Εκδηλώσεις

«Πυρ, γυνή και θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου»

«Πυρ, γυνή και θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου»

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού εγκαινιάζει στις 26 Αυγούστου 2017 την αναδρομική έκθεση του Γιάννη Μανιατάκου, γλύπτη και ζωγράφου, με τίτλο «Πυρ, Γυνή και Θάλασσα εποίησαν την ψυχή μου».

Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλομοχώρι της Μάνης το 1935 και εκεί ετάφη, σύμφωνα με την επιθυμία του, όταν έφυγε από τη ζωή στις 15 Φεβρουαρίου 2017. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. και την τελείωσε το 1965. Το 1971 διορίστηκε Διευθυντής του Προπαρασκευαστικού Επαγγελματικού Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου στον Πύργο και παρέμεινε εκεί ως το 2001, όταν και συνταξιοδοτήθηκε. Δίδαξε Γλυπτική σε περισσότερους από τριακόσιους σπουδαστές, οι οποίοι σήμερα είναι καλλιτέχνες, ειδικευμένοι τεχνικοί αρχαιολογικών χώρων και ελεύθεροι επαγγελματίες μαρμαρογλύπτες που συνεχίζουν την παράδοση του ιερού νησιού της Τήνου, πρώτου και μεγαλύτερου λίκνου της νεότερης Ελλάδας στην Τέχνη και ειδικά στη Μαρμαροτεχνία.

Ο Γιάννης Μανιατάκος ζωγράφιζε τοπία εκατοντάδες ώρες μέσα στον αφιλόξενο και μυστηριώδη βυθό, καθώς πίστευε ότι αληθινό έργο τέχνης είναι αυτό με το οποίο έχει ταυτιστεί ο δημιουργός του. Χιλιάδες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο του Αιγαίου έπλαθε τα αγάλματά του. Η Γλυπτική ήταν για τον Μανιατάκο «ανθρωποκεντρική και έφηβη». Θεωρούσε ότι το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη, γιατί, πέραν του αυστηρού σχεδίου της αμφίπλευρης ισοτιμίας της φύσης, είναι και το ξεχωριστό πνεύμα κάθε ανθρώπου που πρέπει να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη, μια ύλη διαφορετική από τη σάρκα.

Η αναδρομική αυτή έκθεση περιλαμβάνει έναν ικανό αριθμό από ζωγραφικά έργα, έργα βυθού και αγάλματα ποικίλων διαστάσεων σε μπρούντζο, γύψο και κερί, αντιπροσωπευτικά της μακρόχρονης καλλιτεχνικής του πορείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ι.ΤΗ.Π. θα εκτεθεί και το γύψινο πρόπλασμα του περίφημου γλυπτού του Γιάννη Μανιατάκου «Δημήτριος Φαληρεύς», που κοσμεί τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Με την έκθεση, το οπτικό υλικό και τον κατάλογο που τη συνοδεύουν, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Τήνου θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το έργο του.

Διάρκεια: 26 Αυγούστου – 31 Οκτωβρίου 2017

Εγκαίνια: 26 Αυγούστου 2017 και ώρα  20:00

Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Επιμέλεια έκθεσης: Θοδωρής Μανιατάκος

Συντελεστές: Μ. Παπαδημητρίου, Κ. Παπαγεωργίου, Ι. Κουλοχέρη

Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη: 9:00π.μ. – 3:00 μ.μ., Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή 10:30π.μ. – 2:00 μ.μ. και 7μ.μ – 9:00μ.μ.

Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Ακτή Γ. Δρόσου, Τήνος, τηλ.: 22830 29070

Σχόλια

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews