Ελλάδα

ΠΑΣΟΚ: “Να αναλάβει πρωτοβουλίες για βιώσιμη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας”

ΠΑΣΟΚ: “Να αναλάβει πρωτοβουλίες για βιώσιμη συμφωνία ο Αλέξης Τσίπρας”

To ΠΑΣΟΚ ήταν το πρώτο από τα κόμματα, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

ΤΟ ΝΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έδωσε την μάχη για το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον του Ελληνικού λαού.

Ζήτησε από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να πουν ΝΑΙ στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Να πουν ΝΑΙ στις προοπτικές για Ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, Κοινωνική Συνοχή. Να πουν ΟΧΙ στην απειλή της χρεοκοπίας και στις καταστροφικές συνέπειες της. ΟΧΙ στην απομόνωση και στην περιθωριοποίηση της χώρας σε μια κρίσιμη για τα εθνικά θέματα εποχή.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Το δικό μας ΝΑΙ δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση των δανειστών. Αντίθετα δεν διστάσαμε να διατυπώσουμε την διαφωνία μας με άδικες προτάσεις τους (π.χ. 23% ΦΠΑ στον τουρισμό, κατάργηση ΕΚΑΣ) και να επισημάνουμε ότι ορισμένοι ακραίοι κύκλοι στην Ε.Ε. σπρώχνουν την Ελλάδα εκτός ευρώ.

Το ΝΑΙ για μας ήταν εγγύηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μια και η χώρα θα διακήρυσσε σ’ όλη την Ευρώπη και τον κόσμο την απόφαση της να παραμείνει στο ευρώ, και να πετύχει μια θετική συμφωνία για την οριστική έξοδο από την κρίση.

Συμφωνία που θα πρέπει βέβαια να δίνει απαντήσεις στα θέματα της χρηματοδότησης της χώρας, στην αναδιάρθρωση του χρέους, την ενίσχυση της αναπτυξιακής προοπτικής.

Για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας σημαντικές ήταν οι πρωτοβουλίες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά.

Υπενθυμίζουμε την δημόσια παρέμβασή της στις 28/6 προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, με πρόταση για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την επανέναρξη του διαλόγου, με την αναγκαία παράταση του προγράμματος και την διασφάλιση της ρευστότητας των τραπεζών.

‘Όπως και την επιστολή της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ προς τις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων ώστε να αναλάβουν πρωτοβουλίες έμπρακτης έκφρασης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό.

Η ΑΔΙΕΞΟΔΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Το δικό μας ΝΑΙ όμως είναι και μια σαφής διαφοροποίηση από την τακτική της Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Επισημάναμε την ευθύνη τους για την αδιέξοδη και αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση, που ως αποτέλεσμα βύθισε την οικονομία και φορτώνει τον Ελληνικό λαό με πρόσθετα μέτρα 8 δις ευρώ, μέτρα που η ΙΔΙΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕ. Πρόταση που μικρές διαφορές έχει με την πρόταση των δανειστών που απέρριψαν.

Επισημάναμε την ευθύνη τους για την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις ουρές της ντροπής, για το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, στους αγρότες, στις επιχειρήσεις.

Καλέσαμε την Κυβέρνηση να εγκαταλείψει αυτές τις επικίνδυνες τακτικές, και να προσέλθει στον διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, δίνοντας βάρος στις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και όχι ΜΟΝΟ (ως οι προτάσεις της) σε υφεσιακά μέτρα.

Τονίσαμε ότι εμείς θα στηρίξουμε μια σωστή συμφωνία, που διασφαλίζει την έξοδο από την κρίση και τα συμφέροντα των πολιτών.

ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΑΝΤΙ ΤΟΥ ΔΙΧΑΣΜΟΥ

Το δημοψήφισμα που προκάλεσε η Κυβερνητική πλειοψηφία (με την στήριξη της Χρυσής Αυγής), με το παραπλανητικό πλαστό ερώτημα, ήταν μια επιλογή που δίχασε τους Έλληνες. Γιατί σε τελική ανάλυση δεν υπήρχε και πρόταση των δανειστών στο τραπέζι. Το πρόγραμμα είχε λήξει.

Το επισημαίνουμε έγκαιρα, αποφεύγοντας κάθε ακραία κίνηση που θα εντείνει το πρόβλημα.

Προειδοποιήσαμε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται κήρυγμα μίσους και διχασμού που θα οδηγήσει σε επικίνδυνες οξύνσεις, αλλά και αποδυναμώνει το εσωτερικό μας μέτωπο σε μια κρίσιμη στιγμή.

Υπενθυμίσαμε ότι μπροστά στις δύσκολες επιλογές, εμείς πάντα προτάξαμε την ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ και προτείναμε την Εθνική Ομάδα Διαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει αποτελεσματική η διεκδίκηση μιας λυτρωτικής και βιώσιμης λύσης.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, χρειάζεται άμεσα, από σήμερα, να επισημάνουμε 2 καίρια ζητήματα:

1. Την ανάγκη αποκατάστασης της ενότητας και της ομοψυχίας του Ελληνικού λαού.

Να εμποδίσουμε κάθε πράξη διχασμού.

Είμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και πάλι οι Έλληνες.

Και η “νίκη” του ΝΑΙ ή ΟΧΙ, πρέπει να συνδυαστεί με τον σεβασμό την θέληση και του ποσοστού του ελληνικού λαού που θα μειοψηφήσει, όταν μάλιστα θα είναι ως φαίνεται ιδιαίτερα σημαντικό.

2. Την ανάγκη άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με κατεύθυνση την συμφωνία, που θα εξασφαλίσει την έξοδο από την κρίση, με παραμονή στο ευρώ και την Ευρώπη. Κι αυτό μας αφορά όλους.

Γιατί παρά τις διαφορές που υπήρξαν και οι υποστηρικτές του ΟΧΙ, ξεκαθάρισαν πως δεν τίθεται σε καμία περίπτωση ζήτημα εξόδου από το ευρώ. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεσμεύεται να φέρει συμφωνία μέσα σε 48 ώρες.

Και έχει την ευθύνη ως Πρωθυπουργός να πάρει άμεσα, σήμερα, τις πρωτοβουλίες για αυτήν.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΕ ΜΙΑ ΒΙΩΣΙΜΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Σ’ αυτή την νέα φάση των διαπραγματεύσεων είναι καθαρό ότι θα σταθούμε με θετική πρόθεση συμβολής.

Θα αναλάβουμε επίσης τις δικές μας νέες πρωτοβουλίες δια της Προέδρου μας, προς όλες τις σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις της Ευρωζώνης και των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση είναι όμως για μας η ειλικρινής επιδίωξη βιώσιμης συμφωνίας, που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, την ενίσχυση της Ανάπτυξης, την πορεία αναδιάρθρωσης του χρέους.

Αυτό εξ’ άλλου ζητά και το 75% των Ελλήνων, όπως φαίνεται από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Μόνο η σταθερή πορεία της Ελλάδας μέσα στην ευρωζώνη εξασφαλίζει την ΕΛΠΙΔΑ και την ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, και αποτρέπει την ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ του Ελληνικού λαού.

Και να τονίσουμε ότι δεν πρέπει το λανθασμένο και ξεπερασμένο πια δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, να αντικατασταθεί από το νέο πλαστό δίλημμα “εμείς και οι ξένοι”.

Η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρώπης και μαζί με τους λαούς και τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, θα αντιμετωπίσουμε και θα αλλάξουμε τις νεοφιλελεύθερες, συντηρητικές πολιτικές που σήμερα κυριαρχούν.

ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη αλήθειας και ευθύνης έστω και με τις μικρές του (σήμερα) δυνάμεις θα συνεχίσει να συμβάλλει θετικά στην πορεία ανόρθωσης και ανασυγκρότησης της χώρας και στην αποτροπή μιας εθνικής περιπέτειας.

Με τον δικό μας αυτόνομο λόγο και με την δική μας πορεία μαζί με τις ευρύτερες δυνάμεις της Δημοκρατικής Παράταξης.

Δεν συμφωνήσαμε και δεν συμφωνούμε με πολιτικά “μέτωπα”, που δημιουργούν διχαστικές καταστάσεις και τελικά εμποδίζουν τον απεγκλωβισμό πολιτών που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο μας και είχαν κάνει στις εκλογές άλλες επιλογές. Πολίτες που δεν έπαψαν να μας παρακολουθούν και με τους οποίους όλη αυτή την περίοδο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και να επανασυνδέσουμε την σχέση μας.

Και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews