Ελλάδα

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη περάσει το «βουνό»

Σόιμπλε: Η Ελλάδα δεν έχει ακόμη περάσει το «βουνό»

«Η Ελλάδα δεν έχει σε καμμία περίπτωση περάσει ακόμη το βουνό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τόνισε ότι «υπάρχει μόνο βοήθεια για αυτοβοήθεια», ενώ χαρακτήρισε «ανοησίες» την υπόθεση ότι μετά τις γερμανικές εκλογές «θα έρθει ο λογαριασμός».

«Έχουμε ένα πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο τρέχει μέχρι το 2014 και οι δόσεις εκταμιεύονται κάθε τρεις μήνες, αλλά πρέπει πρώτα να εγκριθούν, έπειτα από έλεγχο της τρόικας. Αν η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους – υπάρχει βοήθεια μόνο για αυτοβοήθεια – τότε γίνεται η εκταμίευση» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη Γερμανική Ραδιοφωνία και αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Eurogroup να εκταμιεύσει την επόμενη δόση σε υπο-δόσεις, επειδή η Ελλάδα δεν είχε εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της.

«Και τώρα πρέπει η Ελλάδα βήμα προς βήμα, μήνα προς μήνα, να εκπληρώσει περαιτέρω όρους» εξήγησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και παρέπεμψε στις πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων. «Τώρα, στον δημόσιο τομέα πράγματι θα υλοποιηθούν περικοπές θέσεων και δεν θα πρόκειται μόνο για υποσχέσεις. Αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό» δήλωσε.

«Όσο δεν έχουν υλοποιηθεί οι όροι, δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε τις υπο-δόσεις. Η πίεση παραμένει» συνέχισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τόνισε ότι «αυτό δεν έχει καμμία σχέση με τις εκλογές», ενώ αναγνώρισε ότι «η Ελλάδα είναι συνολικά σε μια όχι άσχημη εξέλιξη, προέρχεται ωστόσο από μια πολύ βαριά κρίση» και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα έχει περιοριστεί το κόστος εργασίας κατά 13% – «αυτό είναι ήδη κάτι» – και η χώρα γίνεται πιο ανταγωνιστική. Διευκρίνισε, πάντως, ότι «δεν έχει ακόμη σε καμμία περίπτωση περάσει το βουνό» και αναφέρθηκε ειδικά στην ανάγκη να δημιουργηθεί αποτελεσματική διοίκηση, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον φοροσυλλεκτικό μηχανισμό.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε ακόμη λόγο για σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ευρωζώνη, με μείωση του κόστους δανεισμού και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. «Έχουμε ανακτήσει αξιοπιστία στις αγορές. Γι άλλη μια φορά, δεν έχουμε περάσει το βουνό, πρέπει να καταβάλουμε ακόμη μεγάλη προσπάθεια. Πρέπει να συνεχίσουμε να ζητούμε από τις χώρες να υλοποιήσουν τις προσαρμογές τους» τόνισε και παραδέχθηκε ότι «αυτό είναι για τον πληθυσμό αυτών των χωρών σκληρό» αλλά διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. «Εάν όμως το κάνουμε αυτό με το σωστό μέτρο, θα συνεχίσουμε να έχουμε επιτυχίες. Και για αυτό οι ισχυρισμοί ότι μετά τις εκλογές θα έρθει ο λογαριασμός, είναι, με όλον τον σεβασμό, ανοησίες» κατέληξε.

Πηγή ethnos.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews