Ελλάδα

Τσαρλς Νταλάρα: «Υπάρχει ευκαιρία για την Ελλάδα»

Τσαρλς Νταλάρα: «Υπάρχει ευκαιρία για την Ελλάδα»

Δεν αποτελεί λύση η λιτότητα από μόνη της

Ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα επανέρχεται με κριτική και προτάσεις για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα. Προτείνει επενδυτικό ταμείο για χώρες του Νότου και καταγγέλλει τη βραχυπρόθεσμη πολιτική λιτότητας. Οπως τονίζει εκ νέου, μιλώντας στην εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung, ως εργαζόμενος σε εταιρία Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων, ο Νταλάρα επαναλαμβάνει ότι η λιτότητα από μόνη της δεν αποτελεί λύση στην κρίση.

«Δεν βλέπουν φως στο τούνελ»

«Οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας παραιτήθηκαν σε ένα εθελοντικό κούρεμα του ελληνικού χρέους από το 70% και πλέον των απαιτήσεών τους. Με αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίλυση του χρηματοπιστωτικού προβλήματος», υποστηρίζει ο Τσαρλς Νταλάρα. «Πριν επιβαρύνει κανείς τους δημόσιους πιστωτές θα πρέπει να ρίξει το βάρος στο ερώτημα πώς θα δημιουργηθούν ανάπτυξη και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Για την εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ σημασία δεν έχει μόνο ο αριθμητής αλλά και ο παρονομαστής. Το ύψος του ελληνικού χρέους παρά το κούρεμα παρέμεινε υψηλό, επειδή η οικονομία συρρικνώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια», υπογραμμίζει ο αμερικανός εμπειρογνώμων.

Ο Νταλάρα επικρίνει την πολιτική λιτότητας με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, έτσι όπως υλοποιείται στην Ελλάδα και επισημαίνει ότι, αν εξαιρέσει κανείς περιόδους πολέμου, δεν υπήρξε στο παρελθόν άλλη χώρα που να βίωσε μείωση στην οικονομική της απόδοση σε ποσοστό 25%. «Όσο καιρό οι Έλληνες δεν βλέπουν φως στο τέλος του τούνελ, μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τους λόγους που δεν αποδέχονται χωρίς αντίδραση κάθε μεταρρύθμιση», σημειώνει.

«Όχι σωτηρία με εικασίες»

Ο Νταλάρα δεν επικρίνει μόνο αλλά και προτείνει. «Εάν η Ευρώπη με την ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν πρόθυμη να διαθέσει 15 μέχρι 20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις, η οικονομία της χώρας θα είχε πραγματική ευκαιρία να σταθεροποιηθεί», τονίζει ο Νταλάρα. «Οι επενδύσεις θα πρέπει να πάνε χέρι-χέρι με επείγοντα μέτρα απορρύθμισης, περισσότερης διαφάνειας, μεταρρύθμισης των φορολογικών δομών και ιδιωτικοποίησης των ΔΕΚΟ» λέει ο εμπειρογνώμων. Εκείνο το οποίο τον εκπλήσσει είναι ότι, παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς από χώρες της Β. Ευρώπης, οι Έλληνες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το ευρώ. Και καταλήγει στην εκτίμηση ότι είναι λάθος η εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την έξοδο από την κρίση εκτός από τη λιτότητα. «Οι συνεχείς διατυπώσεις εικασιών από ευρωπαίους αξιωματούχους και συνεργάτες του ΔΝΤ δεν βοηθούν, μια χώρα δεν σώζεται με τέτοιες υποθέσεις» υπογραμμίζει.

Πηγή: Deutsche Welle/thepaper.gr

Σχόλια

Ελλάδα

Περισσοτερα στην κατηγορια Ελλάδα

Copyright © 2015-2016 Clevernews