Συνεντεύξεις

Ηλίας Παρασκευόπουλος: «Η σκηνοθεσία είναι ένας μικρός μπαλαντέρ που μετέχει και στο κείμενο και την υποκριτική»

Ηλίας Παρασκευόπουλος: «Η σκηνοθεσία είναι ένας μικρός μπαλαντέρ που μετέχει και στο κείμενο και την υποκριτική»

Ο ταλαντούχος ηθοποιός, που έγραψε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην επιτυχημένη παράσταση της σαιζόν «Μαζί Ποτέ», μίλησε στην ιστοσελίδα μας για το έργο.

Το έργο που πρωταγωνιστείς φέτος το έχεις γράψει ο ίδιος. Τί σε ώθησε, ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου;

Σαφώς το έργο έχει προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, αλλά έχει και στοιχεία από όσα ακούω από τους γύρω μου φίλους και γνωστούς.  Έφτασα σε κάποια στιγμή το καλοκαίρι μετά από μια δική μου εμπειρία να αναρωτιέμαι πόσο απέχει η αγάπη από τον έρωτα, από το πάθος, την ανάγκη, την εξάρτηση το μηδενισμό του εγώ και την εμμονή. Και πόσο δύσκολα τελικά κάνουμε εμείς τα πράγματα. Και κάπου εκεί άρχισε να ξεπηδάει το “Μαζί Ποτέ”!

Η παράσταση πάει πολύ καλά και παρακολουθείται κυρίως από νεανικό κοινό. Πόσο δύσκολες είναι τελικά οι ανθρώπινες σχέσεις για τους νέους ανθρώπους;

Μας είναι πολύ δύσκολο να πούμε απλά αυτά που νοιώθουμε. Οι ανασφάλειές μας μας ξεπερνούν και δημιουργούμε μόνοι μας προβλήματα. Τα πράγματα θα έπρεπε να είναι απλά. Θέλω, θες, ας δοκιμάσουμε. Ζούμε σε πολύ αγxωτικούς ρυθμούς και ενώ όλοι έχουν την ανάγκη να ζήσουν το δικό τους “love story”  καταλήγουν να πρωταγωνιστούν στον “Εφιάλτη στο δρόμο με τις λεύκες” και να τους κυνηγάει ο Fredy Krouker . Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο μερίδιο του κοινού ταυτίζεται με την ιστορία.

Γράφεις, σκηνοθετείς, παίζεις. Σε ποιο από τα τρία είσαι περισσότερο ο εαυτός σου, εκφράζεσαι καλύτερα;

Είναι παράξενο αυτό που συμβαίνει . Όταν γράφω εκφράζομαι εκείνη τη στιγμή που αποδίδω τις σκέψεις μου και δημιουργώ τους χαρακτήρες και την πλοκή. Όταν παίζω και είμαι πάνω στη σκηνή κάθε φορά είναι διαφορετική και κάθε φορά εκφράζω κάτι διαφορετικό μέσα από την κατάσταση του ρόλου. Η σκηνοθεσία, αν και είναι κάτι τελείως καινούργιο για εμένα, κατάλαβα ότι είναι ένας μικρός μπαλαντέρ που μετέχει και στο κείμενο και στην υποκριτική και εκφράζεις κομμάτια σου που αφορούν και στα δυο.

Ποιο έργο έχεις διαβάσει και έχεις πει «εγώ μια μέρα αυτό θα το ανεβάσω»;

Είναι πολλά τα κείμενα που τα έχω ζηλέψει και έχω πει ότι μια μέρα θα τα ανεβάσω κυρίως κλασσικά έργα και Αρχαία Ελληνικά Δράματα και κωμωδίες. Αλλά θα εστιάσω πάνω σε  δύο κείμενα, όχι θεατρικά.  Το πρώτο είναι ένα πολύ γνωστό κείμενο , ένα σχεδόν παραμύθι , που κατά τα δικά μου δεδομένα είναι πολύ σκληρό και πραγματεύεται με έναν φαινομενικά απλό τρόπο μεγάλα ζητήματα. Πρόκειται για το βιβλίο “Ο μικρός Πρίγκιπας”.  Και το δεύτερο είναι “ Η ζωή εν τάφω “ του Στρατή Μυριβήλη . Ένα μυθιστόρημα που συγκινεί και με ταξιδεύει πάντα όποτε το διαβάζω και θα ήθελα να έχω την ικανότητα μια μέρα να το ανεβάσω.

Με ποιον καλλιτέχνη θα ήθελες να συνεργαστείς κάποια στιγμή στην καριέρα σου;

Λοιπόν, δύσκολη ερώτηση από την άποψη ότι θαυμάζω αρκετούς καλλιτέχνες Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες σε διάφορους Τομείς και είναι πραγματικά δύσκολο να αρχίσω να απαριθμώ έναν έναν στις διάφορες τέχνες που αντιπροσωπεύει ο καθένας. Αν έπρεπε να αναφέρω κάποιον , έναν μόνο, θα ΄λεγα ότι μεγάλη μου επιθυμία θα ήταν να είμαι συνεργάτης σε μια ταινία του Pedro Almodovar.

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια;

Δουλεύω πάνω σε δύο κείμενα αυτή τη περίοδο και σε μια διασκευή ενός κινηματογραφικού έργου, ακόμα είμαι σε επίπεδο συγγραφής. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα μου αποσπά σχεδόν όλη την προσοχή μου το «Μαζί Ποτέ».

Ο Ηλίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε ιστορία και αρχαιολογία – Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών . Απόφοιτος της δραματικής σχολής Δήμητρας Χατούπη  – «Δήλος» . Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια υποκριτικής, ορθοφωνίας κίνησης και αυτοσχεδιασμού στο Θέατρο των Αλλαγών.

Το 2006 συνέγραψε το θεατρικό κείμενο “virtual reality” , το οποίο ανέβηκε στο θέατρο και βραβεύτηκε από τον όμιλο unesco το 2013 . Το έργο “Μαζί Ποτέ”  είναι το δεύτερο συγγραφικό του  έργο . Ενώ από το 2004  αρθρογραφεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Έχει συμμετάσχει ως ηθοποιός : Black Mirror, σκηνοθεσία Doug Aitken , Συνοδός, Νίνας Μερμπέροβα, σκηνοθεσία Δαμιανός Κωσταντινίδης, Υγρά Ματια, Κείμενο – Σκηνοθεσία – Κωσταντίνος Παππάς, The Peter Pan Project,  Κείμενο – Σκηνοθεσία Ελίζα Αλεξανδροπούλου – Κίρκη Καραλή, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας,William Shakespeare, σκηνοθεσία Αδάμης Δημήτρης, Barcelona, Διασκευή Κειμένου Σούτου Φαίδρα, σκηνοθεσία Δεγαήτης Δημήτρης, Virual Reality, κείμενο Παρασκευόπουλος Ηλίας , σκηνοθεσία Αποστολάτος Σταύρος.

 

Επιμέλεια: Γιώτα Σάλμα

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews