Εκδηλώσεις

Με τη Ρέα του Σαμάρα η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τον 73χρονο κύκλο της στο Θέατρο Ολύμπια

Με τη Ρέα του Σαμάρα η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τον 73χρονο κύκλο της στο Θέατρο Ολύμπια

Ο 73χρονος κύκλος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Θέατρο Ολύμπια ολοκληρώνεται με το έργο που τον άνοιξε.Μέσα από μια υψηλού συμβολισμού κίνηση, η Εθνική Λυρική Σκηνή τιμά την ιστορία της και παρουσιάζει τη σπουδαία όπερα Ρέα, του Κερκυραίου συνθέτη Σπυρίδωνα-Φιλίσκου Σαμάρα, η οποία εγκαινίασε το θέατρο την 1η Απριλίου του 1944. Η Ρέα θα παρουσιαστεί σε ημισκηνοθετημένη μορφή, σε μουσική διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, σκηνοθετική επιμέλεια του Νίκου Διαμαντή, με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ, καθώς και διακεκριμένους Έλληνες μονωδούς.

Η Ρέα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Βέρντι της Φλωρεντίας στις 11 Απριλίου 1908 με την Όλγκα ντελ Σινιόρε στον κεντρικό ρόλο, τον τενόρο Εντοάρντο Γκαρμπίν ως Λυσία και τον βαρύτονο Ορέστε Μπενεντέττι ως Γουάρχη. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Τζάκομο Αρμάνι. Κριτικές δεν έχουν διασωθεί, ωστόσο τα συγχαρητήρια τηλεγραφήματα των Πιέτρο Μασκάνι και Τζάκομο Πουτσίνι, υπαινίσσονται επιτυχία. Την επόμενη χρονιά η όπερα δόθηκε στο Θέατρο Κοστάντσι της Ρώμης.

Η όπερα εξιστορεί τον παράνομο έρωτα της Ρέας, συζύγου του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα, για τον Έλληνα αθλητική Λυσία, στη Χίο το 1400 μ.Χ.

Στην Ελλάδα αναφέρεται το 1911 παράσταση της όπερας στο θέατρο Κεδιβιάλ των Αθηνών.

Η Λυρική Σκηνή ιδρύθηκε ως τμήμα του Εθνικού Θεάτρου το 1939. Το 1944 αυτονομήθηκε και με την ονομασία Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) ξεκίνησε αυτόνομη πορεία στο πρώτο θέατρο Ολύμπια. Ο Μανώλης Καλομοίρης, πρώτος της Γενικός Διευθυντής, επέλεξε να εγκαινιάσει τις δραστηριότητες του οργανισμού την 1η Απριλίου 1944 με τη Ρέα. Την ορχήστρα διηύθυνε ο Αντίοχος Ευαγγελάτος και πρωταγωνιστούσαν η υψίφωνος Μιρέιγ Φλερύ, ο τενόρος Νίκος Γλυνός και ο βαρύτονος Τίτος Ξηρέλλης.

Ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες της Επτανησιακής σχολής, ο Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 17 ή 29 Νοεμβρίου 1861. Μετά από μουσικές σπουδές στην Αθήνα, βρέθηκε στο Παρίσι, όπου μαθήτευσε πλάι στο Λεό Ντελίμπ, συνθέτη της όπερας Λακμέ. Σταδιοδρόμησε κυρίως στην Ιταλία, όπου παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία όπερές του όπως Θαυμαστή ανθώ (Μιλάνο, 1886), Λιονέλλα (Μιλάνο, 1891), Η μάρτυς (Νάπολη, 1894), Η δαμασμένη μαινάδα (Μιλάνο, 1895), Ιστορία αγάπης ή Η ξανθούλα (Μιλάνο, 1903), Δεσποινίς ντε Μπελ-Ιλ (Γένοβα, 1905). Το 1896 συνέθεσε τον Ύμνο των Ολυμπιακών Αγώνων «Αρχαίο πνευμ’ αθάνατον» που αργότερα ενσωματώθηκε στην όπερά του Ρέα (Φλωρεντία, 1908). Το 1911 εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αθήνα, όπου συνέθεσε τρεις οπερέτες Πόλεμος εν πολέμω (1914), Η πριγκίπισσα της Σασσώνος (1915), Η Kρητικοπούλα (1916). Πέθανε στις 25 Μαρτίου 1917.

Όπερα σε ημισκηνοθετημένη μορφή

Μουσική διεύθυνση Βύρων Φιδετζής

Σκηνοθετική επιμέλεια Νίκος Διαμαντής

Α’ Πράξη / Η υπόθεση διαδραματίζεται στη Χίο, περί το 1400. Σε καλλιμάρμαρο στάδιο Έλληνες, Γενουάτες, Ενετοί, Σαρακηνοί και Τούρκοι επευφημούν τον Έλληνα αθλητή Λυσία. Το νικητή στέφουν η Ρέα, σύζυγος του Γενουάτη κυβερνήτη Σπίνολα και η Δάφνη, κόρη του από προηγούμενο γάμο. Η Ρέα τρέφει κρυφό έρωτα για τον Λυσία, γεγονός που γνωρίζει ο Ενετός ταξιάρχης Γουάρχης, ερωτευμένος με τη Ρέα. Ο Γουάρχης τής φανερώνει ότι γνωρίζει το ένοχο μυστικό της. Ταυτόχρονα της εξομολογείται τον έρωτά του και της χαρίζει ένα δαχτυλίδι με θανατηφόρο φίλτρο. Μόνοι, μέσα στη νύχτα, η Ρέα και ο Λυσίας ζουν στιγμές έκστασης. Με την ανατολή του ήλιου φτάνει η Δάφνη.

Β’ Πράξη / Προφασιζόμενος λόγους πολιτικής συμφιλίωσης, ο Γουάρχης προτείνει στον Σπίνολα να δώσει στον Λυσία ως σύζυγο την κόρη του, Δάφνη. Ζητούν τη γνώμη της Ρέας που δεν μπορεί να αρνηθεί. Μόλις ο Λυσίας ακούει από τα χείλη της αγαπημένης του την συγκατάθεσή της για τον γάμο του με την Δάφνη, αποφασίζει να φύγει από το νησί. Μόνη μαζί του η Ρέα τού εξηγεί την αλήθεια. Φτάνει ο Γουάρχης, ο οποίος την εκβιάζει ότι θα αποκαλύψει το μυστικό της, εάν εκείνη δεν του δοθεί. Η Ρέα τον σημαδεύει με την περόνη που κρατά την κόμη της και εκείνος ορκίζεται εκδίκηση.

Γ’ Πράξη / Νύχτα της τρίτης ημέρας. Ακούγεται το τραγούδι ενός ναύτη. Η Ρέα είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον Λυσία μακριά από τη Χίο. Τα σχέδιά τους χαλά ο Γουάρχης που σκοτώνει τον αθλητή. Μέσα στην απόγνωσή της η Ρέα δηλητηριάζεται ανασαίνοντας το μύρο του θανάτου από το δαχτυλίδι που της είχε χαρίσει ο Γουάρχης.

Μουσική διεύθυνση: Βύρων Φιδετζής

Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Διαμαντής

Επιμέλεια Κοστουμιών: Γιώργος Πάτσας

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Πρωταγωνιστούν οι διακεκριμένοι Έλληνες μονωδοί, Τζούλια Σουγλάκου, Μαρία Μητσοπούλου, Γιάννης Χριστόπουλος, Κύρος Πατσαλίδης, Δημήτρης Κασιούμης, Νίκος Στεφάνου.

Η επιμέλεια κοστουμιών είναι του Γιώργου Πάτσα, ενώ τη Χορωδία της ΕΛΣ διευθύνει ο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος.

Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ

19 Μαΐου 2017

Ώρα έναρξης: 20.00

Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €35 – Φοιτητικό, παιδικό: €10

Περιορισμένης ορατότητας: €7, €10, €12

Θέατρο Ολύμπια

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews