Μουσική

Η Άννα Μορφίδου ερμηνεύει το “Stabat Mater” στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου!

Η Άννα Μορφίδου ερμηνεύει το “Stabat Mater” στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου!

Η διεθνούς φήμης υψίφωνος Άννα Μορφίδου συμπράττει και πάλι με το Athens Chamber Ensemble 2012. Αυτή τη φορά για τις ανάγκες μιας πολύ ιδιαίτερης συναυλίας, εναρμονισμένης με την κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας. Συγκεκριμένα, όλοι μαζί θα παρουσιάσουν το θρυλικό μπαρόκ αριστούργημα “Stabat Mater” του Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι (Giovanni Battista Pergolesi), στον φυσικό του χώρο, σε μια εκκλησία, όπως αυτή του Αγίου Παύλου.

Πρόκειται για έναν από τους λίγους θρησκευτικούς ύμνους που έχουν επιβιώσει του φθοροποιού χρόνου και παραμένουν στην πρώτη γραμμή ως σήμερα. Δεν είναι τυχαίο πως το “Stabat Mater”, αυτός ο εξαιρετικός μεσαιωνικός ύμνος έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για πολλούς συνθέτες σε διάφορες εποχές. Ωστόσο, η μελοποίησή του από τον Τζιοβάνι Μπατίστα Περγκολέζι- εκ των σημαντικότερων εκπροσώπων του όψιμου Μπαρόκ του ιταλικού νότου, είναι η πιο δημοφιλής, καθώς ξεχωρίζει για την απλότητα και την αμεσότητα του συναισθήματος. Λέγεται, μάλιστα, πως ο Ιταλός συνθέτης έγραψε τις τελευταίες νότες του έργου λίγες στιγμές προτού «φύγει» νικημένος από φυματίωση, σε ηλικία 26 ετών.

Το “Stabat Mater” περιγράφει τα Πάθη του Χριστού μέσα από τα μάτια της μητέρας του. Είναι γραμμένο για δύο φωνές με συνοδεία ορχήστρας εγχόρδων και αποτελεί ένα από τα ωραιότερα έργα της μπαρόκ μουσικής.

Μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται στη σειρά συναυλιών «Μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο». Εγκαινιάστηκε το 2016 και έπειτα από μια επιτυχημένη παρουσίαση 30 συναυλιών, συνεχίζεται και το 2017. Σ’ έναν χώρο εξαιρετικής ακουστικής, που αγκαλιάζει όλα τα είδη της μουσικής. Με καλεσμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, οι διοργανωτές φιλοξενούν έργα του κλασικού ρεπερτορίου καθώς και μουσικές του κόσμου όλων των εποχών.

Στην Αγγλικανική Εκκλησία του Αγίου Παύλου, λοιπόν, θα βρεθεί η Άννα Μορφίδου και το Athens Chamber Ensemble 2012, ερμηνεύοντας εκτός από το “Stabat Mater” και έργα των Μπαχ και Βιβάλντι.

Μιχάλης Σουρβίνος κλασική κιθάρα, μαντολίνο

Βαγγέλης Λούτας βιολί

Χριστόδουλος Μπενετάτος φλάουτο, κλασική κιθάρα

Κατερίνα Καρυώτη κλασική κιθάρα

Έλσα Παπέλη βιολοντσέλο

Χριστίνα Τηλιγάδα αναγεννησιακό λαούτο

Σολίστ: Άννα Μορφίδου σοπράνο

Σοφία Καπετανάκου μέτζο σοπράνο

Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μιχάλης Σουρβίνος

Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου, στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (γενική είσοδος), 10 € μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑΜΕΑ)

Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου, Φιλελλήνων 27, Σύνταγμα

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Μουσική

Copyright © 2015-2016 Clevernews