Εκδηλώσεις

«Ρεμπέτικα γραμμοφώνου»

«Ρεμπέτικα γραμμοφώνου»

Το Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων παρουσιάζει την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου την Ελισάβετ Ζαχαριάδη και τους Τρίο Παρά Τέταρτο σε μία ακουστική συναυλία με τραγούδια από την δεκαετία του ’30 μέχρι τον πόλεμο, τα «Ρεμπέτικα γραμμοφώνου».

Κατά φαντασίαν βιογραφικό σημείωμα:

Γνωρίστηκαν σ’ ένα καράβι.

Ο ένας γεννήθηκε στον Πειραιά και δούλεψε για χρόνια ως μάγειρας στις τράτες που αλίευαν τον σολομό στη Βαλτική και στον Ατλαντικό ˙ με τον τζουρά που τον συνόδευε σε όλα του τα ταξίδια, είναι ο πρώτος άνθρωπος που έπαιξε ποτέ τραγούδια του Μάρκου Βαμβακάρη στον Βόρειο Πόλο.

Ο δεύτερος, παιδί-θαύμα της ελληνικής κοινότητας της Νέας Ορλεάνης, μεγάλωσε στις όχθες του Μισισιπή, ήρθε στην Ελλάδα με σκοπό να εγκατασταθεί στο Άγιον Όρος, μα ερωτεύτηκε πριν προλάβει να φτάσει στην Ουρανούπολη, όπου ένα καραβάκι τον περιμένει ακόμα.

Ο τρίτος έμαθε το ρεμπέτικο από τον ίδιο τον Γιώργο Κατσαρό, μια βροχερή μέρα του Οκτωβρίου, ενώ έκανε οτοστόπ στην άκρη του περίφημου Δρόμου 66, παραμονή Χριστουγέννων του 1993.

Ο τέταρτος, μετά από εκτεταμένες σπουδές στη φυσαρμόνικα, στο μπάντζο, στο φαγκότο, στο όμποε, στο κλαρινέτο και στο γαλλικό κόρνο, εγκατέλειψε τη βασιλική ορχήστρα της Βιέννης για να αφοσιωθεί στη ρεμπέτικη κιθάρα και στην οργανοποιία.

Η πέμπτη μυήθηκε στο μικρασιάτικο τραγούδι από μια τυφλή μοιρολογίστρα που είχε μείνει μόνη της, 70 χρόνια μετά από την Καταστροφή του 22, σ’ ένα εγκαταλελειμμένο χωριό της Ερυθραίας.

Αγαπάνε τις ανηφόρες της Σύρου, τα τραγούδια που λέμε για τους νεκρούς και για τους ζωντανούς, τα παιδιά που μαθαίνουν να περπατάνε.

Tο αγαπημένο τους χρώμα είναι το μπλε σκούρο, σχεδόν μαύρο, και η αγαπημένη τους νότα το ρε μινόρε.

Σε μια άλλη χώρα, θα έπαιζαν ταραντέλα, ταγκό, fados, son, bolero, danzón και θα το έκαναν σίγουρα με όλη τους την καρδιά.

Ελισάβετ Ζαχαριάδη: τραγούδι

Άρης Σπηλιωτόπουλος: μπουζούκι

Γιώργος Χρονόπουλος: κιθάρα

Γιάννης Κάτος: μπουζούκι

Έκτακτη συμμετοχή: Κώστας Τσιγώνιας (κοντραμπάσο)

Ώρα: 21:00

είσοδος: 10 ευρώ με ποτό

Πολυχώρος Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, Κύπρου 91Α & Σικίνου 35Α, Κυψέλη, τηλ. : 213 00 40 496

Εκδηλώσεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Εκδηλώσεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews