληκτικού «300». Μία ταινία που εγώ λάτρεψα πάρα πολύ (300: Βαθμ. 7/10). Οπότε διψασμένος για αίμα, κτηνωδία, εφέ και σκοτεινή ατμόσφαιρα, πήρα το τεράστιο ποπ κορν και αναψυκτικό μου και μπήκα με ύφος Λεωνίδα στην  αίθουσα. Μια χαρά ως εδώ. Όλα καλά. Okay!!!

300-Rise-Of-An-Empire-2014-Movie-Review-Matt-Marshall-We-Live-FilmΗ αυτοκρατορία ανεβαίνει μεν, αλλά σαν ταινία προβλέπω κάθοδο. Φοβάμαι ότι θα έχει και πρόταση για βραβείο χρυσού Βατόμουρου… Όχι, για όσους βιαστήκατε να βγάλετε συμπέρασμα για το τι θέλω να πω, δεν είναι ότι η ταινία δε βλέπεται. Έχει τις ίδιες (και λίγο περισσότερες) δόσεις σε αίμα, πολύ Ελληνική αντρίλα, μάχες με φοβερά σκηνικά, σχεδιασμούς μαχών και στρατηγικές που σε ιντρικάρουν πολύ και έχει και αγωνία. Απλά το θέμα της είναι άλλο. Έχει ατμόσφαιρα ίδια και λίγο πιο σκοτεινή από το πρώτο. Αίμα ίδιο και λίγο πιο πολύ από το πρώτο. Δυναμισμό ίδιο άλλα όχι πιο πολύ από το πρώτο. Σκελετό και εξέλιξη ίδια ακριβώς με το πρώτο. Γενικά η ταινία είναι μία αντιγραφή ίδια και σε λίγα σημεία πιο «too much» από το πρώτο. Πέρα από μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη και παρουσίαση του Δημοκρατικού πολιτεύματος που πολύ όμορφα και ιδεολογικά ξεπηδάει από την ταινία για την αρχαία Αθήνα, τίποτα άλλο δε φαίνεται να ξεχωρίζει. Ο χαρακτήρας του Θεμιστοκλή (Sullivan Stapleton) σαν ηγέτης δεν μπορεί να ανατρέψει την πρώτη εντύπωση για τον Λεωνίδα (Gerard Batler) της προηγούμενης ταινίας. Βέβαια το γεγονός ότι ο ίδιος εκφράζει απερίφραστα το σεβασμό του και το δέος του γι300-rise-of-an-empire-movie-review-618x400α τον σπαρτιάτη ηγέτη αποκαλύπτει και την πρόθεση των συγγραφέων-σκηνοθέτη να παραμείνει ο μεγάλος Λεωνίδας το κεντρικό πρόσωπο των ταινιών, έστω και αν απουσιάζει εντελώς από τη δεύτερη ταινία.

Ένιγουέη, η ταινία έχει πολύ ένταση και στο σινεμά βλέπεται άνετα. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι «λυπάται τα λεφτά του». Πολύ καλές μάχες, ερμηνείες ανάλογες του είδους της ταινίας που και σε πείθουν και δε σε απογοητεύουν. Αρκετά καλοί οι τρεις πρωταγωνιστές που δίνουν ότι καλύτερο μπορούν για να κάνουν την ταινία όσο καλύτερη γίνεται. Θεμιστοκλής (Sullivan Stapleton), Αρτεμισία (Eva Green), Ξέρξης (Rodrigo Santoro) αλλά και η Βασίλισσα Γοργώ (Lena Headey) -που συμμετέχει δεν πρωταγωνιστεί- καταφέρνουν να εντυπωσίασουν και να μετατρέψουν μία ταινία που απλά ακολουθεί την πρώτη έκδοσή της,  σε μία σχετικά αξιοπρεπή κινηματογραφική διασκέδαση. Ως εκεί.

Αν κ300-Rise-of-an-Empire-Xerxesαι διασκευασμένο από το κόμιξ Xerxes του Frank Miller, ενός σκιτσογράφου που προσωπικά θαυμάζω τις δουλειές του, το σενάριο της ταινίας καθώς και ο βασικός άξονας που κινείται δεν έχει καλύτερο να αναδείξει πέρα άπο όσα προβλήθηκαν στη πρώτη ταινία. Το έγραψα πιο πάνω και θα το ξαναγράψω! Είναι μία απλή αντιγραφή της ταινίας «300». Παίρνω όσα έβαλα στην πρώτη ταινία, τα αλλάζω ως προς πρόσωπα και μέρη, ακολουθώ τα ίδια μοτίβα σε στόρι και φτιάχνω μία ταινία όπως και η πρώτη. Ακριβώς όπως και η πρώτη!!!

Τέλος , να διευκρινήσουμε κάτι. Αν κάποιος πάει να δει την ταινία σαν ιστορική παρουσίαση γεγονότων καλύτερα να πάει να 300_Rise_of_an_Empire_Movie_Wallpaper_36_jghlyδει το «12 Χρόνια σκλάβος» που έχει πάρει και όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το «300: Η άνοδος της αυτοκρατορίας»  δεν φτιάχτηκε για να μας μάθει ιστορία. Αν και η πρώτη ταινία «300» (και περισσότερο το κόμιξ) έχει πολύ καλύτερη σχέση με τα ιστορικά γεγονότα απ’ ότι η «Τροία» με τον Brat Pit και το «Αλέξανδρος» με τον Colin Farrell, είναι μία καθαρά φανταστική ταινία εμπνευσμένη και όχι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ακόμα περισσότερο δε η συνέχεια που περιγράφουμε εδώ δεν έχει σκοπό να παρουσιάση τα γεγονότα, αλλά να φτιάξει μία ιστορία. Ειδικά εδώ οι ιστορικές ανακρίβιες είναι μεγάλες. Αλλα δε μας απασχολεί!!!! Να τα λέμε κι αυτά….

Βαθμολογία:  4/10300-Rise-of-an-Empire-4

Τάσος Φαραίος

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews