Ελλάδα

Ξεκινάει την Παρασκευή το μπρα ντε φερ Κυβέρνησης -ΔΝΤ‏

Ξεκινάει την Παρασκευή το μπρα ντε φερ Κυβέρνησης -ΔΝΤ‏

Την Παρασκευή ξεκινούν , σύμφωνα με τις πληροφορίες,οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη φετινή αξιολόγηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και της Ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Στο ξενοδοχείο Hilton ο ΥΠΟΙΚ Ευ.Τσακαλώτος και ο Γ.Σταθάκης θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους Ν.Κοστέλο (Ε.Ε.), Ν. Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Μ. Ντρούντι (ΕΚΤ) και Ν.Τζιαμαρόλι (ESM).

Ήδη,τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών έχουν πιάσει δουλειά με τον έλεγχο στα στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, που είναι κεντρικό θέμα.

Η έναρξη της αξιολόγησης γίνεται στη σκιά της συζήτησης για το χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση το βάζει ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής διαπραγμάτευσης που θέλει να ξεκινήσει παράλληλα με το τεχνικό κομμάτι που θα εξελιχθεί στην Αθήνα με τους επικεφαλής των θεσμών.

Ο Πρωθυπουργός από την πλευρά του, στη Συνόδο Κορυφής που ξεκινά αύριο επιδιώκει να βάλει το θέμα του χρέους στις συζητήσεις με την Α. Μέρκελ και τον Φ. Ολάντ, ενώ παράλληλα αναμένει τη στήριξη, τόσο σε συμβόλικο επίπεδο με τη πιθανή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, όσο και ουσιαστικά με την άσκηση πίεσης στη Γερμανία απο την αμερικανική πλευρά να συναινέσει στη τήρηση της συμφωνίας του Μαΐου. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τη διαπραγματευση μέχρι το Δεκέμβρη.

Να σημειώσουμε εδώ οτι ο στόχος για ανάπτυξη είναι στο 2,7% του ΑΕΠ το 2017 και για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ.

Τα βασικά αγκάθια της αξιολόγησης είναι τα εξής.

  1. Η αλλαγή του πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων «σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
  2. Η πρώτη φάση του εξορθολογισμού των Ειδικών Μισθολογίων στο Δημόσιο. Παράλληλα πρέπει να προσχωρήσει η αξιολόγηση και το πρόγραμμα μόνιμης κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους.
  3. Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2017-2020.
  4. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
  5. Επιλογή της νέας ομάδας των ΔΕΚΟ και των ακινήτων που θα μεταφερθούν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.
  6. Η συγκρότηση του διοικητικού συμβουλίου του Υπερταμείου και των υπομονάδων του.
  7. Η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.
  8. Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

Σάββας Γουλόπουλος

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews