Κόσμος

Κίνα: Αρνήθηκε ο Μπο Σιλάι ότι δωροδοκήθηκε από επιχειρηματία

Κίνα: Αρνήθηκε ο Μπο Σιλάι ότι δωροδοκήθηκε από επιχειρηματία

Αρχισε η πολύκροτη δίκη του πρώην ισχυρού άνδρα του ΚΚΚ

Ξεκίνησε στην Κίνα η πολύκροτη δίκη του αμφιλεγόμενου κινέζου πολιτικού, Μπο Σιλάι. Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας εισέρχεται στην τελική ευθεία το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην Κίνα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ο ίδιος αρνήθηκε κατά την έναρξη της δίκης του ότι δωροδοκήθηκε από επιχειρηματία.

Ο Μπο αρνήθηκε ότι έλαβε πάνω από ένα εκατομμύριο γιουάν (12.000 ευρώ) από τον Τανγκ Σιαολίν και τόνισε ότι αρχικά είχε παραδεχθεί την ενοχή του ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος «χωρίς τη θέλησή του».

«Ομολόγησα χωρίς τη θέλησή μου όταν κατέθεσα στην πειθαρχική επιτροπή (του Κομμουνιστικού Κόμματος) ότι ο Τανγκ Σιαολίν μού έδωσε χρήματα τρεις φορές», τόνισε.

Ο Μπο Σιλάι, πρώην γραμματέας του Κόμματος στην Τσονγκίνγκ, κατηγορείται για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων προς ίδιον όφελος και προς όφελος της οικογένειάς του. Επίσης κατηγορείται μαζί με τη σύζυγό του και το γιο τους για δωροληψία ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμυρίων ευρώ).

Ο εισαγγελέας του δικαστηρίου της πόλης Τζινάν, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε ο Μπο Σιλάι, ανέγνωσε το κατηγορητήριο κατά του κινέζου πολιτικού που έπεσε σε δυσμένεια κατηγορούμενος για διαφθορά. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει εκτεταμένες υπεξαιρέσεις δημοσίων πόρων προς όφελός του ή προς όφελος της οικογενείας του. Οι κατηγορίες αφορούν την χρονική περίοδο από το 1999 έως το 2012.

Ο πρώην υπουργός Εμπορίου και πρώην άρχων των πόλεων Νταλιάν και Τσονγκτσίνγκ κατηγορείται για δωροληψία, μαζί με τη σύζυγό του Γκου Καϊλάι και τον γιο τους Μπο Γκουαγκουά, ύψους 21,79 εκατομμυρίων γιουάν (2,67 εκατομμυρίων ευρώ).

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κατηγορίες αυτές κάνουν σχεδόν βέβαιη την ενοχή και καταδίκη του. Η δίκη του Μπο, την οποία παρακολουθούν πέντε μέλη της οικογένειάς του και 19 δημοσιογράφοι, σηματοδοτεί την κορύφωση του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην Κίνα, από το 1976 και το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο.

Ο Μπο ήταν ένα ταχέως ανερχόμενο αστέρι στους κύκλους της ηγεσίας Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, αλλά η πολιτική ανέλιξη σταμάτησε απότομα πέρυσι μέσα από ένα σκάνδαλο δολοφονίας με τη συμμετοχή της συζύγου του, Γκου Καλάι.

Η Γκου κατηγορήθηκε, και αργότερα καταδικάστηκε, για τη δολοφονία τον Νοέμβριο του 2011 του βρετανού επιχειρηματία Νίλ Χέιγουντ που ήταν επιχειρηματικός εταίρος και φίλος της οικογένειας.

Στο επίκεντρο του σκανδάλου βρίσκονται και δύο κινέζοι επιχειρηματίες, ο Τανγκ Σιαολίν και ο Σου Μινγκ.

Κατηγορούμενος για διαφθορά ο Σου, ο οποίος βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο στη φυλακή, διηύθυνε τον όμιλο Shide και ήταν ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, με έδρα το Νταλιάν, από όπου ο Μπο Σιλάι ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία ως δήμαρχος και ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Σύμφωνα με τον Τύπο του Χονγκ Κονγκ, ο Σου Μινγκ χρηματοδότησε τις σπουδές του Μπο Γκουαγκουά στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Χάροου στη Βρετανία.

Ο Μπο Σολάι κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσό 5 εκατομμυρίων γιουάν (612.00 ευρώ) από δημόσιους πόρους κυβερνητικής υπηρεσίας μεταβιβάζοντάς τα σε τραπεζικούς λογαριασμούς της δικηγόρου συζύγου του.

Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας την εποχή που ήταν ο απόλυτος άρχων του Τσονγκτσίνγκ, μεγαλούπολης της νοτιοδυτικής Κίνας, με στόχο την παρεμπόδιση των ερευνών κατά της συζύγου του, η οποία καταδικάσθηκε τον Αύγουστο 2012 για τη δολοφονία του βρετανού επιχειρηματία Νιλ Χέιγουντ.

Το δικαστήριο έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εδώ και 17 μήνες φωτογραφία του 64χρονου Μπο Σιλάι, ντυμένου με άσπρο πουκάμισο και μαύρο παντελόνι, αδυνατισμένου, ανάμεσα σε δύο αστυνομικούς.

Η παρουσία του 64χρονου Μπο στο δικαστήριο της πόλης Γινάν στην ανατολική Κίνα ήταν η πρώτη του δημόσια εμφάνιση τους τελευταίες 17 μήνες.

Πηγή tovima.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews