Συνεντεύξεις

Η Πωλίνα Κρεμαστά μιλά στο clevernews.gr για τους «Βορεάδες»!

Η Πωλίνα Κρεμαστά μιλά στο clevernews.gr για τους «Βορεάδες»!

Την εξαιρετική παράσταση «Βορεάδες» θα παρουσιάσει η ομάδα σύγχρονου χορού Creo για τέσσερις παραστάσεις στο Θέατρο Πόρτα (περισσότερα δείτε εδώ).

Η χορογράφος Πωλίνα Κρεμαστά, η οποία είναι και η υπεύθυνη για την έρευνα, μας έκανε την τιμή να μιλήσει στην ιστοσελίδα μας.

Κυρία Κρεμαστά, πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Η παράσταση είναι η αποτύπωση μιας διαδικασίας συν-δημιουργίας, μια προσπάθεια ποίησης που προϋποθέτει το μαζί. Οι Βορεάδες είναι μια ομάδα ανθρώπων που έχει κοινωνήσει ένα κοινό κώδικα-λεξιλόγιο και προσπαθεί να το μεταμορφώσει σε ζωντανή γλώσσα και να οικοδομήσει μια νέα συνεννόηση, μια νέα πόλη.

Η προσπάθεια της παράστασης Βορεάδες, τόσο στη δημιουργία της, όσο και στην παρουσίασή της, είναι για μένα αυτή η απλή αλήθεια: να διατηρείς τη φρεσκάδα της συνάντησης με τα πράγματα, με ερωτι(ματι)κή διάθεση και ειλικρίνεια…να συνυπάρχουμε αναπνέοντας και παίζοντας, τόσο απλά, γι’ αυτό και τόσο δύσκολα!

Πώς προέκυψε ο τίτλος «Βορεάδες»;

Οι Βορεάδες ήταν οι γιοι του Βορέα και σύμφωνα με μια πτυχή της μυθολογίας ήταν Αργοναύτες και κυνήγησαν τις Άρπυιες. Παρόλα αυτά η παράσταση δεν εμπλέκεται με το συγκεκριμένο μύθο. Εμείς χρησιμοποιήσαμε το όνομα περισσότερο για την αναφορά του στους βόρειους ανέμους, κάτι που «φυσάει» από πάνω προς τα κάτω, δημιουργώντας ένα εσωτερικό αστείο σε σχέση με την αντίθεση αυτής της επιλογής με τη βασική παραδοχή της έρευνας που θέλει την κίνηση να εκκινεί από τη γη και να ανεβαίνει προς τα πάνω, προς τον κορμό και τα άκρα… Επιπλέον η πρόοδος των ευρημάτων της έρευνας οδήγησε σε συγκεκριμένες τεχνικές και τρόπους χρήσης και κίνησης του κορμού και των άκρων, οι οποίες θέλαμε να αναδειχτούν σε αυτή τη δουλειά. Θέλαμε το βλέμμα του θεατή να ανηφορίσει προς τα πάνω και όχι προς την αφετηρία της κίνησης-το πέλμα! Η κινησιολογία και η χορογραφία στο έργο δημιουργεί δίνες και μοιάζει ότι τα σώματα κινεί ο αέρας ή ότι κινούν εκείνα ρεύματα αέρα με τον τρόπο τους!

Και η ίδια η έρευνα παίρνει το όνομά της από μια αύρα, την απόγειο, η οποία φυσάει κατά τη νύχτα με κατεύθυνση από την ξηρά προς τη θάλασσα, λόγω διαφοράς θερμοκρασίας.

Επίσης το όνομα Βορεάδες κάνει μια αναφορά στις περιοχές με τις οποίες έχει αλληλεπιδράσει η έρευνα περισσότερο, το βόρειο τόξο: Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη.

Διεξάγετε μια μακροχρόνια έρευνα. Πόσο εύκολη είναι η συλλογή πληροφοριών; Υπάρχει κάτι που έχει αποτελέσει τροχοπέδη σ’ αυτήν;

Η έρευνα «απόγειος» ξεκίνησε επίσημα το 2014 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί… Παρόλα αυτά τα ίδια ερωτήματα με απασχολούσαν από πολύ νωρίτερα, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να διδάσκω και να έχω την αγωνία του τί είναι αυτό που θέλω να επικοινωνώ με τους μαθητές μου…τί είναι χορός για μένα και τι θα περιλαμβάνει;

Η συλλογή πληροφοριών ήταν μια απολαυστική, αλλά χρονοβόρα διαδικασία, μέσα από κείμενα, καταγραφές, βίντεο, εφαρμογή σε μαθήματα και εργαστήρια, συμμετοχή σε γιορτές και πανηγύρια. Αυτό το διάστημα η έρευνα έχει στρέψει τον φακό προς τον εαυτό της, μελετά και αναλύει τα ευρήματα της! Με την πολύτιμη βοήθεια των: Νάνσυ Χαρμαντά (Ιστορικός και καθηγήτρια παραδοσιακών χορών), Μενέλαος Κώτσος (χορευτής και καθηγητής παραδοσιακών χορών), Δρ Έλλη Κήτα, Ρένα Λουτζάκη (Ανθρωπολόγος) διευκολύνθηκε σε πολλά σημεία η διαδικασία. Επιπλέον χάρις στον Δρ. Χρήστο Παπακώστα παρουσιάστηκε στους φοιτητές της Ειδίκευσης ‘Χορολογία Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού’ της Σ.Ε.Φ.Α.Α., και στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας ‘Τέχνες ΙΙ: Μουσική-Χορός’ του Προγράμματος Σπουδών ‘Ελληνικός Πολιτισμός’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, ενώ μόλις εκδόθηκε η μέχρι τώρα πορεία της στο περιοδικό Λόγου και Κριτικής «το έρμα». Η πρώτη επίσημη βιωματική παρουσίαση πραγματοποιήθηκε σε ένα Master class στο 23ο Διεθνές ΦεστιβάλΧορού Καλαμάτας και έχει δεχτεί προσκλήσεις στα: 6ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Ακροποδητί, Σύρος, 8ο Διεθνές Φεστιβάλ χορού Dance Days, Χανιά, Κρήτη, Tipperary Dance Platform, TRY!Residencies, Ιρλανδία, Χορογραφικό ΚέντροDeVIR/CAPa – Centro de Artes Performativas do Algarve, Πορτογαλία.

Η έρευνα τελεί υπό την Αιγίδα και έχει την υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α., παρόλα αυτά η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και παράλληλα η ζωή και οι απαιτήσεις τρέχουν…έξοδα, λογαριασμοί και πάλι έξοδα….δε λογαριάζουν από καλλιτεχνικές ανησυχίες!

Μπορούμε να εκφραστούμε και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους, χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουμε, χωρίς λέξεις, παρά μόνο μέσα από την κίνηση;

Έτσι κι αλλιώς οι λέξεις δεν αρκούν για να φτιάξουν μια γλώσσα. Η κοινωνία μιας συνεννόησης προκύπτει μέσα από όλα εκείνα τα άυλα χαρακτηριστικά που μετατρέπουν ένα κώδικα σε γλώσσα ζωντανή…τον ήχο μιας φωνής, τον τόνο, την ποιότητα, τις αντιδράσεις του σώματος, την πρόθεση, τον λόγο πίσω απ’ το κάθε ρήμα, τη μνήμη…το σώμα δεν κρύβει αλλά αποκαλύπτει. Το ομιλών σώμα λέει την αλήθεια…σκέφτομαι τις κινήσεις ενός μικρού μωρού που ακόμα δεν έχει κατακτήσει την ομιλία….πως χορεύει αυθόρμητα και ενστικτωδώς προσπαθώντας να επικοινωνήσει…

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο σημαντικότερος λόγος που δεν επικοινωνούν σήμερα οι άνθρωποι;

Περνάμε τη ζωή μας μπροστά σε μια οθόνη, υπολογιστή, κινητό, τηλεόραση…μιλάμε λιγότερο, δε σηκώνουμε κεφάλι…μια βόλτα στο καφενείο αρκεί για να πιάσεις την κουβέντα, να ανταλλάξεις βλέμματα και να αλληλεπιδράσεις! Νομίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε μόνοι ενώ αυτό που αρκεί είναι να απλώσουμε το χέρι.

Έχετε συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ και παραγωγές. Ποια εμπειρία σας έχει μείνει αξέχαστη;

Μια από τις πιο συναρπαστικές εμπειρίες σε φεστιβάλ υπήρξε η συμμετοχή μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Sarajevo Winter Festival. Πέρα από τη συγκινητική φιλοξενία και φροντίδα που λάβαμε από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κο Ibrahim Spahić και τους συνεργάτες του η ομάδα βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο κοινού για την παράσταση «GODOT».

Η παράσταση προβλέπεται να παρουσιαστεί και στην επαρχία. Ποιες πόλεις θα επισκεφθείτε;

Μας έχει προσκαλέσει το Κ.Θ.Β.Ε. στη Θεσσαλονίκη και θα παρουσιάσουμε την παράσταση στην Ε.Μ.Σ. στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Δάσους, στις 7 Ιουνίου.

Επίσης θα επισκεφτούμε τα Ιωάννινα και θα παίξουμε στην πανέμορφη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, στις 10 Ιουνίου.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Μετά την πρεμιέρα θα ασχοληθώ με την προετοιμασία των καλοκαιρινών εργαστηρίων, μέσα από τα οποία θα μοιραστούν τα βασικά εργαλεία του «απόγειου» χορού, σε Ιρλανδία, Σύρο και Χανιά.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews