Συνεντεύξεις

Ειρήνη Βαρδάκη: «Νικητής στον έρωτα είναι εκείνος που στο τέλος αντέχει τη μοναξιά»

Ειρήνη Βαρδάκη: «Νικητής στον έρωτα είναι εκείνος που στο τέλος αντέχει τη μοναξιά»

Μπορεί να πρόκειται για το πρώτο βιβλίο της Ειρήνης Βαρδάκη, η «Κρυσταλλία» όμως κατορθώνει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την πρώτη κιόλας παράγραφο (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Συναισθηματικά φορτισμένο, με ανατροπές, αλλά και δράση, το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο σε εκείνους που έχουν βιώσει έρωτα, έντονο πάθος και διλήμματα, αλλά και σε κείνους που τους συντροφεύει η μοναξιά ή ένα μεγάλο «γιατί;».
Κυρία Βαρδάκη, πώς προέκυψε η ιδέα για την «Κρυσταλλία»;
Το καλοκαίρι του 1987 η Ελλάδα συγκλονίζεται από ένα έγκλημα που μέχρι και σήμερα θεωρείται ορόσημο για τα ελληνικά εγκληματολογικά χρονικά. Οι δημοσιογράφοι τότε προβαίνουν στο πρωτοφανές ατόπημα και διαρρέουν στον έντυπο τύπο φωτογραφίες που κυριολεκτικά σοκάρουν. Ήμουν τότε μόλις έξι ετών όμως η μορφή της συγκεκριμένης γυναίκας (του θύματος) με στοιχείωνει, όπως επίσης και η αιτία… «υπερβολική αγάπη» αυτό συγκράτησα, αυτό μου έμεινε. Η Κρυσταλλία είναι εκείνη… μαζί με το σεισμό που βίωσα στη ψυχή μου τότε.
Πόσο καιρό σας πήρε να γράψετε το βιβλίο;
Περίπου πέντε μήνες.
Η Κρυστάλλινη και ο Νικόλας ήταν δύο διαφορετικοί άνθρωποι που όμως έζησαν έναν παθιασμένο έρωτα. Τελικά τα ετερώνυμα έλκονται ή τα όμοια ταιριάζουν;
Είναι ακριβώς έτσι όπως το θέτετε. Και τα δύο ισχύουν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο το καθένα. Αν όμως κάτι ορίζει το παθιασμένο και το παντοτινό, αυτό φαντάζομαι δεν είναι άλλο από την υποψία του ανεκπλήρωτου.
Αρκεί μόνο ο έρωτας να κρατηθεί μια σχέση;
Για να κρατηθεί μια σχέση υγιής νομίζω πως όχι. Δεν δικαιολογούνται τα πάντα χάριν του έρωτα, ούτε δίνω άφεση σε αυτόν. Δεν είμαι ρομαντική. Με τρομάζουν οι τοξικές σχέσεις και οι παθολογικές καταστάσεις.
Παρομοιάζετε τον έρωτα με το έγκλημα. Υπάρχει πάντα στον έρωτα θύτης και θύμα;
Σχεδόν… πάντα. Για να πεις πως τον έζησες πρέπει να έχεις φορέσει και τα δυο του κοστούμια. Οι περισσότεροι έχουμε υπάρξει και θύτες και θύματα. Νικητής στο τέλος θεωρώ πως είναι εκείνος που αντέχει τη μοναξιά.
«Έχει όρια η ντροπή»;
Για να φτάσει κάποιος στο σημείο να ανακαλύψει αυτά τα όρια, πρέπει προηγουμένως να έχει σπάσει τα δικά του. Μόνον ένας τρελός και ένας απελπισμένος το ξέρουν.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;
Τον Απρίλη θα κυκλοφορήσει το νέο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Το ρ της ερωμένης» από τις εκδόσεις BELL. Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ -θα μου επιτρέψετε να πω αρκετά διαφορετικό- που παίζει με το μυαλό και την ευφυία, καθώς επίσης και με κάποιες κρυμμένες σαρωτικές μας αλήθειες.
Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews