Συνεντεύξεις

Δημήτρης Σωτάκης: «Το πιο ακραίο πράγμα για την κατάκτηση της ευτυχίας είναι ν’ αλλάξεις την ίδια σου τη ζωή»

Δημήτρης Σωτάκης: «Το πιο ακραίο πράγμα για την κατάκτηση της ευτυχίας είναι ν’ αλλάξεις την ίδια σου τη ζωή»

«Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο». Αυτός είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του Δημήτρη Σωτάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ). Ο πρωταγωνιστής μας, ο Ζέριν, μοναχικός, μονόχνοτος εργένης με εμμονή σε οτιδήποτε αφορά τη Ρουμανία, γνωρίζει μια οικογένεια Ρουμάνων και τότε, έρωτα και το γαϊτανάκι των επιθυμιών, των παθών, αλλά και της παραφροσύνης αρχίζει να γυρίζει…

Κύριε Σωτάκη, τί υπήρξε πηγή έμπνευσης για το νέο σας βιβλίο «Ο κανίβαλος που έφαγε έναν Ρουμάνο»;

Η αρχική ιδέα γεννήθηκε μέσω της ίδιας της συγκεκριμένης ιστορίας, την οποία είχα στο μυαλό μου εδώ και χρόνια. Σε αντίθεση με τα προηγούμενα βιβλία μου που έχουν ως κύριο άξονα το κυνήγι της ευτυχίας, αυτή τη φορά η επιθυμία μου ήταν να μιλήσω για τους κοινωνικούς ρόλους που όλοι διαθέτουμε και πόσο αυτοί επηρεάζουν και καθορίζουν τελικά τη ζωή μας. Η έμπνευση τελικά προέκυψε μέσω από την παραδοξότητα της πλοκής και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν οι ήρωες όσα τους συμβαίνουν.

Αν δεν ήταν Ρουμάνος, τί εθνικότητας θα ήταν ο ήρωάς σας;

Η εθνικότητα λειτούργησε σαν αφορμή, δεν έχει πραγματική σημασία, αν θέλουμε να μιλήσουμε ρεαλιστικά. Ήθελα ο ήρωας να τηρεί κάποιες παραμέτρους. Ρουμάνοι είναι άλλωστε τα θύματα, η εθνικότητα του κεντρικού ήρωα δεν αποσαφηνίζεται. Σίγουρα δεν ήθελα να είναι κάτοικοι της λεγόμενης δυτικής Ευρώπης, δε μου πήγαινε αυτό με την ιδιοσυγκρασία τους. Απ’ την άλλη, δεν ήθελα επίσης να είναι κοντινοί μας γείτονες, συνεπώς η Ρουμανία έμοιαζε με καλή λύση, ακόμα και στ’ αυτιά μου, η συνεύρεση του ρο με το μι μου άρεσε, επέλεξα εύκολα τη Ρουμανία.

Ποιον από τους ήρωες του παρόντος βιβλίου συμπονέσατε περισσότερο;

Μοιραία τον πατέρα, ο οποίος πλήρωσε όλη την έμπνευση των υπολοίπων, αλλά κυρίως τη δική μου. Είναι ένας άνθρωπος ήσυχος, ο οποίος αβίαστα αποδέχεται τη μοίρα του, σχεδόν την αποζητά και σε κανένα σημείο δεν προσπαθεί να την αποτρέψει. Είναι ομολογουμένως ένας περίεργος ήρωας, που τράβηξε πολλά, περισσότερο όσα γίνονταν πίσω απ’ την πλάτη του.

Εξαγοράζει πάντα το χρήμα την αγάπη;

Σίγουρα όχι. Για να την εξαγοράσει, πρέπει να βρει ανοιχτές διόδους, να υπάρχουν καταστάσεις που το επιτρέπουν. Το χρήμα δε σημαίνει για σας ό, τι σημαίνει για μένα, υπάρχουν πολλά στάδια και επίπεδα, το σημαντικότερο είναι η προδιάθεση που έχουμε για αυτό. Σαφώς και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες χαράς, η οποία με τη σειρά της αφήνει την αγάπη να τρυπώσει ευκολότερα, μα απ’ την άλλη όλα αυτά είναι ένας λαβύρινθος, από τον οποίο κανείς ποτέ δεν ξέφυγε, οι άνθρωποι είναι απρόβλεπτοι και ικανοί για όλα.

Αν σας καλούσαν σε δείπνο και μαθαίνατε ότι ήταν μαγειρεμένος άνθρωπος, πώς θα αντιδρούσατε; Υπάρχει κάποιος που θα «τρώγατε» με ευκολία;

Οι περισσότεροι σίγουρα δε θα τρώγονταν με τίποτα. Θα αντιδρούσα όπως όλοι μάλλον, καταρχάς δε θα το πίστευα, αλλά αν σιγουρευόμουν ότι πρόκειται για άνθρωπο, δεν ξέρω πώς θα αντιδρούσα. Όμως το τί τρώμε και τί δεν τρώμε είναι καθαρά θέμα μιας ηθικής που έχουμε διαμορφώσει, σε σχέση με το πού ζούμε και τον κοινωνικό μας περίγυρο, είναι ένα ενδιαφέρον και πολύπλευρο ζήτημα.

Εσείς ποιο θα ήταν το πιο ακραίο πράγμα που θα τολμούσατε για να κατακτήσετε την ευτυχία;

Θα άλλαζα την ίδια μου τη ζωή. Δε νομίζω ότι υπάρχει πιο ακραίο απ’ αυτό, ουσιαστικά να αρνηθείς τον αναγνωρίσιμο εαυτό σου διαμορφώνοντας τις συνθήκες που θα σε οδηγήσουν στην ευτυχία, όπως τουλάχιστον μπορεί κανείς να την ονειρευτεί. Πολλές φορές έχουμε την ψευδαίσθηση ότι κάνουμε κάτι συγκλονιστικό για να κατακτήσουμε την ευτυχία, συχνότερα την ερωτική εκδοχή της, όμως το μόνο που καταφέρνουμε είναι μια οργασμική χαρά σύντομης διάρκειας, η ευτυχία απαιτεί βαθύτερες θυσίες.

Μαθαίνουμε ότι γράφετε κείμενο για θέατρο. Έχετε φανταστεί τους ήρωές σας  να ερμηνεύονται από συγκεκριμένο ηθοποιό;

Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί καλοί ηθοποιοί, όμως θα άφηνα την επιλογή στον άνθρωπο που θα σκηνοθετούσε το έργο, δε θα ήθελα να εμπλακώ σε αυτή τη διαδικασία. Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω φανταστεί κανέναν συγκεκριμένο ηθοποιό ακόμα, αλλά σίγουρα θα σας ενημερώσω όταν γνωρίζω περισσότερα.

Τί να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;

Όπως αναφέρατε, σειρά έχει το θέατρο, ήδη έχω και μερικές ιδέες για ένα καινούριο μυθιστόρημα, όμως είναι ακόμα νωρίς.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews