Κοινωνία

Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Το σχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα

Ολοκληρώθηκε η κατάρτιση του σχεδίου, απομένει η κατάθεσή του στη Βουλή. Τι προβλέπει για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗΤο πράσινο φως περιμένει το υπουργείο Οικονομικών για να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα. Η κατάρτισή του ολοκληρώθηκε και το μόνο που απομένει είναι ο απαιτητικός έλεγχος από την τρόικα τον επόμενο μήνα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του “Έθνους”, έτοιμο είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ το 2014 και θα αντικαταστήσει το «χαράτσι» που εξοφλείται μέσω της ΔΕΗ.
Βάσει του σχεδίου θα βεβαιωθούν συνολικά φόροι 4,15 δισ. ευρώ στην ακίνητη περιουσία, με στόχο οι τελικές εισπράξεις να ξεπεράσουν τα 2,9 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει στα βασικά του σημεία το σχέδιο προβλέπει τα ακόλουθα:
– Υπολογισμό του φόρου στα εντός σχεδίου κτίσματα και οικόπεδα με βάση το τετραγωνικό μέτρο. Θα ξεκινά από τα δύο ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 500 ευρώ το τ.μ. και με την εφαρμογή κλίμακας 33 συντελεστών θα φθάνει έως τα 23,1 ευρώ το τετραγωνικό για περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 8.500 ευρώ.
– Επιβολή φόρου και δε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης.
– Ελαφρύνσεις για όσους έχουν κατοικία σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.250 ευρώ το τ.μ., χωρίς όμως να διαθέτουν άλλα ακίνητα. Αυτό θα συμβεί γιατί για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με στρεμματικό φόρο τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, αγροτεμάχια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βοσκότοποι κ.ά..
– Αυξήσεις για ακίνητα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με υψηλές τιμές ζώνης.
– Φόρο θα πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων σπιτιών ή καταστημάτων, οι οποίοι για να γλιτώσουν το «χαράτσι» της ΔΕΗ προχώρησαν σε διακοπή της ηλεκτροδότησής τους.
Να σημειωθεί πως ο Ενιαίος Φόρος επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο. Όλες οι παράμετροι του σχεδίου θα τεθούν επί τάπητος κατά τη διάρκεια του επόμενου ελέγχου από την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.
Πηγή news247.gr

Σχόλια

Κοινωνία

Περισσοτερα στην κατηγορια Κοινωνία

Copyright © 2015-2016 Clevernews