Ελλάδα

«Φωτιά» στις διαπραγματεύσεις: Απορρίπτει η Κομισιόν τη νέα ελληνική πρόταση – Ζητά επιπλέον μέτρα

«Φωτιά» στις διαπραγματεύσεις: Απορρίπτει η Κομισιόν τη νέα ελληνική πρόταση – Ζητά επιπλέον μέτρα

«Οι νέες προτάσεις υπολείπονται των όσων είχε υποσχεθεί η ελληνική πλευρά» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας το βαρύ κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες αλλά και την απόρριψη της ελληνικής πρότασης που κατατέθηκε πριν μερικές ημέρες.

Ο κ. Σχοινάς αρνήθηκε να απαντήσει εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει για πλεόνασμα 1% το 2015 έναντι του 0,75% που έχει προτείνει η Ελλάδα.

«Η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδο της Ελλάδας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς. Αποκάλυψε δε ότι ο Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες το απόγευμα τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι τελευταίες προτάσεις «δεν αντικατοπτρίζουν τις συζητήσεις μεταξύ Τσίπρα – Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ», ζητώντας ουσιαστικά νέα μέτρα.

Ο κ. Σχοινάς, σημείωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να είναι συνεπής με τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα.

O M. Σχοινάς επισήμανε ότι ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί ενημέρωσε χθες την αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες ότι η τελευταία πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδα στους θεσμούς δεν αντανακλά το πλαίσιο της συζήτησης που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, αλλά ούτε και αυτό της συνάντησης μεταξύ του Π. Μοσκοβισί και των Ελλήνων υπουργών, την περασμένη Δευτέρα.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής συνέχισε λέγοντας ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο συνεχίζονται, προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές και να υπάρξει ομόφωνη συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Υπενθύμισε μάλιστα τη δήλωση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, χθες από το Στρασβούργο, σύμφωνα με την οποία η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές “είναι πιθανό να καταλήξουν σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες”, ότι το σημαντικό είναι να υπάρξει συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα” και ότι γίνονται συζητήσεις για τον ΦΠΑ και τις συντάξεις.

Τέλος, ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι οι προϋποθέσεις γι’ αυτή τη συνάντηση ήταν σαφείς και το μόνο που βεβαίωσε ήταν τη συμμετοχή του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη Σύνοδο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το πρωί στο χώρο της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής-Καραϊβικής, διαρρέουν πληροφορίες προερχόμενες από διπλωματικές πηγές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ώρες δεν θα πραγματοποιηθεί το βράδυ η συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ.
Μαξίμου: «Σιγή ιχθύος» από τους θεσμούς

Νωρίτερα το Μαξίμου εξέφραζε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε κανένα σχόλιο ή απάντηση στην ελληνική αντιπροσωπεία που παραμένει στις Βρυξέλλες για τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στους θεσμούς την πρότασή της, καθώς και δύο συμπληρωματικά κείμενα για το δημοσιονομικό κενό και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι προτάσεις κατατέθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί τη Δευτέρα το βράδυ και αρκετά μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία έσπευσαν χθες να κάνουν λόγο για απόρριψη της νέας ελληνικής πρότασης, κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαίωσε η Κομισιόν, η οποία ανέφερε δια του εκπροσώπου της ότι οι ελληνικές προτάσεις βρίσκονται υπό εξέταση.

Πάντως, η καθυστέρηση μιας απάντησης από την πλευρά των δανειστών ασφαλώς και βαραίνει το κλίμα των διαπραγματεύσεων καθώς αφενός δείχνει μια απαξίωση της ελληνικής πλευράς και από την άλλη μεταθέτει τις όποιες αξιολογήσεις και αποφάσεις στη σημερινή συνάντηση κορυφής.

πηγή: imerisia.gr

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews