Κινηματογράφος

«Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης»

«Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης»

H δεύτερη από τις τρεις αριστουργηματικές ταινίες που γύρισε ο Pudovkin τη δεκαετία  του’20,μία αντιπολεμική ταινία ένα κάλεσμα για επανάσταση.

Η ταινία υιοθετεί το ύφος του ιστορικού χρονικού, καθώς παρακολουθούμε τον ήρωα ως συλλογικό υποκείμενο πια,καθώς και τα γεγονότα που θα οδηγήσουν στην εξέγερση του 1917, ολοκληρώνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την ιστορική διαλεκτική του πορεία: ένα έργο-σταθμός στην ιστορία του βωβού σοβιετικού σινεμά και εξαίρετο δείγμα της ρωσικής πρωτοπορίας Βασίλης Ραφαηλίδης

Η ταινία – γυρισμένη το 1927 προς τιμήν των δέκα χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση -έχει ως θέμα την επαναστατική αφύπνιση και την πολιτική συνειδητοποίηση ενός απολίτικου ατόμου με συνέπεια την ενεργή συμμετοχή του στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Ενας νεαρός αγρότης, χαμένος και ασυνείδητος, φτάνει στην Αγία Πετρούπολη για να βρει δουλειά. Η ανασυγκρότηση της προσωπικότητάς του, η αναγέννηση της συνείδησής του, αποτελούν την υπόθεση της ταινίας. Με την σειρά της, αυτή η ανασυγκρότηση, χαράσεται στην μεγάλη επαναστατική ιστορία της κατάρρευσης της παλιάς, αυταρχικής, εκμεταλλευτικής Ρωσίας.

Σκηνοθεσία: Βσέβολοντ Πουντόβκιν

Συν-σκηνοθεσία: Μιχαήλ Ντόλλερ

Σενάριο: Νάταν Ζαρχί

Μουσική: Βλαντίμιρ Γιουρόφσκι

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Σεργκέι Κοζλόφσκι

Παίζουν: Αλεξάντρ Τσιστιακόφ, Βέρα Μπαρανόφσκαγια, Ιβάν Τσουβελεφ κ.ά.

Διάρκεια 85΄

Από 16 έως 22 Φεβρουαρίου στους κινηματογράφους

Σχόλια

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews