Ελλάδα

Δεν προχωράει η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Δεν προχωράει η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «μπλόκαρε» το Συμβούλιο της Επικρατείας την ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου την οποία προωθεί το Ίδρυμα Ωνάση (με την χρηματοδότηση και δωρεά των αρχιτεκτονικών μελετών).

Με απόφασή της η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου αλλά και Αθηναίων πολιτών, οι οποίοι είχαν στραφεί κατά του σχεδίου της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Το “όχι” των συμβούλων της Επικρατείας ήρθε μέσω της ακύρωσης ως μη νόμιμης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος (12.2.2014) με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση κρίθηκε παράνομη, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα κρίθηκε ότι η υπουργική απόφαση αντιβαίνει τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews