Ελλάδα

Βούτσης: Θέλουμε η Βουλή να γίνει πιο ζωντανή και πιο ανοιχτή στους πολίτες

Βούτσης: Θέλουμε η Βουλή να γίνει πιο ζωντανή και πιο ανοιχτή στους πολίτες

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια, με αιχμές προς την προηγούμενη Πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ακόμη ξεκαθάρισε πως θα τηρηθούν οι κανονισμοί της Βουλής, αλλά θα μπει τέλος στην ακατάσχετη τυπολατρία.

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς… Θέλουμε η Βουλή να γίνει πιο ζωντανή, πιο ανοιχτή στους πολίτες. Μόνο έτσι θα μπουν στο κέντρο της προσοχής μεγάλα και μικρότερα προβλήματα. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος Πρόεδρος.

«Η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς τυπολατρίες αλλά και με την όσο το δυνατό αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:

«Μπορούμε όλοι και όλες να έχουμε τη φιλοδοξία να εργαστούμε με συνέπεια ώστε να κλείσει οριστικά ο κύκλος μνημονιακών δεσμεύσεων που οδήγησαν σε ανεργία και βάθεμα κοινωνικών ανισοτήτων στη χώρα. Κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε εδώ επηρεάζουν το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε:

«Η Επιτροπή θεσμών, Πόθεν , διοικήσεις ΔΕΚΟ και Διάσκεψη έχουν θωρακιστεί, εκ νέου ή για πρώτη φορά. Από την πλευρά μας δεν θα πρέπει να απεκδυόμαστε της ευθύνης για τον ορισμό με ευρεία πλειοψηφία αρχών ΔΕΚΟ και ανεξαρτήτων αρχών».

Ανέφερε παράλληλα ότι θα είναι αυστηρή η τήρηση διαδικασίας για άρση ασυλίας με προστασία μόνο του βουλευτικού αξιώματος.

Θα πρέπει να εξηγηθούμε γιατί η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν. Σε όλες τις υποθέσεις που άπτονται στο δημόσιο συμφέρον και την ενδεχόμενη συμμετοχή πολιτικών σε σκάνδαλα θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμηριωμένα συμπεράσματα. Δεν πρέπει να μένουν σκιές για ανοχή και συνδιαλλαγή. Είναι απολύτως αναγκαίο ο αποκλεισμός εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα από άλλες δουλειές του δημοσίου.

Το Ίδρυμα της Βουλής να βοηθήσει ,με τη διοργάνωση συγκροτημένων συζητήσεων για προβληματισμό σε κορυφαία ζητήματα. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε θέματα όπως π.χ οι προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι πρέπει να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες, σε όσους δεν έχουν πάρει ακόμα τον δρόμο προς το εξωτερικό.

Η Βουλή θα πρέπει να υλοποιήσει την ιδέα του Μουσείου της Δημοκρατίας και να μην φαντάζει στα μάτια των νέων ως ένα μαυσωλείο ιδεών».

Για το κανάλι της Βουλής σημείωσε πως είναι «πολύτιμη η συμβολή του Καναλιού. Μπορεί να αναβαθμιστεί με στόχο την αμεσότητα στην προσέγγιση. Η Βουλή δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά άλλους φορείς.

Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ινστιτούτα, ΜΚΟ, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης. Η Βουλή με τους οργανισμούς της μπορεί και πρέπει να είναι αρωγός για την παραγωγή ύφους και ήθους».

Αναφερόμενος στον κοινωνικό ρόλο της Βουλής τόνισε: «Δεν πρέπει ούτε μια στιγμή να παραβλέπουμε ότι η κρίση προκάλεσε κακοποίηση σε πολλούς συμπολίτες μας» και εξήγγειλε την «ειδική υπηρεσία εξωτερικού γραφείου για την άμεση πρόσβαση σε ό,τι ζητούν οι πολίτες».

Ανακοίνωσε παράλληλα για τους εργαζόμενους την αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων της Βουλής.

«Κανένας δεν πρέπει να έχει αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας στη Βουλή. Να τελειώσουν τα πελατειακά συστήματα και οι διακρίσεις. Η Βουλή αντί να υστερεί φανερά θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή για διοικητική μεταρρύθμιση. Προϋπόθεση η συνεχής εσωτερική αξιολόγηση δομών και στοχοθεσίας.

Να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς ενοικίασης εργαζομένων και εργολαβιών. Να σταματήσουν η συνεχής αναβάθμιση. Να σταματήσει η ανάθεση σε εξωτερικές εταιρείες εργασιών της Βουλής.

Σχετικά με τα οικονομικά των βουλευτών ο κ. Βούτσης τόνισε:

Θα συζητήσουμε άμεσα για τον προϋπολογισμό Βουλής μέτρα όπως η εξομοίωση φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες και με αναπροσαρμογή βασικού μισθού, με προσοχή όμως να μην συμπαρασυρθούν άλλοι μισθοί π.χ αιρετών οι οποίοι επηρεάζονται από τη βουλευτική αποζημίωση».

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε «απαράδεκτα και ανιστόρητα εσφαλμένα τα περί κατάλυσης της δημοκρατίας. Από τη στιγμή που μπορεί να συγκρίνεται η δημοκρατία μας με τις εκτροπές της τότε το παρόν και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς κανόνες.

Η δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες αλλά μπορεί να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες».

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews