Βιβλίο

«Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου»

«Τα χρόνια μου και τα χαρτιά μου»

του Δηµήτρη Δασκαλόπουλου από τις εκδόσεις Πατάκη

Με τον παλαµικό τίτλο Τα χρόνια µου και τα χαρτιά µου, το βιβλίο παρακολουθεί και καταγράφει την προσωπική αλλά κυρίως τη λογοτεχνική πορεία του συγγραφέα του. Στο βάθος των γεγονότων ακούγεται ο απόηχος σηµαντικών στιγµών, κοινωνικών και πολιτικών, που σηµάδεψαν την Ελλάδα κατά το δεύτερο µισό του 20ού αιώνα έως και σήµερα. Το βιβλίο δε φιλοδοξεί να είναι ιστορική ή κοινωνιολογική µαρτυρία. Ατοµικά περιστατικά, αφανείς διαδροµές, συναντήσεις µε δηµιουργούς που άφησαν το στίγµα τους στη σύγχρονη πνευµατική ζωή του τόπου αναδεικνύουν και συµπλέκουν το ατοµικό µε το συλλογικό σε µια κοινωνία διαρκώς µεταλλασσόµενη, µε όλες τις παθογένειες που τη διακρίνουν. Αναµνήσεις, ηµερολογιακές εγγραφές και ποικίλα τεκµήρια συγκροτούν ένα χρονικό, µε ιδιαίτερη έµφαση στην ελληνική λογοτεχνική ζωή των τελευταίων εξήντα χρόνων.

ISBN: 978-960-16-6577-1

Σελίδες: 344

Δηµήτρης Δασκαλόπουλος (Πάτρα 1939). Ποιητής, βιβλιογράφος και κριτικός. Σπούδασε νοµικά στην Αθήνα. Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικές συλλογές, δέκα βιβλία µε µελετήµατα για πρόσωπα, θέµατα και περιοδικά της λογοτεχνίας µας, καθώς και ανθολογίες. Υπήρξε τακτικός συνεργάτης της εφηµερίδας Τα Νέα (1993-1999) και της εγκυκλοπαίδειας Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα, στην οποία έχει συντάξει περισσότερα από εκατό λήµµατα για θέµατα νεοελληνικής λογοτεχνίας. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα µε την ποίηση και το έργο του Κ. Π. Καβάφη και έχει επιµεληθεί εκδόσεις έργων του Γιώργου Σεφέρη. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και επίτιµος διδάκτωρ Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης (2006) και του Πανεπιστηµίου Πατρών (2010). Το 2015 βραβεύτηκε από το Ίδρυµα Πέτρου Χάρη της Ακαδηµίας Αθηνών για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

Aπό τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα έργα του Παρωδίες καβαφικών ποιηµάτων 1917-1997 (1998) και Ανισόπεδες διαβάσεις (1999).

 

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews