Ελλάδα

“Έφυγε” από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

“Έφυγε” από τη ζωή ο Στέφανος Μανίκας

“Έφυγε” από τη ζωή σε ηλικία 63 ετών, νικημένος από την επάρατο νόσο, ο Στέφανος Μανίκας, ο οποίος ήταν ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, ενώ είχε διατελέσει βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Στέφανος Μανίκας γεννήθηκε το 1952 στην Αθήνα με καταγωγή από το Βασιλικό Κορινθίας. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συνδέθηκε φιλικά με τους Κώστα Λαλιώτη και Δημήτρη Ρέππα, επίσης μετέπειτα υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και το 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Οδοντιατρικής.

Από το 1978 ως το 1984, διαδεχόμενος τον Στέφανο Τζουμάκα διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ . Είναι ο μακροβιότερος γραμματέας στην ιστορία της οργάνωσης. Από το 1985 ως το 1986 ήταν γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου (αντικαταστάθηκε από την Μαρία Αρσένη). Υπήρξε γραμματέας Οργανωτικής Πολιτικής το 1989 και γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος από το 1990 ως το 1994.

Το 1994 ίδρυσε τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του οποίου υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος, μέχρι το 1996.

Εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 1996 και βουλευτής Α’ Αθηνών το 2000. Διετέλεσε υπουργός Επικρατείας στην κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη από το 2001 ως το 2003. Ο Σ. Μανίκας είχε συμπαραταχθεί με τη ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη («τρίτος πόλος») στις ευρωεκλογές του 2014.

Η κηδεία του θα γίνει στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για την απώλεια του Στέφανου Μανίκα δήλωσε:

“Η ΔΗΜΑΡ αποχαιρετά με οδύνη σήμερα τον σύντροφο Στέφανο Μανίκα. Πάλεψε με γενναιότητα, κουράγιο και αξιοπρέπεια την περιπέτεια στην υγεία του. Ο Στέφανος Μανίκας ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε σταθερή και πολύτιμη συνεργασία με το κόμμα μας αποτελεί μια εμβληματική φυσιογνωμία της σοσιαλδημοκρατίας.

Η μακρά διαδρομή του στο ΠΑΣΟΚ, η συνεργασία του με τη ΔΗΜΑΡ ήταν ενταγμένη στην μεγάλη ιδέα της σύγκλισης των δυνάμεων του ευρύτερου σοσιαλιστικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας. Οι ιδέες του, οι ανησυχίες του και οι αγώνες του αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη στον προοδευτικό κόσμο”.

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Έφυγε από κοντά μας χτυπημένος από τον καρκίνο ο Στέφανος Μανίκας, ένας σπάνιος και ακέραιος άνθρωπος. Με μεγάλη διαχρονική προσφορά στο ΠΑΣΟΚ και την ενότητα της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης. Με αγώνες για τη Δημοκρατία, και την κοινωνική πρόοδο στο τόπο μας, αλλά και με βαθιές ανησυχίες για κάθε τι που ξεστράτιζε τις προοδευτικές δυνάμεις από τη βασική τους αποστολή, που είναι η στήριξη πρώτα απ’ όλα των αδύναμων οικονομικά συνανθρώπων μας.
Τον τιμούμε και εκφράζουμε τη μεγάλη μας θλίψη για το πρόωρο θάνατο του.
Καλό ταξίδι Στέφανε

Δήλωση για τον θάνατο του Στέφανου Μανίκα έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας πως «υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ανάδειξης του ΠΑΣΟΚ ως του σημαντικότερου κόμματος της μεταπολίτευσης».

Ακόμη είπε: «Όχι μόνο γιατί ήταν ακούραστος στην προσπάθειά του για μια αποτελεσματικότερη οργάνωση. Αλλά προπαντός γιατί είτε ως μέλος των οργάνων του κόμματος είτε ως υπουργός μαχόταν για την αλλαγή των αντιλήψεων και νοοτροπιών, αναζητούσε καινούργιους δρόμους και στήριζε τον δημιουργικό εκσυγχρονισμό της χώρας».

Και κατέληξε: «Ήταν φιλικός, αισιόδοξος, πάντα με ιδέες για το πώς θα ξεπεραστούν δυσκολίες. Θα τον θυμόμαστε για πάντα».

Με αφορμή το θάνατο του Στέφανου Μανίκα ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση

Ο Στέφανος Μανίκας ήταν ο άνθρωπος που με μύησε στην πολιτική, στα πρώτα χρόνια της μεταπολιτευτικής αθωότητας.

Αισιόδοξος, ορμητικός αλλά και διαλλακτικός, γεμάτος ιδέες για τη δημοκρατία στην Ελλάδα, για την κοινωνική δικαιοσύνη για την Ευρώπη των λαών.
Ο Στέφανος Μανίκας έφυγε νέος. Ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που δεν είχαν την τύχη των ήσυχων γηρατειών. Πέρασε πολλά , κέρδισε και έχασε στην πολιτική του διαδρομή.
Εγώ και πολλοί σαν κι εμένα του χρωστάμε πολλά.
Θα τον θυμάμαι, θα τον θυμόμαστε.

Σταύρος Θεοδωράκης

26 Αυγούστου 2015

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του Στέφανου Μανίκα για τον θάνατό του εκφράζει η Νέα Δημοκρατία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΝΔ:

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για το θάνατο του πρώην υπουργού Στέφανου Μανίκα. Διακρίθηκε στους αγώνες για τη Δημοκρατία πολιτεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ και ανέπτυξε πλούσια κοινωνική δράση. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Ο Βενιζέλος για τον πρόωρο θάνατο του Στέφανου Μανίκα

Τη βαθιά του λύπη για τον πρόωρο θάνατο του Στέφανου Μανίκα εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Αποχαιρετούμε ένα άνθρωπο που αγωνίστηκε από νέος για τις αξίες της δημοκρατίας και της προόδου με πίστη, ευγένεια και αξιοπρέπεια», δήλωσε ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews