Βιβλίο

Η Liza Marklund τετ α τετ με τους Έλληνες αναγνώστες της!

Η Liza Marklund τετ α τετ με τους Έλληνες αναγνώστες της!

Την προηγούμενη Τρίτη 5 Νοεμβρίου στον ΙΑΝΟ Αθήνας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Συγγραφείς του κόσμου στον ΙΑΝΟ», η σουηδέζα Liza Marklund απέδειξε πως είναι η απόλυτη σταρ του σκανδιναβικού αστυνομικού μυθιστορήματος. Με δέκα βιβλία στο ενεργητικό της, που έχουν πουλήσει μέχρι σήμερα 15 εκατομμύρια αντίτυπα σε 33 γλώσσες, με μια πολυετή θητεία ως ρεπόρτερ και μια θέση δημοφιλούς χρονικογράφου σε μεγάλη σουηδική εφημερίδα, συνιδιοκτήτρια του τέταρτου σε μέγεθος εκδοτικού οίκου της Σουηδίας, πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο με ιδιαίτερη δράση και φροντίδα για τα παιδιά της Αφρικής και κάτοχος πολλών βραβείων, η Liza ξέρει σίγουρα να αξιοποιεί παραγωγικά τον χρόνο της.

Knowing the truth can be deadly – Η αναζήτηση της αλήθειας μπορεί να είναι θανάσιμη: Με αυτή τη φράση ξεκίνησε την παρουσίαση της συγγραφέα ο δημοσιογράφος και μεταφραστής Ανταίος Χρυσοστομίδης, που μεταξύ άλλων μίλησε για την ηρωίδα των βιβλίων της και για το σύνολο του έργου της, επισημαίνοντας αρκετές ομοιότητες με το έργο του συμπατριώτη της Henning Mankell, αφού και οι δύο ανήκουν στην κατηγορία των συγγραφέων που θεωρούν ότι, σε τελευταία ανάλυση, όλα είναι πολιτικά. Στην ερώτηση πώς και γιατί αποφάσισε να περάσει από τη δημοσιογραφία στην αστυνομική λογοτεχνία, η Liza απάντησε πως ήθελε να γράψει για ζητήματα που την απασχολούσαν, όπως η κακοποίηση των γυναικών και η καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών. Διάλεξε μια πρωταγωνίστρια, όχι εκκεντρική όπως είναι οι περισσότεροι ντετέκτιβ, αλλά με πολλές αδυναμίες που να ταυτίζεται με εκείνη και τις φίλες της. Έτσι γεννήθηκε η δαιμόνια ρεπόρτερ Άνικα Μπένγτζον, για την οποία γράφει από 8 ετών. Στην κλασική ερώτηση που της απευθύνουν και πολλοί δημοσιογράφοι γιατί το αστυνομικό γνωρίζει τόση επιτυχία τα τελευταία χρόνια, λέει χαρακτηριστικά: «Αστυνομικό μυθιστόρημα μπορεί κανείς να βρει σε σταθερές δημοκρατίες, σε χώρες που ευημερούν. Να γιατί το σκανδιναβικό αστυνομικό βρίσκεται σε άνθηση. Νομίζουμε πως είμαστε οι καλύτεροι!»

Μεταξύ των ερωταπαντήσεων οι αναγνώστες παρακολούθησαν τον ηθοποιό Αιμίλιο Χειλάκη να διαβάζει αποσπάσματα από τα δύο βιβλία της που κυκλοφορούν σήμερα στα ελληνικά:

1. Παράδεισος και

2. Studio sex (εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ).

Παρούσα και η μεταφράστρια των δύο βιβλίων της Νίκη Προδρομίδου που βοήθησε στη διερμηνεία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, η Πρεσβεία της Σουηδίας στην Αθήνα και τα βιβλιοπωλεία IANOS.

marklund_05112013_01 marklund_05112013_05 marklund_05112013_07

 

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews