Κόσμος

Τα πιο αποτελεσματικα συστημάτα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κόσμο

Τα πιο αποτελεσματικα συστημάτα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κόσμο

Aκολουθεί μια πρόσφατη κατάταξη του Bloomberg για τις πιο αποτελεσματικές χώρες για την υγειονομική περίθαλψη που τονίζει το τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην ραγδαία αύξηση του κόστους της θεραπείας στις ΗΠΑ και την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά της .

Είναι αξιοσημείωτο το πόσο βρίσκεται η Αμερική στην απόδοση της υγειονομικής περίθαλψης : από τις 48 χώρες που περιλαμβάνονται στη μελέτη του Bloomberg , οι ΗΠΑ κατέχουν την 46η θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Σερβία και τη Βραζιλία. Οι ΗΠΑ κατατάσσονται χειρότερες από την Κίνα, την Αλγερία και το Ιράν .

Όμως, οι καθαροί αριθμοί είναι πραγματικά ό, τι είναι απογοητευτικό: οι ΗΠΑ κατατάσσονται ως δεύτερη στον δαπανών υγειονομικής περίθαλψης κατά κεφαλήν ( $ 8,608),ξεπερνώντας την μόνο η Ελβετία ( 9.121 δολάρια ) – η οποία , για την ιστορία , μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης από την άποψη της αποτελεσματικότητας . Επιπλέον , οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή, όσον αφορά το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης σε σχέση με το ΑΕΠ, με το 17,2 τοις εκατό του πλούτου της χώρας να δαπανώνται για την ιατρική περίθαλψη για κάθε Αμερικανό.

Με άλλα λόγια, η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, ξοδεύει περισσότερα από τα χρήματά τους για την υγειονομική περίθαλψη, ενώ παίρνει σε αντάλλαγμα το λιγότερο σχεδόν σε σχέση με τα άλλα κράτη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αυτά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την καλύτερη φροντίδα υγείας στον κόσμο. Είναι απλά ένα μέτρο της συνολικής ποιότητας σε συνάρτηση με το κόστος . Το Bloomberg εξηγεί τη μεθοδολογία του ως τέτοια:

Κάθε χώρα κατετάγη σε τρία κριτήρια : το προσδόκιμο ζωής ( στάθμιση 60 % ) , σε σχέση με το κατά κεφαλήν κόστος της υγειονομικής περίθαλψης ( 30 % ) και το απόλυτο κόστος κατά κεφαλήν της υγειονομικής περίθαλψης ( 10 % ).

Οι χώρες βαθμολογούνται σε κάθε κριτήριο και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν και αθροίζονται για να αποκτήσουν τα αποτελέσματα της αποτελεσματικότητάς τους . Σχετικό κόστος είναι το κόστος υγείας ανά κάτοικο ως ποσοστό του κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Το  απόλυτο κόστος είναι οι συνολικές δαπάνες για την υγεία, το οποίο καλύπτει προληπτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες υγείας, τον οικογενειακό προγραμματισμό, τις διατροφικές δραστηριότητες και τη βοήθεια έκτακτης ανάγκης . Συμπεριλήφθηκαν χώρες με πληθυσμό τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια , το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τουλάχιστον $ 5.000 και το προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 70 ετών.

Έτσι, τί μπορεί οι ΗΠΑ να μάθουν από τις πολλές χώρες;

Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει μια συνταγή για την επιτυχία, όταν πρόκειται για την αποτελεσματική ιατρική περίθαλψη . Τα συστήματα που τοποθετούνται σε υψηλή βαθμίδα στη λίστα του Bloomberg είναι τόσο διαφορετικά, όσο τα έθνη στα οποία ανήκουν. Το ενοποιητικό στοιχείο φαίνεται να είναι ο αυστηρός έλεγχος της κυβέρνησης πάνω από ένα παγκόσμιο σύστημα, το οποίο μπορεί να λάβει πολλές μορφές και σχήματα – ένα γεγονός εμφανές στις τρία πρώτα πιο αποτελεσματικά συστήματα  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στον κόσμο: το Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη και την Ιαπωνία .

Τρίτο στη λίστα του Bloomberg , το ιαπωνικό σύστημα περιλαμβάνει καθολική υγειονομική περίθαλψη με υποχρεωτική συμμετοχή που χρηματοδοτείται από τους φόρους μισθωτών υπηρεσιών και καταβάλλονται από τον εργοδότη και εργαζόμενο, ή το εισόδημα με βάση τα ασφάλιστρα από τους αυτοαπασχολούμενους . Μακροπρόθεσμα ασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης απαιτείται επίσης για εκείνους άνω των 40 ετών .

Εν τω μεταξύ , το σύστημα υγείας της Σιγκαπούρης χρηματοδοτείται κυρίως από ατομικές εισφορές.

Παρά το γεγονός ότι θεωρείται από ορισμένους ότι έχει την πιο ελεύθερη οικονομία στον κόσμο, το καθολικό σύστημα υγείας του Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνει βαριά συμμετοχή της κυβέρνησης . Τα δημόσια νοσοκομεία αντιπροσωπεύουν το 90 τοις εκατό των ασθενών σε διαδικασίες, ενώ οι πολλές επιλογές του ιδιωτικού χρησιμοποιούνται κυρίως από τους πλούσιους.

Σύμφωνα με το Bloomberg , το Χονγκ Κονγκ δαπανά μόλις 3,8 τοις εκατό του ΑΕΠ για την υγειονομική περίθαλψη ανά κάτοικο.

Πηγή huffingtonpost.com

Σχόλια

Κόσμος

Περισσοτερα στην κατηγορια Κόσμος

Copyright © 2015-2016 Clevernews