Κόσμος

Ο περίφημος κατάσκοπος Edward Snowden

Ο περίφημος κατάσκοπος Edward Snowden

“Κάθε μέρα , μαθαίνουν πόσο λαμπρός ήταν ο Snowden”, δήλωσε ένας πρώην Αμερικανός αξιωματούχος με γνώση της υπόθεσης.

“Αυτό είναι ο λόγος που δεν προσλαμβάνεις λαμπρούς ανθρώπους για τις θέσεις αυτές. Έξυπνους ναι, λαμπρούς όχι. Οι λαμπροί άνθρωποι σου φέρνουν προβλήματα.

Ο Edward Joseph Snowden (γεννημένος το 1983) ήταν υπάλληλος της Booz Allen Hamilton με έδρα τη Χονολούλου, μία από τις πολλές εταιρίες-εργολάβους της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ. Η δουλειά του του έδωσε προνόμια διαχειριστή στο εσωτερικό σύστημα της NSA, ονόματι NSAnet. Αυτά τα προνόμια του έδωσαν τη δυνατότητα να κατεβάσει πάνω από 20.000 έγγραφα. Η NSA δεν γνωρίζει ακόμη τι ακριβώς πήρε ο Snowden. Η εγκληματολογική έρευνα συμπέρανε όμως ότι ο Snowden υποδυόταν υψηλόβαθμους υπαλλήλους για να πάρει πρόσβαση στα πλέον απόρρητα έγγραφα.

Η NSA έχει πάνω από 40.000 εργαζόμενους . Σύμφωνα με μια επίσημη ανακοίνωση, η έρευνα περιορίζεται σε μια πολύ μικρότερη ομάδα ατόμων με πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα . Οι ερευνητές ψάχνουν για τις αποκλίσεις μεταξύ της δράσης του εκάστοτε υπαλλήλου και τις δραστηριότητες που συνδέονται με το προφίλ του ατόμου αυτού. Για παράδειγμα , αν ένας υπάλληλος ήταν σε διακοπές  ενώ το προφίλ του κατέβαζε ένα απόρρητο έγγραφο, θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι κάποιος έκλεψε την ταυτότητα του εργαζομένου.

Η NSA έχει ήδη εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις στις οποίες ο Snowden δανείστηκε το προφίλ κάποιου χρήστη για να πάρει πρόσβαση σε έγγραφα. Κάθε προφίλ χρήστη στο NSAnet περιλαμβάνει ένα επίπεδο ελέγχου ασφαλείας που καθορίζει σε ποια αρχεία ο χρήστης μπορεί να έχει πρόσβαση. Όπως και οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργολάβων της NSA έτσι και ο Snowden είχε μια “άκρως απόρρητη” διαβάθμιση ασφαλείας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμα και με το δικό του προφίλ μπορούσε να έχει πρόσβαση σε πολλά έγγραφα. Εντούτοις, υπάρχουν υπάλληλοι με ακόμα υψηλότερα επίπεδα πρόσβασης. Σύμφωνα με στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών, ο Snowden, ως διαχειριστής του συστήματος, είχε  τη δυνατότητα να δημιουργήσει και να τροποποιήσει προφίλ χρηστών. Είχε επίσης τη δυνατότητα να κάνει χρήση των προφίλ αυτών, που σημαίνει ότι μπορούσε να μιμηθεί άλλους χρήστες, προκειμένου να έχει πρόσβαση στα αρχεία που θέλει. Έτσι, δανείστηκε τις ταυτότητες των χρηστών με υψηλότερα επίπεδα ασφαλείας και κατέβασε χιλιάδες ευαίσθητα έγγραφα.

Ο Snowden μετέφερε 20.000 έγρραφα σε προσωπικό του δίσκο πριν από την αναχώρηση του από τη Χαβάη για το Χονγκ Κονγκ, στις 20 Μαΐου. Τα έγγραφα αυτά έγιναν η βάση για μια σειρά από άρθρα στην Guardian και στη Washington Post, όπου με πολλές λεπτομέριες περιγράφτηκε η έκταση της συλλογής δεδομένων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

“Η ζημιά, σε μια κλίμακα από 1 έως 10 , είναι 12”, δήλωσε ένας πρώην αξιωματούχος.

Ο Snowden κατηγορείται για κλοπή και για παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας. Είναι τώρα στη Ρωσία, όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο.

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews