Βιβλίο

«Καπιταλισμός καπούτ- Μήπως τώρα θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;»

«Καπιταλισμός καπούτ- Μήπως τώρα θα γίνουμε πιο ευτυχισμένοι;»

του Robert Misik από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

«Η Ελλάδα είναι ένας από τους πιο αδύναμους κρίκους όπου η καπιταλιστική αλυσίδα έσπασε […] όπως έγινε στην Ισπανία όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων, στην Ιρλανδία μετά το κραχ των τραπεζών και στην Ισλανδία αφότου η χώρα κήρυξε πτώχευση. Οι παραπάνω χώρες βίωσαν μια δραματική πτώση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι στις φαινομενικά σταθερές ακόμη χώρες δεν υπάρχει κρίση. Το αντίθετο: Ο δυτικός καπιταλισμός βρίσκεται τρόπον τινά σε Emergency Life Support. Κάποιοι προσπαθούν να κάνουν τη μηχανή της οικονομίας να ξαναπάρει μπρος με προγράμματα ανάκαμψης και δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων από το χρήμα των κεντρικών τραπεζών, άλλοι επιβάλλουν μέτρα λιτότητας, σε νυχτερινές έκτακτες συνεδριάσεις μοιράζονται δέσμες μέτρων διάσωσης και κατά βάση όλοι προσπαθούν να τη βγάλουν τα επόμενα χρόνια – ή και τους επόμενους μήνες».

Μετάφραση: Λένια Μαζαράκη

ISBN: 978-618-03-0655-2

σελ.: 256

Τίτλος πρωτοτύπου: Wird der Kapitalismus sterben, und wenn ja, würde uns das glücklich machen?

Ο Robert Misik συνοψίζει τις τρέχουσες συζητήσεις περί κρίσης του καπιταλισμού και καταδεικνύει ποια ζητήματα και εναλλακτικές λύσεις πρέπει να εξετάσουμε σήμερα. Βασική του θέση είναι η εξής: Η κρίση της κοινωνίας στην οποία ζούμε είναι τόσο εκτεταμένη, ώστε δεν αρκεί να την αντιμετωπίσουμε απλώς μέσω αναδιανομής. Το σύστημα πρέπει να αναθεωρηθεί στο σύνολό του.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο για τους Έλληνες αναγνώστες. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τα αδιέξοδα της ελληνικής πραγματικότητας κάνοντας εύστοχες αναφορές στην εγχώρια πολιτική και οικονομική κρίση.

Ο αυστριακός Robert Misik (1966) είναι ένας από τους πλέον μαχόμενους αριστερούς δημοσιογράφους της γενιάς του. Είναι μόνιμος συντάκτης των Τageszeitung, Profil και Falter, διατηρεί την εβδομαδιαία βιντεοστήλη «FS Misik» στον ιστότοπο της Wiener Standard και είναι συγγραφέας πολιτικών δοκιμίων (Anleitung zur Weltverbesserung, Das Kultbuch, Erklär mir die Finanzkrise!, Supermarkt Europa, Marx für Eilige κ.ά). Δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ πολλά άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί στον ελληνικό Τύπο.

Το 1999 ο Robert Misik έλαβε το Βραβείο Bruno-Kreisky για το πολιτικό βιβλίο. Το 2009 τιμήθηκε με το Αυστριακό Κρατικό Βραβείο Πολιτιστικής Δημοσιογραφίας και αναδείχτηκε Δημοσιογράφος της Χρονιάς στην κατηγορία Online 2010.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπό του www.misik.at

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews