Θέατρο

«Μένγκελε»

«Μένγκελε»

Από όποια οπτική γωνία και να το δεις, πρόκειται για μία συγκλονιστική παράσταση…

Η ιστορία του Θανάση Τριαρίδη εκτυλίσσεται στο βαγόνι ενός τραίνου. Δύο επιβάτες, άγνωστοι, μα τόσο γνωστοί, αντιμέτωποι με την Ιστορία. Εκείνος, προτείνει να παίξουν ένα παιδικό παιχνίδι ρόλων: εκείνος θα υποδυθεί τον Γιόζεφ Μένγκελε, τον Άγγελο του Θανάτου του Άουσβιτς, γνωστό για τα γενετικά πειράματα που έκανε κυρίως με παιδιά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκείνη, μία νεαρή Εβραία, την «Εσθήρ», την εγγονή μίας Εβραίας επιζήσασας των φρικτών πειραμάτων του. Το παιχνίδι όμως, οδηγείται σε περίεργα μονοπάτια…

Το κείμενο του Θανάση Τριαρίδη θα μπορούσε να πιστέψει κανείς ότι έχει γραφεί από κάποιον βιογράφο του Μένγκελε. Γραμμένο τόσο γλαφυρά, αναδεικνύει λεπτές ψυχολογικές πτυχές των δυο πρωταγωνιστών. Αυτό βέβαια, οφείλεται κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος στη σκηνοθεσία του Κώστα Φιλίππογλου, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα στη χρονιά, μετά την Τίρζα,  διεκδικεί επάξια θέση στους καλύτερους θεατρικούς σκηνοθέτες για φέτος.

Το Faust, που συμπλήρωσε καρέκλες προκειμένου να ικανοποιηθούν οι θεατές την ημέρα που παρακολουθήσαμε την παράσταση, δε θα μπορούσε να είναι πιο ιδανικός χώρος για το συγκεκριμένο έργο. Με τη σκηνή στη μέση, το κοινό δεξιά και αριστερά και σκηνικό που απαρτίζεται μόνο από 2 καρέκλες με ρόδες, παραπέμπει στο ψυχρό βαγόνι του τραίνου, που μας οδηγεί πίσω στην Ιστορία, τότε που τα βαγόνια ξεφόρτωναν υποψήφια θύματα του μυαλού, αλλά και του νυστεριού του Μένγκελε. Την ολοκλήρωση του σκηνικού ανέλαβαν  η Όλγα Μπρούμα, η οποία το συμπλήρωσε με video που έπαιζαν διακριτικά πίσω από την ερμηνεία των ηθοποιών, η Μελίνα Μάσχα με τους ατμοσφαιρικούς φωτισμούς, αλλά και ο Δημήτρης Γιακουμάκης, με τη μουσική επιμέλειά του.

Για το τέλος αφήσαμε την ερμηνεία των πρωταγωνιστών.  Ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος υποδύεται τον Άγγελο του Θανάτου του Άουσβιτς, τόσο ρεαλιστικά, πείθοντας το θεατή για τον τρόπο σκέψης, αλλά και για τα κίνητρα που ωθούσαν το γιατρό σε αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Η δε Μυρτώ Αλικάκη, μας ξάφνιασε για ακόμα μία φορά ευχάριστα, αφού μας έπεισε ως φοιτήτρια, αλλά και ως Εβραία που έχει βιώσει τον πόνο και την τραγωδία στο Άουσβιτς.

Περισσότερα για την παράσταση δείτε εδώ.

Γ.Σ.

Περισσοτερα στην κατηγορια Θέατρο

Copyright © 2015-2016 Clevernews