Βιβλίο

«Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;»

«Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;»

της Λίας Μπουσούνη-Γκέσουρα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Μια εξαιρετικά χρήσιμη και χρηστική έκδοση που θα μας βοηθήσει να λύσουμε απορίες σχετικά με το πόσο σωστές είναι κάποιες γλωσσικές επιλογές μας.

Πόσες φορές όταν γράφετε ένα e-mail ή ακόμα κι όταν μιλάτε δεν αναρωτηθήκατε «Πώς γράφεται τώρα αυτό;» ή «Μήπως το λέω λάθος;». Πόσες φορές δεν έχετε σταθεί με το χέρι μετέωρο πάνω από το χαρτί ή το πληκτρολόγιο ή γράφοντας και σβήνοντας για να δείτε ποια ορθογραφία σάς ταιριάζει καλύτερα στο μάτι, δεν κομπιάσατε πριν ή μετά την εκφορά μιας τυπικής φράσης σκεπτόμενοι μήπως αντί να τονίσετε τα λεγόμενά σας πετάξατε καμία «ελληνικούρα»;

Επειδή σε όλους μας γεννιούνται γλωσσικές απορίες μιλώντας ή γράφοντας, το βιβλίο της φιλολόγου-γλωσσολόγου Ίνας Αναγνωστοπούλου και της φιλολόγου Λίας Μπουσούνη-Γκέσουρα «Το λέμε σωστά; Το γράφουμε σωστά;» αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο και χρηστικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να λύσουμε ζητήματα που ανακύπτουν σχετικά με το πόσο σωστές είναι κάποιες γλωσσικές επιλογές μας. Το βιβλίο αυτό, με απλό και συστηματικό τρόπο, μας βοηθάει να συνειδητοποιήσουμε και να διορθώσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κατά τη διάρκεια της παραγωγής λόγου, γραπτού ή προφορικού.

Στο ευρετήριο, το οποίο προτάσσεται για διευκόλυνση του χρήστη, θα βρει κανείς όλα τα λήμματα του βιβλίου, ώστε να μπορεί να ανατρέχει στις σελίδες του και να λύνει εύκολα τις απορίες του. Συγκεκριμένα, στο βιβλίο περιλαμβάνονται:

συνήθη ορθογραφικά, μορφολογικά και συντακτικά λάθη με τους αντίστοιχους σωστούς τύπους,

συγγενικές λέξεις,  λέξεις παρώνυμες και ομόηχες που συγχέονται στη χρήση,

η σωστή απόδοση λόγιων φράσεων που λέγονται, γράφονται ή χρησιμοποιούνται λανθασμένα

η σωστή χρήση ομόρριζων επιρρημάτων που χρησιμοποιούνται λανθασμένα,

ομόρριζα επιρρήματα και επίθετα που συγχέονται στη χρήση,

ομόρριζες λέξεις που διαφέρουν στην ορθογραφία.

Σε τί διαφέρει το «ακολουθείστε» από το «ακολουθήστε»; Πόσα ι θέλει το εισιτήριο; Κάθισα ή κάθησα; Ο φίλος μου ο Θέμης γράφεται με η ή με ι; Ποιος σολομός τρώγεται; Μ’ εμένα ή Με μένα; κ.ά. Τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και πλήθος ακόμα θα βρείτε στο χρηστικό αυτό βιβλίο-οδηγό, που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι και σε κάθε γραφείο μικρών και μεγάλων, πολύτιμο βοήθημα για όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σωστή χρήση της γλώσσας, για όλους μας.

Βιβλίο

Περισσοτερα στην κατηγορια Βιβλίο

Copyright © 2015-2016 Clevernews