Συνεντεύξεις

Μιλώντας με το Δημήτρη Σίμο για τα «Βατράχια» του…

Μιλώντας με το Δημήτρη Σίμο για τα «Βατράχια» του…

Νέα χρονιά, αλλά και νέα εποχή για τις αγαπημένες μας εκδόσεις Bell Best Seller που «λανσάρουν» ένα νέο είδος βιβλίου με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως μέγεθος, χαμηλή τιμή και άριστη ποιότητα κατασκευής. Και δεν είναι τυχαίο πως εναρκτήριο λάκτισμα για αυτή τη σειρά δίνει ο Δημήτρης Σίμος με το βιβλίο του «τα Βατράχια» (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Αστυνομικό μυθιστόρημα, ήδη βραβευμένο, γραμμένο με γλαφυρότητα και στο πνεύμα της εποχής, αγγίζοντας επιδερμικά και άλλα θέματα όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η διαφθορά και τα παράνομα κυκλώματα, «τα Βατράχια» είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς «Σκοτεινά Νερά» με πρωταγωνιστή τον αστυνόμο Χρήστο Καπετάνο.

Κύριε Σίμο, πώς προέκυψε ο τίτλος «τα Βατράχια» για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα;

Έχει να κάνει με το  γνωστό παραμύθι του βατράχου που με ένα φιλί θα μετατραπεί σε πρίγκηπα, αλλά από μια διαφορετική οπτική γωνία. Το έργο είναι αφιερωµένο σε όλους τους ανθρώπους, σε όλα εκείνα τα παιδιά, που αρνούνται να ακολουθήσουν τα στηµένα πρότυπα της ελληνικής κοινωνίας. Σε όλους εκείνους και εκείνες που δεν θέλουν να γίνουν πρίγκιπες ή πριγκίπισσες και αρνούνται πεισµατικά το φιλί της µεταµόρφωσης, που έρχεται από το παραµύθι. Σε όλα τα «διαφορετικά» Βατράχια…

Πόσο καιρό σας πήρε η ολοκλήρωσή του;

Η πρώτη γραφή, μου πήρε 3 μήνες και άλλους 9 μήνες η επιμέλεια. Συνολικά ένας χρόνος. Το αστυνομικό είναι ένα δύσκολο είδος, απαιτεί έρευνα, απόλυτη ρεαλιστικότητα, γνώση αστυνομικής μεθοδολογίας που χρησιμοποιείται  στην περίπτωση ενός φόνου, ιατροδικαστικές και ψυχολογικές προσεγγίσεις , επιμονή στην λεπτομέρεια, αρκεί μια μικρή αδυναμία, μια απροσεξία του συγγραφέα που θα «πετάξει» τον αναγνώστη εκτός κλίματος.

Υπάρχει κάποιο γεγονός- ορόσημο στη ζωή σας, το οποίο σας ώθησε στη συγγραφή;

Είναι αστείο, αλλά είναι αλήθεια. Είχα δει το «Κακό» μία ταινία, πραγματικά πολύ κακή όπως ακριβώς και το όνομά της. Θυμάμαι ότι καθώς έβγαινα από την αίθουσα, σκεφτόμουν εκνευρισμένος «πώς είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα για τέτοιες ταινίες». Ειλικρινά, δεν είχα κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μου. Ωστόσο, εκείνο το βράδυ, αμέσως μόλις γύρισα σπίτι ξεκίνησα να γράφω.

 Αγαπημένος συγγραφέας και βιβλίο;

H τριλογία της Μασσαλίας Jean-Claude Izzo.

Είστε ένας πολύ νέος άνθρωπος. Έχετε αντιμετωπίσει καχυποψία/ «ρατσισμό» στο χώρο λόγω του νεαρού της ηλικίας σας;

Για να είμαι ειλικρινής, ευτυχώς όχι. ( Τουλάχιστον από όσο ξέρω!)

 Υπήρξε κάποιο σχόλιο για το βιβλίο σας που σας έκανε εντύπωση;

Υπήρχε ένα σχόλιο που με συγκίνησε από μια αναγνώστρια. Το θεώρησα υπερβολικό, αλλά συγχρόνως τιμητικό, είχε γράψει: «Ο Δ.Σιμος κατάγεται από τη Μυτιλήνη. Δε θέλω να τον αγχώσω, αλλά το νησί έχει βγάλει Βενέζη, Μυριβήλη, Πανσέληνο. Και η Εύβοια έχει το μέγιστο Γ. Σκαρίμπα: αυτά είναι τα μεγέθη που θα αναμετρηθεί». Ιεροσυλία το σχόλιο, αλλά με συγκίνησε πραγματικά. Δεν συμμερίζομαι την άποψη, ωστόσο δεν παύει να με τιμά.

Στο βιβλίο σας, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, συμπεριλαμβάνονται 3 διηγήματα πολύ γνωστών και αγαπημένων συγγραφέων, βετεράνων θα λέγαμε του αστυνομικού μυθιστορήματος, των Χίλντα Παπαδημητρίου, Δημήτρη Μαμαλούκα και Βαγγέλη Γιαννίση. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Είναι μεγάλη τιμή η συνύπαρξη μου με τους 3 αγαπημένους συγγραφείς στην ίδια έκδοση. Τους εκτιμώ και ήταν μεγάλη χαρά η ιδέα της Bell να προσθέσουμε 3 διηγήματα. Τι να πρωτοπώ για τον καθένα:

Χίλντα Παπαδημητρίου: Η Κυρία της νέας αστυνομικής λογοτεχνίας. Το πρώτο διήγημα που έγραψα ποτέ είχε πρωταγωνιστή τον δικό της Αστυνόμο ( Χάρη Νικολόπουλου). Καταλαβαίνεις πόσο με έχει επηρεάσει και πόσο την θαυμάζω συγγραφικά και προσωπικά.

Δημήτρης Μαμαλούκας: Λογοτέχνης της σύγχρονης εποχής των παθών.  Ένα χρόνο πριν ξεκινήσω να γράφω τα Βατράχια, έψαχνα αστυνομικά μυθιστορήματα με πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Σε ένα βιβλιοπωλείο στο Κουκάκι μου πρότειναν τον Μεγάλο Θάνατο του Βοτανικού του Δημήτρη Μαμαλούκα.  Αυτό ήταν. Βελτίωσα αισθητά την τεχνική μου μετά την πρώτη ανάγνωση.

Βαγγέλης Γιαννίσης: Ο Έλληνας που έδωσε στην σκανδιναβική σχολή το ελληνικό στοιχείο που έλειπε. Ξεκίνησα ως θαυμαστής του, συνέχισα ως φίλος, πια είμαι και τα δύο.  Με τον Βαγγέλη δουλεύουμε την πλειονότητα των κινηματογραφικών σεναρίων που μας απασχολούν. Είμαστε σεναριακό δίδυμο και με τιμά αφάνταστα αυτό.

Σε λίγους μήνες, την άνοιξη του 2018, κυκλοφορεί το επόμενο βιβλίο σας. Θα μας αποκαλύψετε κάτι για αυτό, εκτός από το ότι θα είναι πρωταγωνιστής και πάλι ο αστυνόμος Καπετάνος;

Αδελφικά μυστικά και διαπλοκή σε μια κλειστή κοινωνία που δείχνει αψεγάδιαστη. Το υγρό στοιχείο πάντα σε πρώτο πλάνο. ‘’Ψάρια’’ καμουφλαρισμένα για να μπερδέψουν τον θηρευτή τους. Θα το καταφέρουν; Θα μάθουμε το Μάιο…

Ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews