Συνεντεύξεις

Γιώτα Τσιότσκα: «Από την εποχή του Καρκαβίτσα μέχρι σήμερα γινόμαστε υποχείρια «ζητιάνων»!

Γιώτα Τσιότσκα: «Από την εποχή του Καρκαβίτσα μέχρι σήμερα γινόμαστε υποχείρια «ζητιάνων»!

Μια εξαιρετική παράσταση ανεβαίνει αυτές τις ημέρες για 4 μόνο παραστάσεις στο θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. Πρόκειται για το κλασσικό αριστούργημα του Ανδρέα Καρκαβίτσα ο «Ζητιάνος» (περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ), στην οποία πρωταγωνιστεί, μεταξύ άλλων, η Γιώτα Τσιότσκα.

Κυρία Τσιότσκα, πείτε μας λίγα λόγια για το ρόλο σας στο «Ζητιάνο».

Στην παράσταση υποδύομαι δύο βασικούς ρόλους. Ο πρώτος είναι της Παναγιώτας, της κόρης του παπά από το χωριό Νυχτερέμι, μιας νεαρής κοπέλας γεμάτη νιάτα και έρωτα για το Χαδούλη, που οδηγείται ομώς στην πορεία του έργου στην ματαίωση των πόθων της και την απελπισία. Ο δεύτερος ρόλος είναι ο Παπαρίζος, ο παπάς του χωριού και πατέρας της Παναγιώτας όπως προανέφερα.

Πόσο επίκαιρο είναι ένα κείμενο, το οποίο έχει γραφτεί πριν ένα αιώνα περίπου;

Άκρως επίκαιρο… δυστυχώς… Παρά τη χρονική απόσταση που μας χωρίζει από την εποχή που γράφτηκε ο «Ζητιάνος», οι χαρακτήρες του έργου και οι συμπεριφορές τους κουβαλούν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη νοοτροπία της κοινωνίας και του λαού μας σήμερα, χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το έλλειμμα κοινωνικής, πολιτικής και εθνικής συνείδησης. Παρά την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου και του τρόπου ζωής από την εποχή του Καρκαβίτσα, διαπιστώνω πως και σήμερα, πολύ συχνά, γινόμαστε υποχείρια «ζητιάνων», που στοχεύουν στο θυμικό και στα κατώτερα ένστικτα μας.

Η ομάδα Anima στην οποία συμμετέχετε ήταν υποψήφια για το βραβείο Κάρολος Κουν. Πώς νιώθετε για αυτό;

Πράγματι, η ομάδα Άνιμα είχε τη χαρά και την τιμή να είναι υποψήφια με την παράσταση «Έξοδος» στα βραβεία Κάρολος Κουν. Η είδηση της υποψηφιότητας ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και μία επιβράβευση για όλα τα μέλη της ομάδας που εργάστηκαν με αγάπη και αφοσίωση για την υλοποίηση αυτής της δουλειάς. Ήρθε, θα έλεγα, σαν επιστέγασμα μιας μακράς διαδρομής (που ξεκίνησε από το 2013) πλούσια σε εμπειρίες και συγκινήσεις.

Υπάρχει ένας ρόλος που θα θέλατε να έχετε παίξει και δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα;

Έχω διαβάσει κι έχω γοητευτεί από πολλά κείμενα τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα, δε νομίζω όμως πως υπήρξε μέχρι τώρα κάποιος ρόλος που να αποτελέσει για μένα στόχο ζωής. Θα έλεγα πως το βασικό μου κίνητρο δεν είναι το πόσο «σπουδαίος» είναι ο ρόλος που καλούμαι κάθε φορά να υποδυθώ, αλλά η δυνατότητα που μου δίνεται για να ανακαλύψω όλο και περισσότερες πτυχές του.

Θέατρο ή τηλεόραση;

Εκ των πραγμάτων θέατρο, καθώς μέχρι τώρα δεν έτυχε να δουλέψω στην τηλεόραση κι έτσι δεν γνωρίζω τους κώδικές της. Ακόμα όμως κι αν είχα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο μέσο, κάτι μου λέει πως πάλι το θέατρο θα διάλεγα, μιας και η άμεση επαφή με το κοινό είναι για μένα μια εμπειρία αναντικατάστατη.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας και ποιο το αγαπημένο σας βιβλίο;

Μιλώντας για θεατρικούς συγγραφείς, θα επέλεγα τον Ίψεν και από τα έργα του τον «Πέερ Γκυντ».

Αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός;

Είμαι από τη Θεσσαλονίκη, επομένως αναγκαστικά… η Χαλκιδική!

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Προς το παρόν τα θεατρικά μου πλάνα σχετίζονται με τον «Ζητιάνο» και με το ταξίδι του εντός κι εκτός Αθηνών.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews