Πολιτική

Στο Μαξίμου ο Ασμουσεν το απόγευμα ενώ φουντώνουν τα μηνύματα για τρίτο πακέτο

Στο Μαξίμου ο Ασμουσεν το απόγευμα ενώ φουντώνουν τα μηνύματα για τρίτο πακέτο

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα έχει σήμερα στις 16:30 το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γεργκ Άσμουσεν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα έχει προηγηθεί, στις 15:00, συνάντηση του κ. Άσμουσεν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ο ευρωπαίος αξιωματούχος θα έχει συνάντηση αύριο (στις 10.30) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στο Υπ. Εξωτερικών. Σχεδόν ταυτόχρονα πληθαίνουν οι τοποθετήσεις ευρωπαίων αξιωματούχων αλλά και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας….

Στο Μαξίμου ο Ασμουσεν το απόγευμα ενώ φουντώνουν τα μηνύματα για τρίτο πακέτο

Σύμφωνα με το Εθνος της Τετάρτης (ρεπορτάζ: Ελένη Κομίνη) ο κ. Ασμουσεν κατα τη διήμερη επίσκεψή του, θα επιχειρήσει να αποτυπώσει την ακτινογραφία της πορείας του δημοσιονομικού προγράμματος και των ελληνικών τραπεζών.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο κ. Ασμουσεν επιθυμεί να συζητήσει ο ίδιος με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και επιχειρηματίες προκειμένου να διαπιστώσει την έκταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, να συζητήσει τις προοπτικές, αλλά και να σταθμίσει ο ίδιος το πόσο εύθραυστο είναι το κλίμα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και στις επιχειρήσεις.

Ο ίδιος έχει συστήσει επανειλημμένα στη χώρα μας να εντείνει τις προσπάθειές της προκειμένου να εξασφαλίσει θετική αξιολόγηση από την τρόικα. Οπως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο κ. Ασμουσεν έχει χαρακτηρίσει τις αναφορές σε περαιτέρω μείωση του χρέους ως μη εποικοδομητικές.

«Οι επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με την απομείωση του χρέους δεν βοηθούν, καθώς αποπροσανατολίζουν από τις απαραίτητες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες», είχε τονίσει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Στην έλευση του ισχυρού άνδρα της ΕΚΤ αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, αφού πραγματοποιείται μόλις ένα 24ωρο μετά την πρώτη (δημόσια τουλάχιστον) «ομολογία» Σόιμπλε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα στο τέλος του 2014.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή η επίσκεψη Ασμουσεν δεν θεωρείται τυχαία, αφού η συζήτηση περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους έχει «ανάψει». Γι’ αυτό εκτιμάται ότι το κύριο θέμα που θα συζητήσει με τον κ. Στουρνάρα είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να γίνει μερική απομείωση του χρέους, το ενδεχόμενο μεταφοράς μέρους του πακέτου των 50 δισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ταμείο ESM, καθώς και τους όρους και το ύψος του νέου δανείου που πιθανώς να λάβει η χώρα μας στο τέλος του 2014.

Αλλωστε, το «όνομα» του κ. Ασμουσεν «παίζει» ανάμεσα σε εκείνα που θα μπορούσαν να λάβουν μετεκλογικά τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

Πηγή ethnos.gr

Σχόλια

Πολιτική

Περισσοτερα στην κατηγορια Πολιτική

Copyright © 2015-2016 Clevernews