Κινηματογράφος

«Τρία τραγούδια για τον Λένιν»

«Τρία τραγούδια για τον Λένιν»

Στις 21/1 συμπληρώνονται 93 χρόνια από την ημέρα θανάτου του Ηγέτη της Επανάστασης Λένιν 21/1/1924. Η New Star διοργανώνει εκδήλωση τιμής με την επετειακή προβολή του αριστουργήματος του Τζίγκα Βερτόφ «Τρία τραγούδια για τον Λένιν».

Την προβολή που θα συνοδεύει ζωντανή μουσική δυο εξαιρετικών μουσικών του συνθέτη πολυοργανίστα Τηλέμαχου Μουσά και του συνθέτη μπασίστα Αλέξανδρου Τράμπα.

Η προβολή της ταινίας θα γίνει Σάββατο 21/1/17 20.00  στο Αλκυονίς new star art cinema στο πλαίσιο του μεγάλου, πολύπτυχου αφιερώματος «100 χρόνια Οκτωβριανή Επανάσταση και κινηματογράφος, επιστροφή στο μέλλον».

Ρηξικέλευθος, πρωτοποριακός, επαναστατικός και επαναστατημένος, ο ΒΕΡΤΟΦ μετατρέπει έναεπετειακό ντοκιμαντέρ για τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, σε συγκλονιστικό ύμνο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, σε δημιουργική έκφραση των προταγμάτων της Επανάστασης του Οχτώβρη, αλλά και σε ένα διαχρονικό, κινηματογραφικό masterclass που συντρίβει τα στερεοτυπικά ιδεολογήματα για την στρατευμένη τέχνη και σε αισθητικό επίπεδο.

Η ταινία έτυχε αμέσως θερμότατης υποδοχής από κοινό και κριτική, τόσο στην ΕΣΣΔ, όσο και στο εξωτερικό, ενώ απέσπασε και το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας.

Στις 21 Γενάρη 1924, ώρα 6.50` το βράδυ, ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν άφησε την τελευταία του πνοή στον Μαξίμ Γκόρκι. Η είδηση ήταν αναπάντεχη, γιατί κανείς δεν ήταν έτοιμος να αποδειχτεί ένα τέτοιο γεγονός ως πραγματικό. Η είδηση του θανάτου του ΛΕΝΙΝ μεταδόθηκε από το σοβιετικό ραδιόφωνο στη Σοβιετική Ένωση και σ’ όλο τον κόσμο στις 22 Γενάρη 1924, στις 6 το πρωί. Η ΚΕ του Μπολσεβίκικου Κόμματος, μετά από έκτακτη συνεδρίασή της, έβγαζε ανακοίνωση «Προς το κόμμα, όλους τους εργαζόμενους», με την οποία ανέφερε πως μετά τον Μαρξ η ιστορία του απελευθερωτικού κινήματος δεν είχε αναδείξει μια τόσο γιγάντια μορφή σαν τον Λένιν.

«Ό,τι πραγματικά μεγάλο και ηρωικό έχει το προλεταριάτο – έλεγε η ανακοίνωση – ατρόμητο μυαλό, θέληση σιδερένια, αλύγιστη, επίμονη θέληση που δαμάζει τα πάντα, ιερό μίσος, μίσος θανάσιμο ενάντια στη σκλαβιά και την καταπίεση, επαναστατικό πάθος, που μετακινεί βουνά, απεριόριστη πίστη στις δημιουργικές δυνάμεις των μαζών, τεράστια οργανωτική μεγαλοφυία, όλα αυτά βρήκαν τη μεγαλειώδη ενσάρκωσή τους στον Λένιν, που το όνομά του έγινε σύμβολο του νέου κόσμου από τη Δύση ως την Ανατολή, από το Νότο ως το Βορρά».

Σε ολοσέλιδο πρωτοσέλιδο άρθρο του στο «Ρ», εκείνες τις ημέρες ο Γ. Κορδάτος έγραφε:

«Το θλιβερόν άγγελμα που από προχθές εβύθισε εις την αγωνίαν την εργατικήν τάξιν όλου του κόσμου αληθεύει. Ο ΛΕΝΙΝ πέθανε στις 21 Γενάρη υποκύψας στο μοιραίο έπειτα από πολυχρόνιον αρρώστιαν. Σφίγγοντας την καρδιά τους από στυγνήν αγωνίαν, άφατον λύπην, οι Ρώσοι εργάτες και χωρικοί που θα προπέμψουν σήμερα τον ΛΕΝΙΝ με τις μεγαλύτερες τιμές στην τελευταία του κατοικίαν, είμαστε βέβαιοι πως θα ορκιστούν – και μαζί τους όλοι οι εργάτες του κόσμου…».

Από το Μαξίμ Γκόρκι η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στις 23 του Γενάρη στη Μόσχα και τοποθετήθηκε για δημόσια αποτίμηση φόρου τιμής στην Αίθουσα με τις Κολόνες του Μεγάρου των Συνδικάτων. Εκεί έμεινε μέχρι τις 27 του μηνός.

Στις 27 Γενάρη η σορός του Λένιν μεταφέρθηκε στην Κόκκινη Πλατεία και στις 4 η ώρα το απόγευμα τοποθετήθηκε στο Μαυσωλείο.

Ο θάνατός του Λένιν, έγραφε αργότερα ο Μαξίμ Γκόρκι, «υπογραμμίζει ακόμα πιο καθαρά στα μάτια της υφηλίου την αξία του – την αξία του αρχηγού του παγκόσμιου προλεταριάτου».

Η αίθουσα έχει χωρητικότητα 330 ατόμων, εξασφαλίστε έγκαιρα το εισιτήριο σας.

Πληροφορίες κρατήσεις στα τηλέφωνα 2108220008–2108220023

Εισιτήριο.:€10.00, Φοιτητικό/Ανέργων €5.00,

ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema, Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας (Μετρό Βικτώρια)

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

Σχόλια

Κινηματογράφος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κινηματογράφος

Copyright © 2015-2016 Clevernews