Συνεντεύξεις

Μερόπη Μάττα: «Η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι έμφυτη στον άνθρωπο»

Μερόπη Μάττα: «Η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι έμφυτη στον άνθρωπο»

Τί συμβαίνει αν μένεις σ’ ένα νησί που έχει αποκλειστικά σκουπίδια; Ειδικά όταν είσαι άλμπατρος, δελφίνι και χελώνα; Η Μερόπη Μάττα μας χαρίζει μια υπέροχη ιστορία, ένα παραμύθι που μαθαίνει στους μικρούς μαςφίλους πώς να σέβονται, ν’ αγαπούν και να προστατεύουν το περιβάλλον (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κυρία Μάττα, από τί κινδυνεύουν οι ήρωες του παραμυθιού σας και πώς μπορούν οι μικροί αναγνώστες να τους βοηθήσουν;

Oι ήρωες του παραμυθιού, η Λώνα η θαλάσσια χελώνα, τα δυο αγαπημένα άλμπατρος, ο Άλμπι και η Αλμπίνα, καθώς και ο Φίνι το πανέξυπνο δελφίνι κινδυνεύουν από τα σκουπίδια και κυρίως τα πλαστικά που έχουν συγκεντρωθείστη θάλασσα. Τα ζώα αδυνατούν να ξεχωρίσουν την τροφή τους από τα πλαστικά με αποτέλεσμα να τα καταναλώνουν με ολέθριες συνέπειες για την υγεία τους και τη ζωή τους. Τόσο οι μικροί όσο και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες μπορούν να συνδράμουν ουσιαστικά στη διάσωση του περιβάλλοντος αρκεί να γίνει το πρώτο και σημαντικότερο βήμα, δηλαδή να ευαισθητοποιηθούν, να κατανοήσουν το μέγεθος του προβλήματος, να συνειδητοποιήσουν ότι ο ρόλος καθενός από εμάς είναι βαρυσήμαντος και να πάρουν τη μεγάλη απόφαση να βοηθήσουν.

Η πλοκή εκτυλίσσεται σ’ ένα νησί γεμάτο σκουπίδια. Γιατί αποφασίσατε να εστιάσετε στη θάλασσα; 

Νομίζω ότι κάθε άνθρωπος που ζει στην όμορφη πατρίδα μας έχει μάθει να αγαπάει τη θάλασσα, να θαυμάζει το απέραντο βαθύ μπλε της χρώμα, να νιώθει την οσμή της, να απολαμβάνει τα πεντανόστιμα της ψάρια της καινα χαίρεται τις αμμουδιές της. Λίγο καιρό πριν ξεκινήσω τη συγγραφή του παραμυθιού πληροφορήθηκα ότι υπάρχουν στα αλήθεια τουλάχιστον 5 μεγάλα σκουπιδονήσια στους ωκεανούς μας με το μεγαλύτερο να καταλαμβάνει το μέγεθος 3 φορές της Γαλλίας. Έμαθα ότι κάθε χρόνο 8-9 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού διαρρέουν στις θάλασσές μας και εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα από όλους μας μέχρι το 2050 ο αριθμός των πλαστικών αναμένεται να ξεπεράσει τον αριθμό των ψαριών. Αισθανόμενη ότι ο αγαπημένος μου θαλάσσιος κόσμος βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ταράχθηκα, συγκινήθηκα και ένιωσα την έντονη επιθυμία να προσθέσω το λιθαράκι μου στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της νέας κυρίως γενιάς για την προστασία των θαλασσών.

Στο βιβλίο τα παιδιά θα βρουν προτάσεις για δραστηριότητες αλλά και αυτοκόλλητα. Είναι ένα «τρικ» για να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον ή το παιχνίδι είναι το πιο ισχυρό όπλο στην ευαισθητοποίηση και τη γνώση; 

Θεωρώ ότι η εισαγωγή των παιδιών στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού δίνοντας τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε δραστηριότητες και να γίνουν μέρος του παραμυθιού παίζοντας με τα αυτοκόλλητα, αποτελεί ισχυρότατο όπλο στην ευαισθητοποίηση και τη γνώση.

Η ίδια είστε φαρμακοποιός. Πώς αποφασίσατε να στραφείτε και στη συγγραφή παραμυθιών; Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είστε μητέρα; 

Ως παιδί λάτρευα την ανάγνωση παραμυθιών, μεγαλώνοντας αυτή η λατρεία δεν άλλαξε. Ως μητέρα έχω την ευκαιρία να διαβάζω ατελείωτα παραμύθια στα παιδιά μου, ιδίως το βράδυ πριν κοιμηθούν. Τα παραμύθια που μιλούν στα παιδιά όχι απλώς για να τα διασκεδάσουν αλλά για να τους περάσουν ένα όμορφο μήνυμα είναι τα αγαπημένα μου. Η αγάπη μου για τα παιδιά, τα παραμύθια και το περιβάλλον είχε ως αποτέλεσμα τη συγγραφή του παραμυθιού μου με τίτλο «Το σκουπιδονήσι του ωκεανού.».

Τα μπάνια στη θάλασσα ξεκινούν. Τί θα συμβουλεύατε τους μικρούς λουόμενους να κάνουν για να μην τροφοδοτήσουν και άλλο το Σκουπιδονήσι; 

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και οι μικροί μας λουόμενοι αν θέλουν να προστατέψουν τη θάλασσα και να βοηθήσουν τους ήρωες του παραμυθιού θα πρέπει να ακολουθήσουν 5 απλές συμβουλές:

* Να έχουν πάντα μαζί τους ένα παγούρι με νερό.

* Να πουν «όχι» στο καλαμάκι και να πίνουν απευθείας από το ποτήρι.

* Να παίρνουν πάντα μαζί τους μια πάνινη τσαντούλα για να αποφεύγουν τις πλαστικές σακούλες.

* Να ανακυκλώνουν το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και το αλουμίνιο.

* Να μη πετάνε ποτέ σκουπίδια στις ακρογιαλιές μας.

Η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι φύση του ανθρώπου ή μαθαίνεται;

Η αγάπη και ο σεβασμός για το περιβάλλον είναι έμφυτη στον άνθρωπο, αλλά καθώς αυτός έχει απομακρυνθεί από τη φύση, έχει ξεχάσει πώς να αναγνωρίζει τα μηνύματα που του στέλνει, ενώ πολλές φορές δε συνειδητοποιεί την καταστροφή που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής του στο περιβάλλον. Έχουμε μάθει να αγοράζουμε τα πάντα τυλιγμένα στο πλαστικό και δε μας σοκάρει το γεγονός ότι αυτό δε βιοδιασπάται αλλά σε κάποια άκρη της γης θα συσσωρεύεται για τα επόμενα χίλια χρόνια.Χρειάζεται αρκετή προσπάθεια για να ευαισθητοποιηθούν μικροί και μεγάλοι και να καταλάβουν πως η συμπεριφορά του καθένα από εμάς είναι πολύ σημαντική για την προστασία του περιβάλλοντος και ποτέ δεν είναι αργά να αλλάξουμε συνήθειες και συμπεριφορές που επιβαρύνουν τη γη μας.

Έχετε κατά νου κάποια ιδέα για νέο παραμύθι;

Ναι υπάρχει μια ιδέα για ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς γονείς, αλλά ακόμη δεν έχει γραφτεί και θα προτιμούσα να το φυλάξω για έκπληξη!

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews