Ελλάδα

Ολάντ: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία τους»

Ολάντ: «Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία τους»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, έγινε δεκτός στην Βουλής, με όλες τις πρέπουσες τιμές. Ο πρόεδρος του Σώματος Νίκος Βούτσης στην ομιλία του ανέφερε ότι «η Ελληνική Βουλή εκφράζοντας την λαϊκή κυριαρχία προσυπογράφει τις αρχές της αλληλεγγύης, αλλά και της συνευθύνης των δεσμεύσεων της σύμβασης που υπογράψαμε. Ο λαός μας δεν έχει ευθύνες ωστόσο τόσο βαριές.

Η πολιτική της λιτότητας πρέπει να ηττηθεί. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρώπη, την Ευρωζώνη και τη χώρα μας, όσο οι ανάγκες ζωής διώχνουν τους ανθρώπους από τα σπίτια τους, τα παιδιά από τα σχολεία τους και τους συνταξιούχους από τις υπηρεσίες υγείας. Όσο η δημοκρατία παραμένει στη μέγγενη της αγοράς. Με την προσδοκία και την βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά σας καλωσορίζω στην ελληνική Βουλή».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος Ολάντ. Στην αρχή της ομιλίας του τόνισε πως «uα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τα θερμά σας λόγια και τα συλλυπητήρια για την καταστροφή στη χώρα μας.Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία γνωρίζει τέτοιες καταστροφές. Και εσείς ξέρετε τι θα πει αλληλεγγύη. Γιαυτό νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση, δίνοντας μου την δυνατότητα να εκφραστώ εδώ. Η ελληνική Βουλή είναι ένα σύμβολο”.

Ακόμη υπογράμμισε πως ”η Δημοκρατία είναι πάντα ένας αγώνας. Δεν είναι κεκτημένο. Στην Ελλάδα χρειάστηκαν πολλές γενιές για να εδραιωθεί η Δημοκρατία.Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει και αντισταθεί στον ναζισμό. Είναι πολύ σημαντικό το ό,τι η Γαλλία μπόρεσε να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας στις δύσκολες στιγμές της”.

Επιπλέον ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε ότι “στην περίοδο της δικτατορίας υποδέχθηκε καλλιτέχνες, πολιτικούς ηγέτες. Το 1974 ο Καραμανλής επέστρεψε με το αεροπλάνο του Ζισκάρ Ντ’ Εστεν.

Ο Ντε Γκολ ήρθε στην Αθήνα και είπε ότι αυτή η ευρωπαίκή ολοκλήρωση πρέπει να γίνει ένας εικονικός δορυφόρος. Η επίσκεψη μου εδώ στην Ελλάδα για να διαδώσω το δίδαγμα δημοκρατίας. Η Ελλάδα Είναι μια χώρα που θέλει να κρατήσει την τύχη της στα χέρια της.

Η δημοκρατία είναι να απευθυνθεί στην ευφυία των πολιτών και όχι στον φόβο. Η δημοκρατία είναι ο διάλογος, το ανοιχτό πνεύμα και η πρόοδος. Και γιαυτό αυτός ο αγώνας είναι ασταμάτητος.

Πρέπει να στηρίξουμε τη δημοκρατία. Η Ευρώπη σας κοιτούσε και αναρωτιόνταν. Σταθήκατε στο ύψος των περιστάσεων.

Υπήρξε και η συμφωνία της 13ης Ιουλίου. Την υιοθετήσατε με μεγάλη ενότητα. Εκφράσατε τη δέσμευσή σας στην Ευρωζώνη. Εναντι διχαστικων δυνάμεων, διατηρήθηκατε στην Ευρωζώνη. Υποστηρίξατε την ιδιαιτερότητά σας χωρίς να απομονωθείτε. Στηρίξατε μια συμβιβαστική λύση. Προστατεύσατε την Ευρώπη από αναταραχές. Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αναστηλωθεί και να ανακάμψει.

Θέλω να εκφράσω τη στήριξη. Τα τελευταία χρόνια περνάτε ηθικη και οικονομική κρίση. Δεν σας εκφράζω συμπόνια, αλλά στήριξη για ισχυρή συνεργασία.Η Γαλλία δεσμεύεται για τη συνεργασία. Δεσμεύομαι σαν Γάλλος και σαν Ευρωπαίος, σαν προοδευτικός”.

Τι είπε για τη νύχτα της 12ης Ιουλίου

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ, “η μακρά νύχτα της 12ης Ιουνίου σημάδεψε την Ευρώπη και την Ελλάδα. Πρέπει να αναλογιστούμε εάν η Ευρωπαϊκή ιδέα μας ξεπερνάει. Και βέβαια χρειάζεται πειθαρχεία, αλλά δεν είναι η απόλυτη τακτική. Δεν ήμουν κι εγώ σίγουρος αν μπορούσα να πείσω τους ευρωπαίους συναδέλφους μου.

Όταν άρχισαν να υπάρχουν αμφιβολίες για το εάν θα βρεθεί λύσει, άρχισαν να ανησυχούν για το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Εκείνη τη νύχτα των διαπραγματεύσεων έγινε τελικά η συμφωνία που βασίζεται σε δεσμεύσεις που θα πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα”.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος “η Γαλλία ήταν πλευρό της Ελλάδας καθ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και θα παραμείνουμε κατά την διάρκεια των μεταρρυθμίσεων. Γιατί αυτή ήταν η επιλογή μας και γιατί υπάρχει μεταξύ μας ένας ξεχωριστός δεσμός.

Οι προκάτοχοί μας στήριξαν και προστάτευσαν πολλές φορές στο παρελθόν τους δεσμούς αυτούς. Πρεσβεύουμε τις ίδιες αξίες και στην Ευρώπη και εκτός. Θέλουμε να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία, να σταματήσει ο πόλεμος της Συρίας. Να βρεθούν πολιτικές λύσεις».

Επιπλέον είπε ότι “η Ευρώπη δεν είναι απλός ένα νόμισμα. Είναι ιδέα. Πρέπει να την υπηρετήσουμε όλοι αυτή την ιδέα. Για να προχωρήσει η Ευρώπη.

Συνοδεύτηκα από επιχειρηματίες στο ταξίδι μου αυτό γιατί θέλω να δείξω έμπρακτα την εμπιστοσύνη μου στην Ελλάδα και θέλω να το δουν αυτό και οι επιχειρηματίες. Η αλληλεγγύη της Γαλλίας είναι έμπρακτη κι όχι μόνο στα λόγια.

Και στον πολιτισμό οι δύο χώρες μας μπορούν να συνεργαστούν. Μια χώρα μπορεί να χάσει τα πάντα, όχι όμως τον πολιτισμό της.

Θα ήθελα η Γαλλία να γίνει η πρώτη χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών. Να πολλαπλασιαστούν οι συνεργασίες των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων”.

Σύμφωνα με τον κ. Ολάντ “η Γαλλία θα στηρίξει οικονομικά και τεχνικά την Ελλάδα για την καταπολέμηση της διαπλοκής, την μεταρρύθμιση υγείας των νοσοκομείων, της φορολογίας και ο,τι μπορεί να σας βοηθήσει για να επέλθει η ανάπτυξη. Πρέπει όλοι στην Ευρώπη να δουν αυτή την πλευρά της αλληλεγγύης. Μένουμε στην Ευρώπη γιατί μόνο εκεί μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο”.

Ακόμη υπογράμμισε ότι “χωρίς κοινές αξίες και χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει η Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι την πρώτη γραμμή της Ευρώπης και λειτουργεί ως καταφύγιο προσφύγων. Αυτούς δύσκολα μπορούμε να μην τους προστατέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε όμως την Ελλάδα και την Ιταλία μόνες μπροστά σ’ αυτή τη ροή προσφύγων. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει αποφάσεις.

Αυτοί που αμφισβητούσαν την αλληλεγγύη όταν έπρεπε να στηρίξουν κάποιες χώρες τώρα ζητάνε αλληλεγγύη”, ενώ συνέχισε λέγοντας πως “όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες πρέπει να την στηρίζουμε.

Δεν την στηρίζουμε όταν όλα πάνε καλά. Υπάρχουν Ευρωπαίοι που δεν γνώριζαν καν γεωγραφία και δεν γνώριζαν ότι η Ελλάδα είναι στο νότο και τα σύνορα της Ευρώπης. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει να είναι μόνο στα λόγια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την Τουρκία να αφήσουν να περνάνε πρόσφυγες ή μετανάστες. Πρέπει η Ευρώπη να ξεκινήσει την συνεργασία της με την Τουρκία και να βρει λύση”.

Από την άλλη πλευρά, ο Γάλλος πρόεδρος έστειλε μήνυμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών λέγοντας πως “θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί ο προϋπολογισμός να ανακεφαλαιοποιηοθύν οι τράπεζες.

Επαναλαμβάνω ότι η Γαλλία ήταν στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε για την υλοπόιηση των μεταρυρθμίσεων. Και για΄τι αυτή ήταν η επιλογή μου και γιατί υπάρχει δεσμός μεταξύ των δύο λαών. Υπάρχει ιστορικός δεσμός, οι ηγέτες της Γαλλίας στήριξαν το δεσμό των δύο χωρών, θέλοντας να μας τοποθετήσουν στην ίδια ευρωπαϊκή κατεύθυνση.”

«Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω η Γαλλία, ζήτω η φιλία τους» έκλεισε την ομιλία του ενώπιον των βουλευτών ο Φρανσουά Ολάντ.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews