Κόσμος

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Υεμένης

Απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Υεμένης

Καταδίκασε την επίθεση το Στέητ ΝτιπάρτμεντΆγνωστοι δράστες αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον πρωθυπουργό της Υεμένης Μοχάμεντ Σαλέμ Μπασιντάουα, πυροβολώντας εναντίον της αυτοκινητοπομπής του, επαναφέροντας το θέμα της αστάθειας στην αραβική χώρα, σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή.

Σύμφωνα με σύμβουλο του πρωθυπουργού, κανείς δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση που συνέβη το βράδυ του Σαββάτου στην πρωτεύουσα Σαναά, όταν ο Μπασιντάουα επέστρεφε στο σπίτι του από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση, αλλά η Υεμένη είναι έδρα της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου και εκεί σταθμεύει ένα από τα πιο μαχητικά παρακλάδια της οργάνωσης που κατά το παρελθόν έχει βάλει στο στόχαστρο της υψηλόβαθμους αξιωματούχους της χώρας.

«Καταδικάζουμε έντονα αυτή την ξεδιάντροπη απόπειρα δολοφονίας και παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη μας προς την Υεμένη», ανέφερε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσινγκτον .

Ο πρόεδρος της χώρας Αμπντ Ραμπού Μανσούρ Χαντί δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου είχε ορκιστεί να πραγματοποιήσει μια επίθεση που θα μπορούσε να «αλλάξει το πρόσωπο της ιστορίας» , και αυτός ήταν ο λόγος που οδήγησε στην προσωρινή διακοπή της λειτουργίας πολλών αμερικανικών και άλλων δυτικών πρεσβειών στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία, στις αρχές του Αυγούστου.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών υποστηρίζει τις δυνάμεις της Υεμένης με κεφάλαια και υλικοτεχνική υποστήριξη, καθώς επίσης και τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά των στελεχών της Αλ Κάιντα .

Μια τοπική πηγή δήλωσε την Παρασκευή ότι τέσσερις ύποπτοι μαχητές σκοτώθηκαν σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ στην κεντρική επαρχία αλ – Μπάιντα. Εκτός από την απειλή της Αλ Κάιντα , η Υεμένη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πλήθος προκλήσεων, καθώς προσπαθεί να αποκαταστήσει τον έλεγχο των κρατικών δομών μετά από μήνες αναταραχής που οδήγησαν το 2011 στην πτώση του προέδρου Σαλέχ.

Πηγή enet.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews