Συνεντεύξεις

Η Έλση Τσουκαράκη μας μιλάει για το νέο της βιβλίο “Βελούδινη Συνωμοσία”

Η Έλση Τσουκαράκη μας μιλάει για το νέο της βιβλίο “Βελούδινη Συνωμοσία”

Η επιτυχημένη συγγραφέας, που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει από τα έργα της “Η ποινή”, “Ας αποφασίσει ο χρόνος”, “Υπέροχες γυναίκες” και “Μέχρι να ξημερώσει” μιλάει στην ιστοσελίδα μας για το τελευταίο της βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

1.            Πείτε μας λίγα λόγια για το τελευταίο σας βιβλίο τη «Βελούδινη Συνωμοσία». Πρόκειται για έργο βασισμένο σε αληθινή ιστορία ή αποτελεί αποτέλεσμα μυθοπλασίας και φαντασίας;

Είναι καθαρά δημιουργία της φαντασίας μου. Επέλεξα το ιστορικό πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σαν απαραίτητο καμβά να υφάνω την πλοκή μου. Η ιστορία διαδραματίζεται με μυστήριο, ανατροπές, ταξίδια, έντονα ψυχολογικά διλήμματα, συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα, έρωτα, αυτοθυσία και διαχείριση του ανθρώπινου πόνου και της υπερβατικής εσωτερικής δύναμης.

2.       Πόσο χρόνο σας πήρε να το γράψετε;

Είναι μια ερώτηση στην οποία πραγματικά δεν μπορώ ν’ απαντήσω με ευκρίνεια. Ανάλογα με ποιον τρόπο υπολογίζει και καταμετρά κανείς την περίοδο της συγγραφής. Δηλαδή, όταν τα δάκτυλα μεταφέρουν στο πληκτρολόγιο λέξεις και δίνουν πνοή στην ιστορία; Όταν κυλούν οι μέρες και σκέφτεσαι ακατάπαυστα τη ζωή των ηρώων που δημιουργείς;  ή όταν μένεις άγρυπνος τις νύχτες και κλωθογυρίζεις στο μυαλό εικόνες που θα γίνουν την επομένη γραμμένες σελίδες;

3.       Το βιβλίο αυτό είναι ένας ύμνος στην αγάπη, στην εκτίμηση και το σεβασμό. Έχετε συναντήσει ανθρώπους σήμερα που θα συμπεριφέρονταν όπως οι ήρωες σας;

Αντιλαμβάνομαι ότι η ερώτηση είναι συμβολική, διότι είναι ευχάριστο το γεγονός ότι δεν έχω συναντήσει ακόμα ανθρώπους τόσο βαριά χτυπημένους από την καταστροφική λαίλαπα ενός τρομερού πολέμου κι ό, τι αυτό συνεπάγεται σε ψυχοσωματικές απώλειες κι αντίστοιχες υπεράνθρωπες αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Καθημερινοί όμως ήρωες οι οποίοι παλεύουν με προβλήματα υγείας, οικονομικής επιβίωσης και συναισθηματικής αστάθειας, έχουν φωτίσει και διδάξει με τον τρόπο τους πολλές φορές τη ζωή μου.

4.       Με ποιον ήρωα σας στο παρόν βιβλίο ταυτιστήκατε και γιατί;

Δεν ταυτίζομαι σχεδόν ποτέ με κάποιον ήρωα μου ιδιαίτερα, σαν εσωτερική ανάγκη να διατηρώ ίσες και δίκαιες αποστάσεις στην απόδοση του χαρακτήρα τους, ακόμα κι αν τους περιγράφω σε πλήρη αντιδιαστολή με τις δικές μου πεποιθήσεις και αξίες.

Στη συγκεκριμένη ιστορία θα μπορούσα εν δυνάμει να ταυτιστώ με τη θέση της Ευτέρπης. Ν’ αγαπώ δυνατά κι απόλυτα μόνο εγκεφαλικά, να διατηρώ καθημερινές, ακροβατικές  ισορροπίες με μεγάλο τίμημα και να φυλάσσω μέσα μου βαθιά κρυμμένα κι ανείπωτα μυστικά.

  5.     Έχετε γεννηθεί στο Κάιρο. Στο βιβλίο δίνετε γλαφυρές περιγραφές της Αλεξάνδρειας και της καθημερινής ζωής. Θα προτιμούσατε να ζείτε στην Αίγυπτο ή την Ελλάδα;

Πάντα στην Ελλάδα!

Γεννήθηκα στο Κάιρο της Αιγύπτου, αλλά δεν έχω βιώματα κι αναμνήσεις από εκεί, διότι με έφεραν στην πατρίδα μας σε βρεφική ηλικία. Ό, τι υπάρχει μέσα μου σαν υλικό από αυτή τη χώρα, προέρχεται από διηγήσεις συγγενικών προσώπων και μιας εσωτερικής ανάγκης να συμφιλιωθώ και να ενημερωθώ για τον – τυπικά – γενέθλιο τόπο μου.

Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Τσουκαράκη.

Επιμέλεια: Γιώτα Σάλμα

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews