Συνεντεύξεις

Ο Κώστας Μαυρακάκης μας ταξιδεύει «Μακριά από τον κόσμο»…

Ο Κώστας Μαυρακάκης μας ταξιδεύει «Μακριά από τον κόσμο»…

Το πρώτο μυθιστόρημα του Κώστα Μαυρακάκη κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κέδρος με τίτλο «Μακριά από τον κόσμο» (περισσότερα δείτε εδώ). Πρόκειται για ένα υπαρξιακό θρίλερ, που εκτυλίσσεται στο νησί της Αίγινας, με πρωταγωνιστή το Λουκά Δοξιάδη, έναν παρουσιαστή, ο οποίος απομονώνεται με σκοπό να γράψει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα.

Κύριε Μαυρακάκη, πείτε μας λίγα λόγια για το νέο σας βιβλίο.

Το νέο μου βιβλίο είναι το μυθιστόρημα «Μακριά από τον κόσμο» (εκδόσεις Κέδρος, 2019). Είναι μια ιστορία μυστηρίου και ταυτόχρονα ένα ταξίδι εσωτερικής αλλαγής. Ο κεντρικός ήρωας, ο Λουκάς, βλέποντας την παλιά του ζωή να καταρρέει, αποφασίζει να εγκατασταθεί σε ένα ορεινό χωριό της Αίγινας για να γράψει το αστυνομικό μυθιστόρημα που πάντα ονειρευόταν. Σύντομα, ωστόσο, θα διαπιστώσει πως στο ορεινό χωριό έχει τη βάση της μια παράξενη οργάνωση, ο θίασος, με επικεφαλής έναν αμφιλεγόμενο καθηγητή φιλοσοφίας. Στο χωριό ο Λουκάς συναντά και μια παλιά του γνωστή ηθοποιό, την Αιμιλία που είναι μέλος του θιάσου. Το φλερτ του Λουκά με την Αιμιλία αλλά και η περιέργεια του για τον θίασο τον οδηγούν εντέλει να μπλεχτεί στα δίχτυα της οργάνωσης.

Γιατί δώσατε αυτόν τον τίτλο;

Ο τίτλος αναφέρεται στο γεγονός πως ο Λουκάς φεύγει από τον «κόσμο» μέσα στον οποίο ζούσε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πηγαίνει πολύ μακριά, μόνο μέχρι την ορεινή Αίγινα. Ίσως όμως και αυτή η μικρή απόσταση που παίρνει από τα πράγματα να είναι αρκετή για να επανεκτιμήσει τη ζωή του.

Πότε είστε «μακριά από τον κόσμο»;

Είμαι δυστυχώς ή ευτυχώς αρκετά συχνά «μακριά από τον κόσμο», καθώς περνάω φάσεις που επιζητώ τη –σχετική- απομόνωση. Ευτυχώς αυτές οι φάσεις ακολουθούνται συνήθως από άλλες που επιδιώκω να βρεθώ και πάλι ανάμεσα στον κόσμο.

Ποια εσωτερική ανάγκη σας ωθεί να γράψετε; Επηρεάζει η ψυχολογική σας κατάσταση τη συγγραφή;

Δεν γνωρίζω τί ακριβώς με ωθεί να γράψω. Σίγουρα είναι μια εσωτερική ανάγκη αλλά είναι αρκετά αφηρημένη και απροσδιόριστη. Όσο για την ψυχολογική μου κατάσταση επηρεάζει μεν τη συγγραφή, αλλά όχι τόσο το αν γράφω ή όχι αλλά περισσότερο το περιεχόμενο αυτών που γράφω. Ωστόσο έχω διαπιστώσει ότι δυσκολεύομαι να γράψω σε περιόδους που δεν έχω καθαρό μυαλό.

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε την ιστορία σας και ποιο το πρώτο σχόλιο γι’ αυτήν;

Στην διάρκεια της συγγραφής των ιστοριών μου ζητώ από ένα μικρό αριθμό κοντινών μου ανθρώπων που εμπιστεύομαι την κρίση τους να τις διαβάζουν και να τις σχολιάζουν. Η γνώμη τους είναι πολύτιμη για μένα και λαμβάνω σοβαρά υπόψη τις παρατηρήσεις τους.

Ποιο βιβλίο θα πάρετε μαζί στις καλοκαιρινές διακοπές;

Φέτος στις διακοπές θα πάρω μαζί μου δυο (τουλάχιστον) βιβλία. Το μυθιστόρημα του Νίκου Χρυσού Καινούργια μέρα και το μυθιστόρημα του Νίκου Μάντη Σφάλμα συστήματος. Διάλεξα αυτά τα βιβλία, γιατί μου αρέσει να παρακολουθώ τη συγγραφική πορεία αξιόλογων νέων Ελλήνων συγγραφέων.

Ετοιμάζεται νέο βιβλίο;

Ναι, γράφω ένα καινούργιο μυθιστόρημα εδώ και αρκετό καιρό αλλά θα επιχειρήσω να εκδοθεί μόνο εφόσον το ολοκληρώσω με τρόπο που να με ικανοποιεί.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

 

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews