Κόσμος

Πίεση σε Barack Obama για επέμβαση στη Συρία

Πίεση σε Barack Obama για επέμβαση στη Συρία

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στρατιωτικά μέσα μετά τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, παρόλο που ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε χθες Παρασκευή εναντίον οποιασδήποτε νέας στρατιωτικής περιπέτειας των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Τσακ Χέιγκελ ανακοίνωσε την ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων ώστε ο πρόεδρος Ομπάμα να έχει στη διάθεσή του “επιλογές”, αν θελήσει να διατάξει μια επέμβαση στη Συρία.

“Το υπουργείο Άμυνας έχει την ευθύνη να παράσχει στον πρόεδρο όλες τις επιλογές για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο”, δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Χέιγκελ προσθέτοντας πως αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη μέσων, τη φύση των οποίων αρνήθηκε να διευκρινίσει.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Πενταγώνου στην Ουάσινγκτον, τα μέσα αυτά περιλαμβάνουν την αποστολή στη Μεσόγειο ενός τέταρτου αντιτορπιλικού εξοπλισμένου με πυραύλους κρουζ.

Ο 6ος αμερικανικός στόλος των ΗΠΑ, που επιχειρεί στη Μεσόγειο, αποφάσισε να αφήσει στην περιοχή το αντιτορπιλικό Mahan, το οποίο επρόκειτο αρχικά να επιστρέψει στο αγκυροβόλιό του στο Νόρφολκ, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, και να αντικατασταθεί από το αντιτορπιλικό Ramage. Αυτά τα δύο σκάφη θα προστεθούν συνεπώς μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες στα αντιτορπιλλικά Barry και Gravely. Στα νερά της Μεσογείου περιπολούν συνήθως τρία αντιτορπιλικά.

Λευκός Οίκος: “Αξιολογούμε τα γεγονότα”

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντάται σήμερα με τους συμβούλους του σε θέματα εθνικής ασφαλείας για να συζητήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου το μεσημέρι του Σαββάτου.

“Όπως έχουμε πει και προηγουμένως, ο πρόεδρος έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών να συγκεντρώσει στοιχεία για να εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη στη Συρία. Από τη στιγμή που θα αξιολογήσουμε τα γεγονότα, ο πρόεδρος θα αποφασίσει ποιά θα είναι η αντίδρασή μας”, τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

“Υπάρχει μια σειρά επιλογών στο τραπέζι και θα ενεργήσουμε κατά τρόπον ώστε να λάβουμε αποφάσεις σύμφωνα με τα εθνικά μας συμφέροντα και με το τί μπορεί να γίνει για να προωθήσουμε τους στόχους μας στη Συρία”, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ιράν: Μη διανοηθείτε να επέμβετε

Στο μεταξύ, το Ιράν ανακοίνωσε  ότι υπάρχουν “στοιχεία” που δείχνουν ότι οι σύροι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών όπλων και προειδοποίησε τις ΗΠΑ ενάντια σε οιαδήποτε “στρατιωτική επέμβαση”.

“Μάς ανησυχούν ιδιαίτερα οι πληροφορίες που αφορούν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και καταδικάζουμε απερίφραστα τη χρήση τέτοιων όπλων. Υπάρχουν στοιχεία ότι οι τρομοκρατικές ομάδες προέβησαν σ΄αυτήν την ενέργεια”, δήλωσε ο Αμπάς Αραγκτσί, εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας.

“Δεν υπάρχει διεθνής απόφαση για μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε ενέργεια ή δήλωση που θα δημιουργούσε μεγαλύτερη ένταση στην περιοχή. Ελπίζω ότι οι υπεύθυνοι στο Λευκό Οίκο θα επιδείξουν αρκετή σωφροσύνη και ότι δε θα εμπλακούν σε μια τέτοια επικίνδυνη κατάσταση”, πρόσθεσε ο ιρανός αξιωματούχος.

Οι προκλητικές δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ή η αποστολή πολεμικού πλοίου σε καμία περίπτωση δε θα βοηθούσε στη λύση του προβλήματος”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “το Ιράν έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η κρίση στη Συρία δε θα επιλυθεί με στρατιωτικά, αλλά μόνο με ειρηνικά μέσα και με διάλογο”.

Μέρκελ κατά Ρωσίας και Κίνας

Η γερμανίδα καγκελάριος ΄Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Focus, επικρίνει τη Ρωσία και την Κίνα για τη στάση τους στον ΟΗΕ, η οποία εμπόδισε την ψήφιση απόφασης που θα ζητούσε από τη Συρία να επιτρέψει στους επιθεωρητές του οργανισμού να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα.

Η Μέρκελ τονίζει ότι “δυστυχώς, η στάση της Ρωσίας και της Κίνας εμπόδισε μια επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα ζητούσε εγγυήσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ” στις περιοχές, στις οποίες σημειώθηκε η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα.

Η συριακή αντιπολίτευση κάνει λόγο για 1.300 νεκρούς από την επίθεση με τα χημικά όπλα, την Τετάρτη, στα περίχωρα της Δαμασκού.

Το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο δεν έχει επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων, ανέφερε ότι οι νεκροί είναι 170.

“Πρέπει τώρα να μπορέσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία, να επισκεφτούν τις περιοχές αυτές”, υπογραμμίζει η Μέρκελ.

Γαλλία: Απαιτείται ηχηρή αντίδραση για τα χημικά όπλα

Όλα δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς πραγματοποίησε “επίθεση με χημικά όπλα” αυτήν την εβδομάδα κοντά στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος επισκέπτεται τη Ραμάλα.

“Όλες οι πληροφορίες που διαθέτουμε συνηγορούν στο ότι διεπράχθη μια σφαγή με χημικά όπλα κοντά στη Δαμασκό για την οποία ευθύνεται το καθεστώς του Μπασάρ αλ-΄Ασαντ”, τόνισε ο Φαμπιούς μετά τις συνομιλίες του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Ραμί Χαμντάλα.

“Η επίθεση ήταν τέτοιας βαρύτητας που απαιτεί μια ισχυρή αντίδραση”, υπογράμμισε ο Φαμπιούς.

“Ζητούμε οι επιθεωρητές του ΟΗΕ που βρίσκονται στη Συρία να μπορέσουν να μεταβούν πολύ σύντομα στον τόπο της επίθεσης και να πραγματοποιήσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Εάν το συριακό καθεστώς δεν έχει τίποτα να κρύψει, ο έλεγχος θα πρέπει να γίνει αμέσως”, τόνισε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών.

Ανησυχεί ο Ομπάμα για τα χημικά

Ο Λευκός Οίκος δέχεται πίεση για να δώσει απάντηση στις κατηγορίες ότι πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στη Συρία μια μεγάλης έκτασης επίθεση με χημικά όπλα που στοίχισε τη ζωή σε 1.300 ανθρώπους.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε πως οι κατηγορίες αυτές για προσφυγή σε χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς αποτελούν “ένα σημαντικό γεγονός” και “βαθιά ανησυχητικό”.

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να βγάλει εσπευσμένα συμπεράσματα, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες πληροφοριών να “συγκεντρώσουν επιπλέον πληροφορίες” για να επιβεβαιώσουν την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης.

Ο Ομπάμα παραδέχθηκε πως τα γεγονότα αυτά, εφόσον αποδειχθούν, είναι πολύ σοβαρότερα από εκείνα της περασμένης άνοιξης. Τον Ιούνιο, ο Λευκός Οίκος, έπειτα από χρονοτριβή εβδομάδων, κατέληξε να παραδεχθεί πως το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Η Συρία είχε περάσει τότε την περίφημη “κόκκινη γραμμή” που είχε χαράξει ο ίδιος ο Ομπάμα στις 20 Αυγούστου 2012. Και οι ΗΠΑ είχαν αυξήσει την υποστήριξή τους προς τους αντάρτες.

Όμως, στο CNN ο πρόεδρος απέφυγε επιμελώς να ξαναμιλήσει γι΄ αυτή την “κόκκινη γραμμή”. “Βλέπουμε ανθρώπους που ζητούν άμεση δράση. Όμως το να σπεύσουμε να κάνουμε πράγματα που θα μπορούσαν να πάρουν άσχημη τροπή, να μπερδευτούμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, μπορεί να μας παρασύρει σε πολύ περίπλοκες και δαπανηρές επεμβάσεις που το μόνο που θα έκαναν θα ήταν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τη δυσαρέσκεια στην περιοχή”, υποστήριξε ο πρόεδρος.

Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αντίπαλος του Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές του 2008, δεν δίστασε από την πλευρά του να κατηγορήσει τον πρόεδρο για “παθητική στάση”.

Αντί να φοβάται “μια κόκκινη γραμμή που θα άλλαζε τα δεδομένα”, ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ είδε “ένα πράσινο φως” για να χρησιμοποιήσει τοξικά αέρια εναντίον του λαού του, κατήγγειλε ο Μακέιν.

Ζήτησε “περιορισμένα αεροπορικά πλήγματα” εναντίον της Συρίας, την επιβολή μιας “ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού” και τον εξοπλισμό των ανταρτών.

“Συναισθάνομαι το πάθος που επιδεικνύει ο γερουσιαστής Μακέιν για να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που σπαράζει την καρδιά”, απάντησε ο Ομπάμα. Πρόσθεσε όμως ότι προκρίνει τα “μακροπρόθεσμα εθνικά συμφέροντα” της χώρας του.

Στο Λευκό Οίκο συνεδρίασαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι των υπηρεσιών πληροφοριών, του υπουργείου Εξωτερικών και του υπουργείου Άμυνας. Ωστόσο καμιά απόφαση δεν ελήφθη και η κυβέρνηση είναι βαθιά διχασμένη στο θέμα της Συρίας, σύμφωνα με τους “Νιού Γιόρκ Τάιμς”.

Οι σύμβουλοι του Ομπάμα σε θέματα εθνικής ασφαλείας θα συνεδριάσουν στο Λευκό Οίκο το Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τις επιλογές των ΗΠΑ, δήλωσε χθες ένας άλλος αμερικανός αξιωματουχος.

Στο μεταξύ, η Υπάτη Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα αφοπλισμού Άντζελα Κέιν έφθασε το Σάββατο στη Δαμασκό για να διαπραγματευτεί τους τρόπους διεξαγωγής έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της συριακής πρωτεύουσας.

 

Η Κέιν, η οποία κατέλυσε στο ξενοδοχείο Four Seasons, θα ζητήσει από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Δαμασκό να επισκεφτούν τον τόπο της επίθεσης.

Πηγή capital.gr

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews