Ελλάδα

Βενιζέλος:”Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας από τον ελληνικό λαό”

Βενιζέλος:”Να ζητήσει συγγνώμη ο Τσίπρας από τον ελληνικό λαό”

Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος κατά τη διάρκεια της αποχαιρετιστήριας ομιλίας του στο 10 συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για τον τρόπο με τον οποίο διαπραγματεύεται με τους δανειστές.
Αναφερόμενος στη σύμπτυξη των δόσεων προς το ΔΝΤ ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι είναι «πολύ κακός οιωνός οι φαντασιώσεις της λεβεντιάς που μας έκανε να ζητάμε από το ΔΝΤ εφαρμογή του μοντέλου Ζάμπιας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επίδειξη ψευτολεβεντιάς για εσωτερική κατανάλωση». Μάλιστα δε δίστασε να συγκρίνει τις Κάννες του 2011 με την τωρινή κατάσταση λέγοντας μάλιστα ότι «οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με πιο απλές συνοπτικές διαδικασίες».

Επιπλέον ο Βαγγέλης Βενιζέλος κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα όσα είπε προεκλογικά. «Να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από τον λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι η ρήξη αντιβαίνει στην βασική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.

Επίσης αναφερόμενος στην επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-εταίρων ο κύριος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι «Τώρα η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης»προσθέτοντας ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές δεν θα είναι απλός συμβιβασμός αλλά παραδοχή μιας πολιτικής απάτης.

Αντιμεταρρυθμιστική η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε μια αποστροφή του λόγου του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε ως αντιμετταρυθμιστική την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Μάλιστα τόνισε ότι οι πολίτες δεν συγχώρησαν τίποτα στο ΠΑΣΟΚ καθώς περίμεναν να ασκήσει άλλη πολιτική. Σύμφωνα με την εκτίμηση του Βαγγέλη Βενιζέλου «συγχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Καμμένο τα πάντα επειδή δεν έχουν προσφέρει τίποτα και επειδή δεν περίμεναν τίποτα περισσότερο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτό το σημείο καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους. Συνεχίζοντας την επίθεση στην κυβέρνηση είπε ότι η κυβέρνηση διοχετεύει καθημερινά επικοινωνιακές φούσκες. «Νομίζει ότι κερδίζει χρόνο αλλά χάνει ζωτικό εθνικό χρόνο»κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για παλινωδίες.

Για άλλη μια φορά ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι «η προτεραιότητά μας ήταν πάντα και είναι το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι «το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της».

Ταυτόχρονα προειδοποίησε τον κ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ θα φροντίσει να λογοδοτήσει ο σημερινός πρωθυπουργός για τα τρέχοντα και δεν θα κάνει το «ρουσφέτι» που -όπως είπε- έκανε ο κ. Τσίπρας σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς με την εξαίρεση τους από την Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Πυρά σε Καμμένο

Από τα πυρά του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν ξέφυγε ούτε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου των ΑΝΕΛ για να δημιουργηθεί βάση του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο τον κατηγόρησε για «φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας».

Τερατογένεση η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Από τα πυρά του Βαγγέλη Βενιζέλου δεν ξέφυγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την οποία χαρακτήρισε ως τερατογένεση:»η κυβέρνηση της τερατογένεσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει έναν κοινό παρονομαστή. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία περίεργη αιμομεικτική σχέση που βασίζεται στην εθνικολαϊκιστική πολιτική. Η εθνικιστική υπερδεξιά βρίσκεται για πρώτη φορά στα αριστερά της πρώτης φοράς αριστερά και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της εθνικολαϊκιστικής αντιμνημονιακής πολιτικής.

Έχουν μπερδευτεί. Έχουν μπερδευτεί και έχουν αλλάξει θέση κι έτσι ο κ. Καμμένος έχει βρεθεί στα αριστερά του κ. Τσίπρα να τον παρατηρεί, να τον επιπλήττει και να τον κανοναρχεί.

Και εδώ εντάσσεται και η ψευτοηγεμονική διείσδυση στο χώρο της Δεξιάς, με εντυπώσεις συνεργασίας ερήμην πιστεύω των προσώπων που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση».

Η χώρα έχει αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο απερχόμενος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «η χώρα έχει μια αντιμεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Υπάρχουν δημοσκοπικές πλειοψηφίες υπέρ της διαφύλαξης, ή της προώθησης της μιας ή της άλλης μεταρρύθμισης.

Για παράδειγμα στα πανεπιστήμια. Όμως πολιτικά η επιλογή που έγινε και λόγω εκλογικού νόμου στις 25 Ιανουαρίου, είναι στρατηγικά αντιμεταρρυθμιστική. Απλώς πρέπει να θυμούνται ότι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, στην εκλογική βάση είναι 41%, όταν το ΠΑΣΟΚ το 2009 είχε πάρει 44% και όταν η τρικομματική κυβέρνηση του 2012 άθροιζε 48% του εκλογικού σώματος».

Η συνεργασία με τη ΝΔ είχε επιδιωχθεί από τον Ιούνιο του 2011

Αναφερόμενος στη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ο κύριος Βενιζέλος είπε ότι «η συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία επιδιώχθηκε τον Ιούνιο του 2011, συντελέστηκε το Νοέμβριο του 2011. Οι εκλογές του 2012 δεν ήταν παρά ένας ενδιάμεσος σταθμός. Το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στην 3η θέση, με 13,5% σ’ ένα πολιτικό σύστημα απολύτως αποσπασματοποιημένο, με το πρώτο κόμμα να έχει 18% και το δεύτερο 16%, αλλά με διπολική ροπή λόγω εκλογικού συστήματος και μπόνους 50 εδρών».

Κωμικοτραγική απόπειρα αντιστροφής ρόλων το 2015

Ο κύριος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην εκλογική κατάρρευση του Ιανουαρίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «αντιμετώπισα το 2015, την κωμικοτραγική απόπειρα αντιστροφής των ρόλων με τον κ. Παπανδρέου να εγκαταλείπει το ΠΑΣΟΚ που ίδρυσε ο πατέρας του και τον ανέδειξε Πρόεδρο και Πρωθυπουργό και να ισχυρίζεται ότι αυτός εκφράζει το καινούργιο».

«Αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο της πρόωρη λήξη της θητείας μου από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»

Ακόμη προανήγγειλε την αποχώρησή του από την προεδρία του κόμματος λέγοντας ότι «αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο της πρόωρη λήξη της θητείας μου από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ»,ενώ προανήγγειλε την άμεση εκλογή νέου προέδρου από την κομματική βάση, την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου. Εύχομαι η απόφασή μου να λειτουργήσει ως κίνητρο ενεργοποίησης και ανανέωσης.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βαγγέλης Βενιζέλος είπε τα εξής: «Φίλες, φίλοι, αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχωρώ από την πολιτική», είπε κλείνοντας ο κ. Βενιζέλος. «Οχι από την ευθύνη μου. Οχι από τον αγώνα για τη χώρα. Οχι από τη σχέση με τους πολίτες. Οχι από τη σχέση με την Ιστορία. Η υπεράσπιση έργου και θέσεων είναι εθνικό καθήκον αλήθειας. Υπερβαίνει οποιοδήποτε κομματικό καθήκον, που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κλείσιμο της ομιλίας του ήταν εμφανώς συγκινημένος, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι στην αίθουσα σηκώθηκαν και τον χειροκρότησαν για αρκετά λεπτά.

Δείτε την ομιλία του Βαγγέλη Βενιζέλου

 

 

Γιάννης Α. Πολίτης

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews