Συνεντεύξεις

Στέφανος Γανωτής: «Τα παιδιά δεν υποκρίνονται και δεν φοβούνται να εκφράσουν την αλήθεια τους»

Στέφανος Γανωτής: «Τα παιδιά δεν υποκρίνονται και δεν φοβούνται να εκφράσουν την αλήθεια τους»

Εδώ και λίγο καιρό κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα το νέο παραμύθι του Στέφανου Γανωτή, η ιστορία ενός γίγαντα που ξυπνά μετά από εκατό χρόνια ύπνου και όλα έχουν αλλάξει γύρω του (περισσότερα δείτε εδώ).

Κύριε Γανωτή, ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο πράγμα που έχετε αποκομίσει από τη συναναστροφή σας με παιδιά;

Η αίσθηση της αμεσότητας στην επικοινωνία. Τα παιδιά μπορούν να απαντήσουν με ένα χαμόγελο, με μια απλή γκριμάτσα ή χειρονομία. Δεν υποκρίνονται και δεν φοβούνται να εκφράσουν την αλήθεια τους ακόμα και αν κάποιες φορές μπορεί αυτό να εκφράζεται με σκληρή κριτική απέναντι σε ό,τι τα πονάει. Με λίγα λόγια όλα αυτά που εμείς οι «μεγάλοι» -ή τουλάχιστον εγώ ως ενήλικας- δεν μπορούμε συνήθως να υποστηρίξουμε, τα παιδιά τα θεωρούν αυτονόητα. Προσπαθώ να τους μοιάσω αλλά είναι πολύ δύσκολο.

Στο νέο σας παραμύθι ένα από τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε είναι το αριστοτέλειο “παν μέτρον άριστο”. Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη υπερβολή στις ημέρες μας;

Η υπερπροστασία σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά υλικών αγαθών. Μερικές φορές μου φαίνεται ότι η κοινωνία μας λειτουργεί απίστευτα ενοχικά απέναντι στα παιδιά, προσπαθώντας να εξαγοράσει μια «συγγνώμη» για την απουσία της ποιότητας και της προβληματικής αισθητικής που παράγει, φορτώνοντάς τα με άχρηστα και επιβλαβή για την ψυχική και τη σωματική τους υγεία αντικείμενα.

Το βιβλίο περιλαμβάνει και cd με μουσική, αλλά και την ηχητική αφήγησή του. Πιστεύετε ότι τα παιδιά προτιμούν να διαβάζουν ή ν’ ακούν ιστορίες;

Και τα δύο. Το να ακούσεις είναι ίσως πιο εύκολο για ορισμένα παιδιά. Όταν η αφήγηση είναι καλή τα παιδιά δημιουργούν εξίσου όμορφες εικόνες με τη φαντασία τους όπως όταν διαβάζουν ένα βιβλίο. Το ίδιο το βιβλίο όμως είναι αδύνατον να αντικατασταθεί από οτιδήποτε άλλο, ακόμα και από ένα καλογραμμένο δίσκο μουσικής και αφήγησης.

Υπάρχει ιστορία ή παραμύθι που ακούσατε όταν ήσασταν μικρός και σας έκανε εντύπωση που τη θυμάστε μέχρι σήμερα;

Θυμάμαι τα παραμύθια της Θείας Λένας στο πικ-απ ή στο ραδιόφωνο. Πολύ αργότερα τη Λιλιπούπολη, μα πάνω από όλα τα υπέροχα αυτοσχέδια παραμύθια του πατέρα μου και της γιαγιάς μου.

Γράφετε κάτι νέο αυτή την περίοδο;

Ναι, έχω ήδη έτοιμα πολλά παιδικά παραμύθια, δυο συλλογές με παιδικά ποιήματα, ένα διήγημα-παραμύθι για παιδιά 9-10 χρονών, κάποια σενάρια για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και ένα μυθιστόρημα. Όλα αυτά χρειάζονται να μπουν σε μια σειρά και σιγά-σιγά να πάρουν τον δρόμο τους.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

Συνεντεύξεις

Περισσοτερα στην κατηγορια Συνεντεύξεις

Copyright © 2015-2016 Clevernews