Εκδηλώσεις

«Μετουσιώσεις»

«Μετουσιώσεις»

Την τέταρτη ατομική της έκθεση, με τίτλο «Μετουσιώσεις», παρουσιάζει η Κατερίνα Ριμπατσιού στην Chili Art Gallery στις 4 Μαΐου. Η εικαστικός συγκεντρώνει τη δυναμική της σε έργα μεγάλων διαστάσεων, καμβάδες που περικλείουν τον σωματικό της ρυθμό την ακάματη δράση της δημιουργίας και ανοίγουν τους ορίζοντες τους πέρα από τα όρια τους. 

Τα έργα της Κατερίνας Ριμπατσιού, αποτελούν ζωντανές performances, που αλληλοεπιδρούν τόσο με τη δημιουργό τους, όσο και με τον ίδιο τον αποδέκτη τους την ώρα της έκθεσης τους. Αναπάντεχες «μετουσιώσεις» της ύλης, του χρώματος, του σχήματος, της μορφής. Μια αδάμαστη ζωική ενέργεια που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, εξπρεσιονιστική διάθεση, αναπάντεχη μεταβολή. Εικαστικά συμβάντα που συνεχίζουν να εξελίσσονται και να προσφέρουν την έκπληξη.

Πολλαπλά επίπεδα που δεν επικαλύπτουν ποτέ απόλυτα το ένα το άλλο, οι στρώσεις της ιδέας, τα πιο σκοτεινά βιώματα που προβάλλουν και οδηγούν τη δημιουργό στα ξέφωτα της δημιουργίας. Σαν την θάλασσα σε διαρκή ροή, σε ακατάπαυστη κίνηση σε συνεχή τροπή. Μια βουτιά στην τέχνη, που για την Κατερίνα Ριμπατσιού λειτουργεί ως ο μόνος «ασφαλής» τόπος και χρόνος.

Αν και αναγνωρίζει απόλυτα την ώρα που το έργο φτάνει στην τελική πινελιά του, ωστόσο αφήνει την τελείωση του ανοικτή. Το λάδι της ρέει σε κάθε εκατοστό του έργου, καταργεί το τυχαίο, σχηματίζει καταιγιστικές εικόνες, μεταφέρει όλες αυτές οι πληροφορίες που μας περιβάλλουν, την ενέργεια των δρόμων, το ρίσκο, το άγνωστο, το μυστήριο. Το έργο προσφέρει εγκεφαλική, ψυχική, πνευματική, συναισθηματική ικανοποίηση.

«Στην ουσία με τη δουλειά μου εστιάζω στο να παράγεται μια ζωική ενέργεια», λέει η Κατερίνα Ριμπατσιού. «Γι αυτό επιλέγω αυτές τις μεγάλες διαστάσεις. Δημιουργώ έργα που αντιστοιχούν στο ύψος του σώματος μου. Ανοίγω τα χέρια μου και φτάνω στα όρια του έργου. Θέλω το σώμα μου να μπορεί να μπει μέσα στο έργο. Να το περιβάλλει και να το περιέχει. Με τη ζωγραφική μου στοχεύω στο να δημιουργούνται ισορροπίες. Δεν θα μπορούσα σωματικά να ισορροπήσω δουλεύοντας ένα μικρό τελάρο. Νοιώθω ότι στη μικρή διάσταση δεν μπορώ να εκφράσω όλη την ενέργεια μου, ούτε το έργο μπορεί να μου στείλει πίσω μια αντίστοιχης πνοής ενέργεια. Μόνο δουλεύοντας ωριμάζεις… Αποκτάς το βίωμα της ζωγραφικής περιπέτειας με τελικό στόχο την αυτογνωσία…»

«Πλέον αισθάνομαι ότι η τέχνη είναι για μένα ένας ασφαλής τόπος και χρόνος, μέσα στον οποίο μπορώ να μπαίνω και να βγαίνω κατ’ επιλογήν. Χωρίς φόβο, αλλά πάντα με πάθος…», καταλήγει η Κατερίνα Ριμπατσιού.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η ιστορικός τέχνης Νικολένα Καλαϊτζάκη.

Εγκαίνια έκθεσης 4 Μαΐου 2018, 20.00. Διάρκεια έκθεσης ως τις 16 Μαΐου 2018.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10.30 – 18.00 Σάββατο, Κυριακή κλειστά

Η Κατερίνα Ριμπατσιού σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήριο του Νίκου Κεσσανλή. Εκπόνησε το Μεταπτυχιακό της με θέμα «Συναισθησία και Εικαστικές Τέχνες» στο τμήμα Γραφικών Τεχνών και Πολυμέσων του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Έχει κάνει τρεις ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής πλατφόρμας “Ορίζοντας των Γεγονότων” και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία.

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η Κατερίνα Ριμπατσιού συμμετείχε με επιτυχία στην Art Istanboul με την γκαλερί Binyil.

Ατομικές εκθέσεις

Ορίζοντας Γεγονότων, Αθήνα 2008

Πολιτιστικό Κέντρο Χαλκίδας, Αύγουστος 2010

Μορφογένεσις Art Zone 42, Αθήνα 2013

Είσοδος ελεύθερη

Μετρό Kεραμεικός / ΗΣΑΠ Θησείο

Chili Art Gallery, Δημοφώντος 13-15, Θησείο, Αθήνα, τηλ.210-7292564, 6936755599

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews