Συνεντεύξεις

Ελένη Ανδρεάδη: «Οι ενήλικες πολλές φορές έχουμε αποδεχτεί κάποιες καταστάσεις που δεν θα ‘πρεπε»

Ελένη Ανδρεάδη: «Οι ενήλικες πολλές φορές έχουμε αποδεχτεί κάποιες καταστάσεις που δεν θα ‘πρεπε»

Βραβευμένη με Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου για το «Γίνε Πράκτορας του Πλανήτη», η Ελένη Ανδρεάδη επανέρχεται δριμύτερη με μία νέα κρως απόρρητη μυστική αποστολή στο νέο βιβλίο της «Πράκτορες του Πλανήτη-Τα Τέρατα των Ωκεανών» (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Ανδρεάδη, το τρίτο σας βιβλίο είναι αφιερωμένο στη σωτηρία των ωκεανών. Γιατί επιλέξατε να αναδείξετε το συγκεκριμένο πρόβλημα;

H θάλασσα είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής των Ελλήνων, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρουμε πολλά πράγματα γι’ αυτή και τους κινδύνους που την απειλούν. Οι ωκεανοί μας εκπέμπουν ένα δυνατό σήμα SOS, που δεν νομίζω ότι το ακούμε. Θεώρησα λοιπόν πολύ σημαντικό να αφιερώσω ένα βιβλίο στην ευαισθητοποίηση των παιδιών σε αυτό το θέμα.

Ποιους καλούνται να αντιμετωπίσουν αυτή τη φορά οι Πράκτορες του Πλανήτη;

Ο αναγνώστης που είναι στην σειρά βιβλίων πάντα και ο πρωταγωνιστής της δράσης, μαζί με τους επίλεκτους Πράκτορες του Πλανήτη απ’ όλο τον κόσμο που τον συνοδεύουν στην περιπέτειά του, καλούνται να αντιμετωπίσουν το ύπουλο πλάνο του Ιβάν Φον Βαμπάουερ, ο οποίος θέλει να καταστρέψει τους ωκεανούς. Τα σχέδιά του ξεκινούν εξαπολύοντας τέσσερα τέρατα, που συμβολίζουν και τις τέσσερις μεγαλύτερες απειλές της θάλασσας. Μέσα από αυτή την περιπέτεια, τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο και θα μάθουν οτι τα τέρατα δυστυχώς τα έχουμε δημιουργήσει οι άνθρωποι, και όχι ο Ιβάν, όπως και τι μπορεί να κάνει ο καθένας μας για να σώσει τους ωκεανούς του κόσμου.

Πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή του αναγνώστη στην επιτυχημένη έκβαση αυτής της νέας, άκρως απόρρητης μυστικής αποστολής;

Η εμπλοκή του αναγνώστη φυσικά και είναι καταλυτική. Όταν ξεκίνησα να γράφω τα βιβλία, ήθελα να μεταφέρω την εμπειρία των βιωματικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων της οργάνωσης Πράκτορες του Πλανήτη, απ’ όπου και ξεκίνησε η όλη προσπάθεια. Το θεώρησα πολύ σημαντικό ο αναγνώστης να αισθάνεται πως η σωτηρία του πλανήτη εξαρτάται από τη δική του πρωτοβουλία και γι’ αυτό είναι και ο ίδιος που οδηγεί σε επιτυχημένο αποτέλεσμα την αποστολή.

Τί είναι αυτό που μας κάνει να αδιαφορούμε εμείς οι ενήλικες για τα τόσο σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα;

Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά έχουν μια πολύ πιο ξεκάθαρη πυξίδα όσον αφορά τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα αν δουν σκουπίδια ή πλαστικά στη θάλασσα η φυσιολογική τους αντίδραση είναι να πουν πως αυτό δεν πρέπει να είναι εδώ. Οι ενήλικες πολλές φορές έχουμε αποδεχτεί κάποιες καταστάσεις που δεν θα ‘πρεπε και έχουμε ξεχάσει ή δεν γνωρίζουμε πως αυτά τα θέματα δεν αφορούν κάτι μακρινό από εμάς, αλλά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής και την υγεία μας. Για παράδειγμα στο βιβλίο μου μιλάω για την πλαστική Σούπα η οποία έχει 10 φορές περίπου το μέγεθος της Ελλάδας και βρίσκεται στον Ειρηνικό ωκεανό. Τέτοιες «σούπες» υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες του κόσμου, ακόμα και στη Μεσόγειο. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως αυτό το πλαστικό εισέρχεται στην τροφική αλυσίδα και στο πιάτο μας όταν εμείς τρώμε ψάρια. Αυτά όλα μας αφορούν. Όσο περισσότερο ευαισθητοποιημένος και ενημερωμένος είναι ο καθένας μας, τόσο πιστεύω πως βλέπει το πρόβλημα πιο καθαρά και δεν μπορεί πια να αδιαφορήσει.

Και τί είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να λαμβάνουν με τόσο ενθουσιασμό δράση;

Θεωρώ πως η επιθυμία να προστατεύσουν το περιβάλλον έρχεται φυσικά στα παιδιά, διότι έχουν έναν ιδεαλισμό σε αυτά τα θέματα. Φυσικά βοηθά και η υιοθέτηση του ρόλου του Πράκτορα και πιστεύω και η χρήση του χιούμορ είναι ένα ακόμα στοιχείο που τους αρέσει.

Τα βιβλία σας πρόκειται να κυκλοφορήσουν και στο εξωτερικό. Ελπίζετε σε έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των πρακτόρων του πλανήτη από όλο τον κόσμο;

Τα βιβλία αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην Κίνα και σε όλο τον αραβικό κόσμο, στην Αίγυπτο και στην Τουρκία, μεταξύ άλλων. Αυτά τα προβλήματα είναι παγκόσμια, μας αφορούν όλους. Θα ήθελα πολύ να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία θα μπορούν να συνομιλήσουν οι μικροί αναγνώστες από διαφορετικές χώρες μεταξύ τους.

Ποιο ήταν το πιο κολακευτικό σχόλιο που έχετε ακούσει από αναγνώστη σας;

Είναι μεγάλη μου τιμή όταν ακούω από μικρούς αναγνώστες πως διαβάζουν το βιβλίο πάρα πολύ γρήγορα, μέσα σε μια μέρα ή επίσης όταν μου δείχνουν πως λαχταρούν για την επόμενη αποστολή ή και το επόμενο βιβλίο.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Το επόμενο βιβλίο της σειράς Πράκτορες του Πλανήτη θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2018. Mπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις δράσεις μας από την σελίδα μας στο Facebook και το www.planetagents.org.

Ευχαριστούμε πολύ!

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews