Ελλάδα

Βενιζέλος: Οχι σε άνευ όρων εξουσιοδότηση στον Τσακαλώτο

Βενιζέλος: Οχι σε άνευ όρων εξουσιοδότηση στον Τσακαλώτο

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος με τροπολογία που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του Μνημονίου, ζήτησε να μη δοθεί άνευ όρων εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε ο υπουργός Οικονομικών να υπογράφει τροποποιήσεις, διορθώσεις ή συμπληρώσεις της συμφωνίας.

Στην αιτιολογική έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου παρέχεται στον υπουργό Οικονομικών η εξουσιοδότηση να υπογράψει τη σύμβαση χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης με τον ESM, τη συμφωνία δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δηλαδή το μνημόνιο, που παρατίθενται ως σχέδια τα οποία κυρώνονται με το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου, αλλά και τις τυχόν αναγκαίες τροποποιήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις επί των σχεδίων αυτών καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο έγγραφο σχετικό με τις συμβάσεις αυτές.

Παράλληλα στην έκθεση τονίζεται ότι με αυτό τον τρόπο η παρεχόμενη προς τον υπουργό Οικονομικών εξουσιοδότηση «έχει απροσδιόριστο εύρος, καθιστά άνευ αντικειμένου της κύρωση των σχεδίων συμφωνιών που μπορούν να μεταβάλλονται ουσιαστικά και ριζικά με μόνη την υπογραφή του υπουργού χωρίς ενημέρωση, έλεγχο και έγκριση, αν χρειαστεί, της Βουλής».

Ακόμη υπογραμμίζεται ότι «δεν διευκρινίζεται στο άρθρο 2 του σχεδίου νόμου η νομική φύση των συμφωνιών αυτών με τον ESM που είναι διεθνής διακριτικός οργανισμός και η συνταγματική βάση της κύρωσης αυτής».

Έτσι, ο πρώην υπουργός προτείνει να υπάρξει προσθήκη σύμφωνα με την οποία να τίθενται όρια στην παρεχόμενη εξουσιοδότηση προς τον υπουργό Οικονομικών που να προβλέπει την υποχρέωση άμεσης ενημέρωσης της Βουλής ώστε αυτή να κρίνει αν πρέπει να επιληφθεί νομοθετικά.

Τέλος, η τροπολογία – προσθήκη που προτείνει ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι: «Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τροποποιήσεις, διορθώσεις και συμπληρώσεις μπορεί να έχουν δευτερεύοντα και τεχνικό χαρακτήρα και υποβάλλονται αμέσως στη Βουλή προκειμένου να ενημερωθεί και να κινήσει, εφόσον το κρίνει αναγκαίο, τη νομοθετική διαδικασία για την κύρωση τους».

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews