Κόσμος

Νέα μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η οικονομία στην Αυστραλία

Νέα μείωση των επιτοκίων για να τονωθεί η οικονομία στην Αυστραλία

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας ενδέχεται να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων, αλλά μετά τις εκλογές της 7ης Σεπτεμβρίου, για να τονώσει την οικονομία, της οποίας η κατάσταση επιδεινώνεται τον τελευταίο καιρό.

Ήδη το δολάριο Αυστραλίας, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία, έπεσε στο 90.5 σεντς έναντι του αμερικανικού νομίσματος μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, όπου αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του βασικού επιτοκίου κατά 0,25%.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον περασμένο Απρίλιο το δολάριο Αυστραλίας έχει χάσει το 15% της αξίας του ενώ ο πληθωρισμός κινείται σε χαμηλά επίπεδα, μόλις πάνω από το 2%, γεγονός που επιτρέπει στην Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε νέα μείωση των επιτοκίων.

Σύμφωνα με αναλυτές στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι να μειωθεί ακόμα περισσότερα η αξία του δολαρίου Αυστραλίας για να ενισχυθούν οι εξαγωγές και ο εγχώριος τουρισμός.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με αναλύσεις έγκυρων οικονομικών αναλυτών που δημοσιεύει η εφημερίδα The Australian οι μελλοντικοί προϋπολογισμοί της χώρας θα είναι ελλειμματικοί κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια αν τα κόμματα δεν βρουν το σθένος να προβούν σε περικοπές ύψους έως και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στον δημόσιο τομέα.

Στο μεταξύ, η επιδείνωση της οικονομίας επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα κέρδη της εταιρίας BHP μειώθηκαν 31% λόγω της πτώσης των εξαγωγών της προς την Κίνα με αποτέλεσμα το γιγαντιαίο μονοπώλιο να ανακοινώσει δραστικές περικοπές ύψους 2,9 δισ. δολαρίων.

Πτώση 12,5% παρουσίασαν ακόμα και τα κέρδη της Coca-Cola Αυστραλίας αλλά αυτό αφορά κυρίως τον ανταγωνισμό που δέχθηκε από την Pepsi.

Αντιθέτως η τράπεζα ΝΑΒ ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ, 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το οικονομικό έτος 2012-2013.

Πηγή imerisia.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews