Συνεντεύξεις

Γιάννης Θωμάς: «Τέχνη και επιστήμη ξεκινούν αντικρουόμενες, μα καταλήγουν μαζί χέρι χέρι, δίνοντας νόημα στη ζωή μας»

Γιάννης Θωμάς: «Τέχνη και επιστήμη ξεκινούν αντικρουόμενες, μα καταλήγουν μαζί χέρι χέρι, δίνοντας νόημα στη ζωή μας»

Για δύο μόνο παραστάσεις, τη Δευτέρα 12 και την Τρίτη 13 Μαρτίου, θα έχει την ευκαιρία το αθηναϊκό κοινό να απολαύσει την θεατρική παράσταση «Anacarbit-Ο Βιτγκενστάιν σε Αντίλογο» (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ). Το κείμενο είναι βασισμένο στα συγγραφικά έργα του του Γιαννιώτη επιστήμονα και συγγραφέα Δημήτρη Βαρτζιώτη, «Σχόλια σε στοχασμούς του Ludwick Wittgenstein» και «Ανακρούσεις» και η διασκευή έγινε από το Γιάννη Θωμά, ο οποίος ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Κύριε Θωμά, πείτε μας λίγα λόγια για το έργο, στο οποίο έχετε διασκευάσει το κείμενο και πρωταγωνιστείτε.

Στο κάλεσμα του σύγχρονου επιστήμονα ανταποκρίνεται ο Wittgenstein και αρχίζει μια μάχη στο γήπεδο του ANAKARBIT ποιητική, επιστημονική και φιλοσοφική. Μια μελωδία ξεχύνεται από λέξεις ερωτικές και ερωμένες γονιμοποιώντας το χώμα και τις κορυφές της των τριγώνων και της άλγεβρας.

Πόσο εύκολο ήταν να διασκευάσετε ένα κείμενο που περιέχει εξειδικευμένα επιστημονικά στοιχεία;

Δύσκολο το εγχείρημα της διασκευής αλλά όχι ακατόρθωτο. Με βασάνισα τα κείμενα των τριών Βιβλίων του  Δ. Βαρτζιώτη πεντακόσιες σελίδες να χωρέσουν σε σαράντα σε μια ώρα και είκοσι λεπτά. Με βοήθησε η θάλασσα, το καλοκαίρι που μου έδειχναν κάθε πρωί τον δρόμο της αποκάλυψης και σύνθεσης των κειμένων και η εμπειρία μου στο θέατρο. Ένας έρωτας γεννήθηκε με τα γραπτά του Βαρτζιώτη στην προσπάθειά μου να τον αποσυνθέσω να τον τεμαχίσω και να τον διαλύσω και να ενώσω τα κομμάτια του σε άλλη κλίμακα αν τα κατάφερα θα το πουν οι θεατές.

Τέχνη και επιστήμη, συμπληρωματικές ή αντικρουόμενες;

Ξεκινούν αντικρουόμενες, μα καταλήγουν μαζί χέρι χέρι, δίνοντας νόημα στη ζωή μας. Από τα φώτα της ράμπας σήμερα έχουμε τους φωτισμούς τους σύγχρονους ας αρκεστούμε μόνο σε αυτά.

Το έργο ανέβηκε στα Γιάννενα και απέσπασε διθυραμβικές κριτικές. Ποιο ήταν το σχόλιο εκείνο που δεχτήκατε και σας έκανε εντύπωση;

Των απλών ανθρώπων που με σταματούσαν στο δρόμο και των διανοουμένων που κατά τύχη συναντούσα στην ταβέρνα που έτρωγα και επί τρίωρο συνέχιζαν να μιλάνε για το έργο τη σκηνοθεσία, τις ερμηνείες, τα σκηνικά και τους φωτισμούς.

Ποιο γεγονός θεωρείτε σταθμό στη μέχρι τώρα καριέρα σας;

Πολλά έργα θεωρώ σταθμό στην καριέρα μου Από την Πρόβα του  Γ.Αρμένη, Μάρκος και Ρεβέκα του Γ Χριστοφιλάκη,  Μικρασία χαίρε του Γ Χατζιδάκη, ως τον Επιθεωρητή του Γκόγκολ, την ασκητική του Καζαντζάκη, το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ και το  Σόλω του Φίγκαρω του Σκαρίμπα.

Τί ετοιμάζετε στο μέλλον;

Την έκδοση μια συλλογής διηγημάτων με τον τίτλο Pomnam mislam slagam.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews