Συνεντεύξεις

Γιώργος Βέης: «Ζω εντός της Ελλάδας όπου κι αν βρίσκομαι»

Γιώργος Βέης: «Ζω εντός της Ελλάδας όπου κι αν βρίσκομαι»

Ένα ακόμα βιβλίο με μαρτυρίες μας χάρισε πρόσφατα ο Γιώργος Βέης από τις εκδόσεις Κέδρος (περισσότερα δείτε εδώ). Όπως αναφέρεται και στο οπισθόφυλλο «Μαρτυρίες λοιπόν: διότι τίποτε δεν χρειάστηκε να επινοηθεί εδώ. Οι τόποι αφηγούνται με τη γλώσσα των κατοίκων τους το έπος της δικής τους ζωής, ατομικά, συλλογικά, διαχρονικά. Παρεκβάσεις, επίσης: από το ένα σημείο του πλανήτη προωθείται στο άλλο η κατάθεση αυτή με τη διάθεση και τη δύναμη των ανέμων».

Κύριε Βέη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο, τον «Ινδικοπλεύστη».

Συνεχίζει το ταξίδι σε διάφορα σημεία του πλανήτη μας. Προωθεί κυρίως τον διάλογο τόσο με την ετερότητα όσο και με τον εαυτό μου.

Ποια χώρα ή έθιμο που είδατε σας γοήτευσε περισσότερο;

Η καθημερινότητα του θεάτρου στη νήσο Μπάλι της Ινδονησίας. Έχει άλλωστε ονομαστεί «To Κράτος του Θεάτρου» .

Τελικά η ζωή και ο θάνατος αντιμετωπίζονται το ίδιο σε όλα τα σημεία του πλανήτη;

Όχι. Εξαρτάται από το εθιμικό και νομικό κατεστημένο.

Οι μαρτυρίες σας συνοδεύονται αρκετές φορές με μία αναφορά ή σχόλιο από Ελλάδα, είτε αυτό είναι μυθολογία, ιστορία, φιλοσοφία ή λογοτεχνία. Αυτό οφείλεται περισσότερο στο γεγονός ότι  το ελληνικό στοιχείο πλανάται παντού στον κόσμο ή επειδή το «κουβαλάτε» εσείς μέσα σας;

Η Ελλάδα υπάρχει ως διάσταση χρόνου, χώρου. Αλώβητη, ως διάρκεια πνεύματος και ύλης. Ταυτοχρόνως οικουμενική. Ζω εντός της όπου κι αν βρίσκομαι.

Έχετε κοσμήσει το βιβλίο με εξαιρετικές φωτογραφίες. Η εικόνα ή οι περιγραφές σας πιστεύετε ότι αποτυπώνουν στον αναγνώστη καλύτερα το περιγραφόμενο σκηνικό;

Η εικόνα είναι η απόδοση της κρίσιμης στιγμής. Μια εικόνα είναι, άλλωστε, χίλιες ή και περισσότερες λέξεις. Η περιγραφή, ήτοι το κειμενικό θυμίαμα, είναι η ηδονή της μνήμης, η απόλαυση, εν τέλει, του παροντικού παρελθόντος.

Ποίηση ή πεζογραφία;

Δεν υπάρχει κατά βάθος διαφορά. Είμαι σαφώς ακραιφνής οπαδός του Ενιαίου λόγου.

Ποιο βιβλίο που διαβάσατε σε νεαρή ηλικία θα μπορούσατε να πείτε ότι σας «σημάδεψε»;

Η Οδύσσεια του Ομήρου.

Πόσο διαρκεί η «λάμψη»;

Μέρα νύχτα…

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Μια ακόμη ποιητική συλλογή, την 14η. Το επόμενο, «ταξιδιωτικό» μου, το 9ο στη σειρά. Ένα τόμο με επιλογή δημοσιευμένων κριτικών μου για δικούς μας και αλλοδαπούς δημιουργούς λόγου.

Ευχαριστούμε πολύ!

Γ. Σ.

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews