Συνεντεύξεις

Πάνος Σόμπολος: «Όποιος έχει ήθος και εργατικότητα δεν πάει χαμένος στη δημοσιογραφία»

Πάνος Σόμπολος: «Όποιος έχει ήθος και εργατικότητα δεν πάει χαμένος στη δημοσιογραφία»

Ένα ακόμα συγκλονιστικό βιβλίο με προσωπικές μαρτυρίες μας χάρισε ο Πάνος Σόμπολος. Πρόκειται για το «Οι αστέρες του εγκληματικού πάνθεου όπως τους έζησα» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη (περισσότερα για το βιβλίο δείτε εδώ).

Κύριε Σόμπολε, το τελευταίο βιβλίο σας τιτλοφορείται «Οι αστέρες του εγκληματικού πάνθεου όπως τους έζησα». Πώς επιλέξατε να αναφερθείτε στα συγκεκριμένα πρόσωπα;

Το νέο βιβλίο μου με τίτλο «Οι αστέρες του εγκληματικού πάνθεου όπως τους έζησα» είναι το τέταρτο κατά σειρά από τις Εκδόσεις Πατάκη. Περιέλαβα αυτούς τους παράνομους, επειδή έχουν απασχολήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ΜΜΕ και φυσικά την κοινή γνώμη με τις εγκληματικές πράξεις τους. Λίγο πολύ, τους γνωρίζουν όλοι στην Ελλάδα. Κάποιοι από αυτούς και τα «κατορθώματά» τους, γυρίστηκαν και κινηματογραφικές ταινίες. Άλλοι πάλι εξακολουθούν κι απασχολούν και σήμερα τις διωκτικές αρχές και την Ελληνική κοινωνία. Διάλεξα τους πιο γνωστούς.  Είναι διαφόρων κατηγοριών, δηλαδή άλλοι βαρύνονται με δολοφονίες, άλλοι μόνο με ληστείες κι άλλοι με άλλου είδους αδικήματα. Και φυσικά με όλους αυτούς έχω ασχοληθεί ρεπορταζιακά.

Ποια υπόθεση που έχετε καλύψει δημοσιογραφικά σας σόκαρε περισσότερο;

Πολλές είναι οι υποθέσεις που με συγκλόνισαν όταν βρισκόμουνα στον τόπο για την κάλυψή τους. Θα ξεχωρίσω την υπόθεση της μάνας με τα τέσσερα αγγελούδια της, που κάηκαν ζωντανά, κατά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007. Όταν αντίκρισα τη μάνα να κρατάει στην αγκαλιά της τα τρία παιδάκια της – το τέταρτο το βρήκαμε σε μικρή απόσταση καμένο, ενώ προσπαθούσε να διαφύγει και να γλιτώσει από την πύρινη λαίλαπα – συγκλονίστηκα, όπως και οι συνάδελφοι τεχνικοί και οι άλλοι που φτάσαμε πρώτοι στο σημείο.

Τί είπατε στο γιο σας όταν σας είπε ότι θέλει να ασχοληθεί με το επάγγελμά σας, να γίνει δημοσιογράφος;

Και τα δύο παιδιά μου ήθελα πολύ,  να ακολουθήσουν το επάγγελμα – λειτούργημα του δημοσιογράφου, ίσως επειδή εγώ το αγάπησα τόσο. Ο γιος μου το ακολούθησε και είναι δημοσιογράφος στην τηλεόραση του ΣΤΑΡ. Η κόρη μου δεν θέλησε, παρά τις προτροπές μου. Ίσως επειδή έβλεπε και ζούσε αυτά που τραβούσα εγώ καθημερινά! Δηλαδή να δουλεύω πολλές φορές 24 ώρες το 24ωρο, να τρέχω από τη μια άκρη της Ελλάδας στην άλλη για να καλύψω το όποιο γεγονός, να χάνομαι για πολλές μέρες εκτός Αθηνών σε σεισμούς και άλλα μεγάλα θέματα κ. ά. Τελικά ακολούθησε τη δικηγορία κι όχι τη δημοσιογραφία.

Είχατε ενδοιασμούς να συμπεριλάβετε στο βιβλίο σας κάποιο πρόσωπο;

Δεν είχα ενδοιασμούς για κανένα από τα πρόσωπα που περιέλαβα. Κι όπως αναφέρω και στον πρόλογο του βιβλίου, αυτούς τους παράνομους δεν θέλω ούτε να τους κατακεραυνώσω, ούτε και να τους θεοποιήσω και να τους αθωώσω. Δεν είναι η δουλειά του δημοσιογράφου να καταδικάζει και να αθωώνει. Στο βιβλίο γράφω αυτά που έζησα κάνοντας ρεπορτάζ. Πραγματικά περιστατικά που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση.

Δεν μου τα είπε κάποιος, ούτε τα διάβασα κάπου. Όλα αυτά τα έζησα.

Έχετε νιώσει ποτέ από την έρευνά σας πως κάποιος καταδικασμένος αδικήθηκε;

Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά δεν είμαι τώρα πρόχειρος να σου δώσω στοιχεία. Στο προηγούμενο βιβλίο μου που έχει τίτλο «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας 35ετιας – όπως τα έζησα» από τις Εκδόσεις Πατάκη, αναφέρω μια απ αυτές τις υποθέσεις. Γι αυτό στη Δικαιοσύνη λένε: Καλύτερα να αθωωθούν εκατό ένοχοι, παρά να καταδικασθεί ένας αθώος!

Στο βιβλίο σας κάνετε ειδική μνεία στον Αρχιμανδρίτη πατέρα Γερβάσιο Ραπτόπουλο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στους φυλακισμένους. Πιστεύετε πως η στροφή προς τη θρησκεία ανθρώπων που έχουν καταδικαστεί για ειδεχθή εγκλήματα είναι ειλικρινής και δηλώνει μεταμέλεια που πηγάζει έσωθεν ή μήπως γίνεται αυτό ως μια μορφή εξιλέωσης προς το κοινωνικό σύνολο;

Ο π. Γερβάσιος είναι μία εξέχουσα προσωπικότητα της Εκκλησίας μας. Το έργο του γύρω από τους φυλακισμένους, είναι τεράστιο. Η στροφή προς τη Θρησκεία και την Εκκλησία κάποιων από τους κακοποιούς, νομίζω ότι είναι πραγματική. Μετανιώνουν για ότι διέπραξαν, γυρίζουν σελίδα στη ζωή τους και επιδίδονται στη μετάνοια, στην πίστη στο Θεό. Αυτό το έχω ιδεί σε αρκετούς παρανόμους.

Οι εκπομπές σας, αλλά και τα βιβλία σας έχουν αξιομνημόνευτη απήχηση στο κοινό. Γιατί κατά τη γνώμη σας το έγκλημα «πουλάει» τόσο πολύ;

Πράγματι οι εκπομπές που έκανα στο ΜΕΓΚΑ, ήταν πρώτες σε θεαματικότητα του καναλιού.  Και τα βιβλία έχουν πολλή μεγάλη επιτυχία αν κρίνουμε από τον αριθμό πωλήσεων. Αυτό το αποδίδω στο γεγονός ότι προσπαθώ πάντοτε να είμαι αντικειμενικός, να περνώ θετικά μηνύματα στο κοινωνικό σύνολο  και να μην κοροϊδεύω σε καμιά περίπτωση τον τηλεθεατή ή τον αναγνώστη. Και να σας επισημάνω  και κάτι: Η αξιοπιστία, η εγκυρότητα και η αγάπη του κόσμου, δεν έρχονται ουρανοκατέβατα, ούτε χαρίζονται. Κατακτώνται. Και μάλιστα  κατακτώνται με σκληρή κι επίπονη δουλειά. Γι αυτό όταν ήμουνα πρόεδρος των δημοσιογράφων στην ΕΣΗΕΑ, έλεγα στους νεότερους συναδέλφους μου να έχουν πάντα μέσα τους δύο στοιχεία. Το ήθος και την εργατικότητα. Αν τα έχουν, ποτέ δεν θα πάνε χαμένοι στη δημοσιογραφία. Το ίδιο βέβαια, ισχύει και για τις άλλες δουλειές, όχι μόνο για τους δημοσιογράφους.

Ετοιμάζετε κάποια νέα δουλειά;

Άρχισα να γράφω το επόμενο βιβλίο μου που θα έχει σχέση με τη γυναίκα. Αλλά γι αυτό, θα πούμε περισσότερα όταν είμαι έτοιμος.

Ευχαριστούμε πολύ!

Σχόλια

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews